Închide

Și milionul n-a avut nimic împotrivă

Opinie by Actual de Cluj - apr. 09, 2015 0 904

Două chestiuni mi-au rămas în minte după ce am citit motivarea încheierii Înaltei Curți de Casație și Justiție în cazul cerererii de arestare a primarului Mazăre. Și multe întrebări…

Unu: fostul arhitect-șef al primăriei Constanța din perioada 2004-2008 a recunoscut că exista o practică de a se da bani pentru emiterea cerificatelor de urbanism și autorizațiilor. Funcționarii mici pretindeau sume mici și cei mari, sume mari. Arhitectul punea existența acestui sistem de autorizare pe seama dorinței solicitanților de a obține mai repede, de a urgenta obținerea documentațiilor sau de a forța anumite prevederi legale pe care cererea lor nu o îndeplinea. Deci, o mărturie că în urbanism, pe lângă sistemul legal exista un sistem paralel în care cerințele beneficiarilor se rezolvau, nu cu hârtii, ci cu plicuri, contracte fictive, atenții.
Doi: omul de afaceri Arpad Paszkany a recunoscut în scris la DNA că a plătit un milion de euro către o televiziune din Constanța (controlată de primarul Radu Mazăre) după ce arhitectul firmei de proiectare care s-a ocupat de documențația mall-ului deja realizat în Constanța i-a spus spus omulului său de încredere Florin Ciorca, în faza autorizării proiectului, că ar trebui încheiate niște contracte de publicitate, urmând ca să obțină facilitarea primirii, în termen rezonabil și legal, a documentației de urbanism, respectiv, a certificatelor de urbanism și a autorizației de construire. Nu doar că a recunoscut că exista sistemul paralel de autorizare al proiectelor imobiliare dar l-a și legitimat achitând șpaga pentru un serviciu la care avea dreptul legal de la primărie – autorizarea mall-ului din Constanța. Ba mai mult, a declarat că era convins că, dacă nu dădea milionul, proiectul ar fi avut probleme la autorizare. Până și omul lui Paszkany, Florin Ciorca, a recunoscut că i-a transmis acestuia necesitatea șpagii– Dollar baby, dar în ce se practică – și că acesta a fost de acord să o plătească. Deci în perioada 2007-2009 Arpad Paszkany a acceptat să plătească atât de ușor 1 milion de euro (în lei, pe contracte de publicitate) ca să-i iasă autorizațiile de construire fără probleme și la termenul legal. Milionarul care a legitimat șpaga la urbanism.

Să fi dat milionul așa ușor pentru că nu era a lui (mall-ul s-a făcut în asociere cu Trigranit) și l-a prostit pe omul milionarului ungur Damian Sandor, Arpad Torok? Într-un interviu apărut în Playboy, Paszkany spunea că a făcut în câteva luni primul milion de mărci, din comerț cu sparay-uri Impulse, Rexona și Denim, după ce și-a cumpărat un tir cu bani împrumutați de la un prieten, în primii ani după Revoluție când se putea orice. De aceea dai așa ușor un milion de euro pentru că-i faci la loc repede într-o perioadă de boom imobiliar cum a fost cea din 2006-2007?

Judecătorul de drepturi și libertăți spunea în aceeași motivare că îi este greu să creadă că o persoană matură, cu studii superioare, având calitatea de asociat în cadrul unei firme, dă cu ușurință o sumă de 1 milion de euro, cu titlu de mită, printr-un intermediar, bănuind că, în caz contrar, s-ar putea întârzia emiterea documentațiilor de urbanism. Și totuși a parafat un contract de publicitate de 1 milion de euro.

Vorbim de același Arpad Paszkany care e artizanul mai multor afaceri imobiliare controversate în Cluj. Cel care a făcut un mall pe terenul de la Șapca Verde, Polus Center, pe același model ca cel de la Constanța (el deținea 13% din afacere, Trigranit fiind majoritar) pe un teren cumpărat nelegal, revendicat, mall pe care l-a mai și vândut. Cel care a intrat într-o asociere imobiliară cu primăria Cluj-Napoca pentru Cartierul Tineretului și a convins-o să-și asume ca, în eventualitatea eșecului, să renunțe la jumătate dintr-o proprietate publică de 203 hectare. Același model de afacere ca cea de la mall-ul constănțean, asociindu-se cu municipalitatea printr-o firmă din care el deținea 13%, iar Trigranit era majoritar. Apoi în aceeași afacere, Cartierul Tineretului, omul de afaceri a reușit din nou să convingă un întreg consiliu local să voteze mai multe hotărâri NELEGALE privind reconversia proiectului imobiliar într-un parc fotovoltaic și a obținut și o autorizație de construire pentru acest parc. „Eu le-am dat pâinea și cuțitul (Consiliului Local și primăriei -n.red.)”, spunea Paszkany despre viitorul parcului fotovoltaic. Număi că planurile sale au fost dejucate de parteneri de afaceri din Cartierul Tineretului, compania Trigranit care a reușit să întoarcă din drum, cu ajutorul instanței, noua afacere. Ba mai mult, l-au lăsat fără 13% din acțiuni. Vorbim de parteneri de afaceri nervoși care l-au acuzat că a creat în jurul său un grup infracțional cu oameni de încredere, prin concursul Consiliului Local și primăriei clujene. Și au câștigat procese pe bandă rulantă în instanță împotriva primăriei clujene, demonstrând că s-a încălcat legea.

Acum avem un Consiliu Local care urmează să plătească prețul pentru că a făcut o afacere proastă și nelegală și care tace chitic, chiar și cei care erau în plenul vechi în momentul votului pe reconversie. Care și-a înghițit vorbele și dorește să le păstreze în stomac până după alegerile locale din 2016. Și mai avem o conducere a primăriei care nu-și mai amintește cine e Florin Ciorca. Deși omul de încredere a lui Paszkany a primit mână liberă de la primărie să conducă firma făcută în tandem cu investitorul, societate care urma să realizeze atât Cartierul Tineretului cât și parcul fotovoltaic.

Paszkany a legitimat un sistem nelegal la urbanism în Constanța și a dat mită fără nici măcar să se teamă de consecințe sau să i se clintească un mușchi că nu așa se fac afaceri cu sectorul public. A convins acționarii Trigranit să legitimeze același sistem paralel de autorizare. Dar cum a convins un întreg Consiliu Local din Cluj-Napoca să fie în cârdășie cu el în afacerea reconversiei proiectului Carierul Tineretului? Cum a reușit să facă un mall pe un teren cumpărat la preț de dumping de la o firmă care nu avea dreptul să-l vândă, în plus și revendicat? Cum a reușit să obțină avizul de urbanism pentru proiectul turnului de la Sigma unde urma să vină Sheraton, contestat de vecinii universitari?

Dovedită până la un punct este legătura lui Paszkany, printr-un off-shore, cu un sponsor al partidului ai cărui oameni mai conduc și acum primăria clujeană.

Despre existența unui sistem similar în Cluj-Napoca cu cel din Constanța în ceea ce privește autorizarea proiectelor s-a vorbit doar pe la colțuri. Și aici sunt mai multe categorii care s-au pronunțat. Arhitecți, oameni de afaceri, funcționari cu state vechi în primărie. Se spune că se țin blocate pe masa primarului anumite proiecte imobiliare. Că s-a stat și un an de zile după o autorizație de construire care în mod normal ar trebui eliberată în termen de 30 de zile. Că avem arhitecți agreați care obțin fără probleme autorizația. Că unii beneficiari care au arhitecți agreați trec ușor pe la urbanism în timp de alți cetățeni sunt bătaia de joc a anumitor funcționari. Că există suspiciuni că la unii apar anumite cerințe, iar la alții se produc erori și primesc foarte ușor autorizația. Era o vreme când la Cluj-Napoca se aprobau turnuri și proiecte controversate pe bandă rulantă, cu derogare de la legea locală, în numele binelui și dezvoltării orașului, fără prea multe pretenții urbanistice de la beneficiari. Un fost arhitect șef a primit NUP-ul după ce a fost cercetat de DNA, dar se lăuda el că a fost cercetat în urma unor sesizări anonime de pe domnuleprimar.ro. Oare ce declara Paszkany dacă îl chemau pe el la DNA în acest caz? Sau în afacerea Cartierul Tineretului – parc fotovoltaic?

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

< Articolul precedent

Articolul urmator >

Articole similare