Închide

Singurul clujean care ajunge la Facebook lucrează cot la cot cu Zuckerberg la doar 23 de ani. Cu ce gânduri părăsește România

ActualitateEducaţieRecomandarea redacției by Mihai Prodan - oct. 24, 2014 1 2622

Singurul clujean care a lucrat până acum la gigantul Facebook, pentru început ca intern iar acum ca angajat full-time, părăsește România peste două săptămâni: i s-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată la sediul mondial al companiei, în aceeași clădire cu fondatorul Mark Zuckerberg. L-am întrebat cu ce gânduri părăsește România și răspunde cu entuziasm: „astfel de oportunități nu se ivesc în fiecare zi!”.

Are doar 23 de ani și, cu puțin timp înainte de plecarea spre Menlo Park, vorbește cu actualdecluj.ro despre ce înseamnă să fii singurul clujean care lucrează pentru rețeaua unde fiecare al șaptelea om de pe planetă are cont activ.

Discuția cu clujeanul de doar 23 de ani care pleacă la Facebook pe un salariu anual de șase cifre – Sebastian Crișan refuză cu obstinație să confirme sau să dea detalii, dar această cifră apare în Paris Match, în ultimul număr al reputatei reviste în care Clujul e considerat „Silicon Valley-ul Europei” –  are loc chiar pe Facebook, deși atât el cât și reporterul actualdecluj.ro scriu din același cartier. E doar una dintre caracteristicile rețelei care a împânzit lumea, și al cărei slogan chiar acesta este: să facă lumea mai deschisă și mai conectată.

Aceasta va fi a doua experiență a lui Sebastian la Facebook, după internship-ul din urmă cu un an în care au fost selectați 500 de tineri din întreaga lume, și doar celor mai buni li s-au oferit contracte ferme. În plus, cu doi ani înainte Sebastian a fost selectat ca intern la un alt gigant din IT, Microsoft. L-am întrebat deci, în aceste condiții, cât la sută e performanță din reușita sa de a obține un contract la Facebook, și cât la sută sunt circumstanțele.

„Din experiența proprie, reușita la Facebook se bazează pe performanță”, răspunde el. „Încă de când aplici, ești filtrat prin mai multe interviuri de diferiți ingineri, tocmai pentru a elimina posibilitatea de a obține un job bazat doar pe circumstanțe; internship-ul în sine pot spune că e un interviu de 12 săptămâni în timpul căruia ești evaluat și ți se urmărește evoluția. Este foarte important să demonstrezi că te poți adapta cerințelor și că îți îmbunătățești prestația în urma feedback-ului primit. Pentru angajați există cicluri de performanță pe baza cărora se stabilesc promovări sau bonusuri salariale”.

 

 

3 întrebări și jumătate, pe scurt:

Cu ce gânduri părăsești România?

Am ales să plec pentru că sunt tânăr, la început de drum și astfel de oportunități nu se ivesc în fiecare zi. România poate nu e un loc chiar așa de rău să lucrezi în IT, însă plec cu gândul că la Facebook munca mea va fi răsplătită corespunzător și va conta pentru foarte multă lume.

Ce face Facebook un bun loc în care să lucrezi? Ce ți-a plăcut la Facebook și nu crezi că ai găsi în altă parte?
Pentru mine contează oamenii, colegii cu care muncesc și care sunt printre cei mai buni din lume, și munca pe care o fac. Este onorant să lucrezi la dezvoltarea unei platforme cu miliarde de utilizatori, dar asta nu e neapărat și ușor. Apoi sunt toate beneficiile pe care le oferă la discreție: transport, fitness și altele. Ar mai fi și faptul că fiecare poate avea inițiativă proprie. Nu ești la cheremul șefului.
În plus, filozofia e simplă: ca angajații să aibă tot ce le trebuie ca să își desfășoare munca fără griji. Asta înseamnă că poți să mănânci când vrei mâncare gătită de o echipă culinară, iar angajații își invită frecvent prietenii sau rudele să ia masa împreună în campus. Aici există și frizerie, service de biciclete, sală de fitness, autobuze pentru angajații care merg în toată zona. La Facebook nu există automate cu băuturi, ci cu tastaturi și alte echipamente IT.

Ești singurul clujean care lucrează la Facebook și unul dintre puținii români. Cum te face asta să te simți?

Mă face să mă simt mândru că sunt român șică fac parte dintr-o echipă atât de diversă, asta arată că românii sunt la nivelul celorlalți, nu mai prejos.
Ce funcție vei ocupa la Facebook?
Software Development Engineer, e cel care implemnetează direct funcționalități sau algoritmi pe care se bazează site-ul – fie că este ceva nou, fie că este o îmbunătățire la ceva existent.

În final să spunem că, deși nu a avut probleme la interviul pentru viza de specialist cu care să se mute în SUA, Crișan a avut și șansă: SUA oferă doar 65.000 de vize pentru specialiști, anual, și în doar câteva zile numărul aplicațiilor a depășit dublul, astfel că s-a tras la sorți. Cu 40% șanse să fie printre cei aleși, sau cu 60% șanse să mai stea un an în Silicon Valley-ul Europei. Prima zi de contract e 10 noiembrie iar până atunci trebuie să rezolve aspectele legate de plecare, transport și cazare.

Salariile la Facebook sunt mari, dar sunt și confidențiale. Prestigioasa revistă Paris Match a dedicat Clujului un amplu material de presă în ultima sa ediție, unde orașul e considerat „Silicon Valley-ul Europei”. În reportaj e menționat și Sebastian Crișan, despre care reporterul francez spune că e un „geniu al Carpaților”, și care va părăsi România pentru California, „pentru un salariu de șase cifre”.

 

sebastiancrisanparismatch

Un comentariu

  1. Intresant de ce marea majoritate a ilsroicitor nostrii refuza sa creada in autenticitatea acestor tablite. Eu am pus cap la cap 2 chestiuni asupra carora sunt sigura-intai faptul ca muuuulti specialisti straini sunt mirati de faptul ca noi nu recunoastem acele tablite (si impicatiile existentei lor)-apoi faptul ca pentru vechile familii ale Europei este o mandrie sa afirme ca sunt de origine daca….de ce oare ??? :)))))Astept cu interes emisiunea !

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.