Închide

Șeful Inspectoratului pentru Controlul Traficului Rutier ajunge după gratii 30 zile pentru corupție; Ban: „să se facă dreptate și de va pieri lumea”

ActualitateRecomandarea redacției by Actual de Cluj - iun. 06, 2014 0 272

Avocatul șefului ISCTR Cluj arestat preventiv 30 de zile sub acuzații de corupție spune că măsura cerută de procurori, și acceptată noaptea trecută de instanță, e foarte exagerată. A atacat-o cu recurs și se așteaptă ca acesta să fie judecat miercuri sau joi la Curtea de Apel.

Tiberiu Ban l-a apărat săptămâna trecută pe președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, arestat preventiv pentru corupție; ieri a fost rândul șefului Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, Rareș Pop, tot un PNL-ist. Procurorii îl acuză de fapte de corupție și au cerut arestarea preventivă a acestuia, măsură acceptată de judecătorul de drepturi și libertăți al Tribunalului Cluj, în jurul miezului nopții. Măsura e una exagerată, consideră Ban. „Măsurile preventive au un singur scop, să asigure corecta desfășurare a codului penal, să prevină săvârșirea de noi infracțiuni și influențarea martorilor”, enunță Ban. „Noi am considerat că Parchetul nu a arătat care sunt argumentele pentru arestul preventiv, în condițiile în care domnul Rareș Pop a și recunoscut c a intervenit la anumiți operatori și inspectori de teren”.

rares-pop1-BUN

Ban exemplifică cu situația școlii din Bistra, din județul Bistrița-Năsăud, unde conducerea școlii a fost amendată de inspectorul de teren cu 9.000 de lei pentru că microbuzul ARO care transporta elevii nu avea limitator de viteză și tahograf. „Inspectorii au găsit ARO-ul vechi al școlii care transporta elevi, i-au imputat conducerii o amendă de 9.000 de lei pentru că nu are tahograf și limitator de viteză; ei nu au bani de lemne, 3000 lei bani de lemne să încălzească sălile de clasă, de unde 9000 lei pentru microbuzul care se deplasează exclusiv pe teritoriul comunei; se pare că e principiul să facem dreptate, și de piere lumea”, a spus Ban, adăugând că arestul preventiv „a fost o dovadă de exces”.

Procurorii de la serviciul teritorial Cluj al Direcției Naționale Anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Rareş Pop, pe care îl acuză de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, desfăşurarea de activităţi ca acte de comerț, incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, șantaj şi luare de mită.

Alte două persoane sunt şi ele urmărite penal: e vorba de Claudiu Crişan, inspector coordonator al Biroului județean Cluj din cadrul Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, acuzat de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, şi respectiv Ioan Dohotar, inspector coordonator al Biroului județean Bistrița Năsăud și membru în consiliul de conducere al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, acuzat de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite şi respectiv permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată.

În cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2012-2014, Rareş Pop împreună sau prin intermediul persoanelor având funcţii de conducere în cadrul birourilor judeţene, cum este cazul lui Dohotar şi a lui Crişan, au desfăşurat activităţi repetate de influenţare a activităţii inspectorilor aflaţi în trafic, în vederea efectuării controlului rutier. Prin aceste demersuri, suspecții solicitau neluarea măsurilor legale pentru sancţionarea utilizatorilor mijloacelor rutiere, în scopul protejării unor societăţi aflate în sfera de interes a inspectorilor judeţeni.
Din ordonanța procurorilor mai rezultă faptul că suspectul Pop Rareş Vasile a dezvoltat relaţii cu numeroşi operatori economici ce activează în domeniu, asigurând acestora protecţie în schimbul obţinerii de avantaje patrimoniale, fie direct fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societăţi comerciale controlate de acesta prin rude ale sale sau afini sau deţinute de membri ai familiei sale. De menționat este faptul că din vara anului 2012, când a fost numit în actuala funcție, atribuțiile sale din cadrul firmelor pe care le administra, au fost transferate soției sale.
Calitatea de asociat a soției era de fapt una formală, probele administrate până în prezent de procurori arată că Pop este factorul decident, consultat telefonic cu privire la clienții societăților, prețurile la care sunt efectuate serviciile şi altele.

“În aceeași perioadă, suspecții au încălcat obligația de păstrare a secretului acțiunilor de control, comunicând în mod repetat operatorilor economici de transport date privind locul și timpul desfășurării controalelor în trafic, data efectuării unor controale la sediul acestora, altele decât controalele periodice ori a unor date ce permit identificarea autorului unor sesizări adresate instituției de control privind existența unor încălcări ale normelor aplicabile în materia transportului rutier. Prin aceste acțiuni, inspectorul șef teritorial Pop Rareș Vasile și inspectorii coordonatori județeni Dohotar Ioan Radu și Crișan Claudiu Vasile au urmărit obținerea de foloase pentru operatorii economici ce activează în domeniul transportului rutier, constând în eludarea activității de control efectuată de inspectorii de specialitate, respectiv evitarea aplicării sancțiunilor pecuniare și a măsurilor complementare”, arată procurorii.

Aceştia exemplifică cu situaţia din 9 decembrie, când Rareş Pop ar fi pretins şi primit de la doi martori denunțători suma de 1.500 lei, bani oferiți pe considerentul de a se asigura de bunăvoința suspectului și ajutorul în cazul desfășurării unor controale de către inspectorii din subordine.

În plus, în 27 martie inspectori din cadrul ISCTR – Inspectoratul Județean Alba, au efectuat un control la o școală generală, vizând obținerea licenței de transport și modul de efectuare a transportului cu un autovehicul Aro, utilizat de unitatea de învățământ. Echipa de control formată din 2 inspectori a întocmit o notă de constatare, reținând încălcarea normelor privind obligația echipării vehiculului cu tahograf și limitator de viteză, pentru care s-a stabilit sancțiunea amenzii în sumă de 9.000 lei și a impus școlii remedierea încălcărilor.

Ca urmare Pop i-a cerut inspectorului coordonator al județului Alba anularea notei de constatare și refacerea controlului prin desemnarea unei noi echipe de control care să nu consemneze neregulile constatate, sub amenințarea destituirii din funcția de coordonator județean.

În pofida ameninţărilor, inspectorul coordonator al județului Alba a refuzat să dea curs solicitării.
Într-un final, în 10 aprilie acesta a fost revocat din funcția de inspector coordonator al Inspectoratului Județean Alba.

Astăzi celor trei li s-au adus la cunoștință calitatea de suspect și acuzațiile.

Rareş Pop a fost numit consilier judeţean în 28 mai, după demisia din funcţie a lui Eugen Cecan.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu