Închide

Seminar despre terapii complementare pentru copii cu boli cronice. Vin la Cluj specialişti din Transilvania

Social by Actual de Cluj - nov. 23, 2017 0 199

 

Terapia prin experiență, implicarea persoanelor cu dizabilități în activități de voluntariat sau terapia prin artă vor fi dezbătute la Cluj. Experți din domeniul educațional, social și medical din Cluj, dar și din orașe precum Satu Mare, Zalău sau Târgu Mureș vor dezbate cele mai noi abordări și soluții în terapia grupurilor de persoane vulnerabile în cadrul unui seminar organizat sub tema „Dezvoltarea abilitățillor de viață ale copiilor cu boli cronice”, care va avea loc vineri, 24 noiembrie, între orele 10:00 și 18:00, la Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca.

„Invitații seminarului vor discuta cele mai noi trenduri și tehnici din domeniul terapiei complementare: acele servicii terapeutice precum terapia prin experiență sau terapia prin artă, care, pe lângă asistența socială de bază, au un rol foarte important în dezvoltarea abilităților de viață ale copiilor și tinerilor”, explică organizatorii evenimentului –  Asociația „Mișcare de Tabără Yuppi” și Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet Cluj-Napoca.

În cadrul întâlnirii vor vorbi reprezentați ai unor organizații din domeniul terapiei complementare la nivel național și local. Specialiștii vor discuta, într-o perspectivă pluridisciplinară, despre teme precum apariția și acceptarea bolilor cronice în cazul copiilor, tehnici de empowerment și dezvoltare a abilităților de viață ale copiilor cu boli rare, implicarea elevilor în proiecte comunitare, implementarea unor grupuri de muncă voluntară dedicate persoanelor cu dizabilități, dar vor aborda și cele mai inovative metode de terapie complementară – terapia cu platform MIRA pentru persoane cu deficiențe, kinetoterapia pentru bebeluși, terapia prin artă șiactivitățile artistice pentru incluziunea copiilor romi, utilizarea metodei photo voice în activități cu copii sau terapia prin experiență în taberele Yuppi pentru copii cu diabet, artrită juvenilă și cancer.

Organizatorii precizează că un obiectiv esențial al conferinței este dezvoltarea de relații profesionale de durată între diversele categorii profesionale care lucrează cu grupuri vulnerabile: medici, asistenți sociali, specialiști din domeniul educațional, precum și între persoanele și instituțiile care se ocupă cu terapii complementare de diverse tipuri.

Printre ONG-uri există, din păcate, o anumită concurență, din cauza faptului că sursele de finanțare sunt puține. În același timp, dacă noi nu ne susținem reciproc, atunci cine să o facă?”, a declarat Zsuzsa László, organizator al seminarului și președinte executiv al Asociației Mișcare de Tabără Yuppi. „Putem să învățăm unii de la alții și să ne familiarizăm cu instrumente și metode noi. Astfel, beneficiarii noștri vor putea să se bucure de serviciile mai multora dintre noi, iar procesul lor de învățare, integrare și dezvoltare va deveni mai facil pentru ei”, a completat ea.

În acest sens, în cadrul întâlnirii va avea loc și un workshop de terapii complementare, care își propune să ducă la stabilirea de noi parteneriate între participanții la eveniment.

Printre organizațiile care vor fi prezente la eveniment se numără: Asociația Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj – Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități, Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet Cluj-Napoca, Asociația Mișcare de Tabără Yuppi (Cluj-Napoca), Asociația Noe Partium (Satu Mare), Asociația Prade Willi România (Zalău), Asociația Progress Art (Satu Mare), DGASPC Cluj – Centrul de Recuperare al Complexului Comunitar de Servicii pentru Copilul cu Handicap, Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj, Fundația AltArt (Cluj-Napoca), Fundația Noi Orizonturi (Cluj-Napoca), Organizația Caritas, filiala Târgu Mureș, Serviciul de Ajutor Maltez, filiala Cluj-Napoca și Federația Asociațiilor Diabeticilor din România.

Seminarul este deschis pentru toți cei interesați. Participarea la eveniment este gratuită.

Seminarul este evenimentul de încheiere al proiectului „O viață împlinită cu diabet” – Dezvoltarea unui serviciu integrat de suport medico-social pentru întărirea abilităților de viață a copiilor și tinerilor cu diabet insulino-dependent din 7 județe, proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Teatru de păpuşi pentru copiii de la Pata Rât

De asemenea, în cadrul aceluiași proiect, mai mulți copii din Pata Rât vor fi ajutați să ajungă la un spectacol de teatru de păpuși care se va desfășura la teatrul independent Reactor de Creație și Experiment sâmbătă, 25 noiembrie. Deplasarea este organizată în colaborare cu reprezentanții Fundației AltArt.

Cine sunt organizatorii

Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet Cluj-Napoca are drept scop ajutorarea copiilor și tinerilor cu diabet din județul Cluj. Organizația își propune să faciliteze accesul diabeticilor la produse medicale specifice, dar și să îi sprijine în îmbunătățirea stării lor de sănătate prin participarea activă la viața socială a persoanelor care suferă de diabet. Asociația Mișcare de Tabără Yuppi, cu sediul în Cluj-Napoca, organizează începând din 2011 taberele de terapie prin experiență la Șăulia de Câmpie, județul Mureș. Taberele Yuppi sunt adresate copiilor și adolescenților diagnosticați cu diabet, artrită juvenilă și boli oncologice. În 2017, taberele au găzduit 151 copii proveniți din toată țara, susținuți de 162 de voluntari. În prezent, taberele Yuppi colaborează cu 40 de medici.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare