Închide

Șeful ACI Cluj, constructorul Cluj Arena: “revenim pe piața clujeană”

Economie by Kristina Reştea - mai 28, 2014 1 555

Tetarom I vedere

ACI Cluj, a treia cea mai mare companie de construcții din județ după cifra de afaceri, preia, după contestații, șantierul pentru extinderea Tetarom, vrea contractul pentru o clădire de birouri privată de 20.000 mp și începe lucrările pentru o investiție proprie într-o fabrică, ajutată cu bani europeni.

Compania controlată de mai mulți oameni de afaceri locali, printre care Ioan Așchilean, Dorel Goia și Horia Ciorcilă, vrea să revină pe piața clujeană, după ce a ratat o serie de proiecte importante, finanțate din bani publici (centrul de afaceri TEAM din Lomb) sau integral private (faza I de 19.000 mp închiriabili de birouri The Office). Directorul ACI Cluj spune însă că firma urmează să înceapă câteva lucrări importante în județ. „Nu am avut de câțiva ani proiecte foarte mari la Cluj. Am mai lucrat în județ, dar mai degrabă la proiecte care pentru noi sunt de mici dimensiuni. Acum însă construim extinderea Tetarom I, am depus ofertă şi cred că suntem în cărţi, cu şanse bune, pentru faza II din The Office, care e o lucrare mare – sunt aproape 20.000 mp. Aici mai sunt firme din Timişoara, din Arad, dar sper să luăm faza II. Revenim pe piața clujeană”, spune Dorin Aşchilean, directorul ACI Cluj. În același timp, după parcurgerea etapelor birocratice, urmează în săptămânile următoare demararea lucrărilor pentru fabrica din Dezmir a companiei, care va fi finanțată și cu bani europeni. Compania care a fost lider de consorțiu la construirea stadionului Cluj Arena a finalizat recent cea de-a două fabrică a producătorilor italieni de electrocasnice de la De’Longhi (Tetarom III, Jucu) și se apropie de finalizarea centrului de cercetare al producătorului de medicamente Terapia.

Cu aceste lucrări contractate, încheiate sau aproape de finalizare, ACI se mai bate și pentru alte proiecte de mari dimensiuni, pe o piață a construcțiilor încă dificilă. Amintim că lucrările de extindere cu 12 hectare a Parcului Industrial Tetarom I au fost adjudecate de ACI Cluj în asociere cu Nord Conforest și Electromontaj, valoarea contractului fiind de 42 milioane lei fără TVA, iar durata de execuţie de 17 luni. Jumătate din fonduri provin din fonduri comunitare, din Fondul European de Dezvoltare Regională, restul reprezentând contribuţia Consiliului Judeţean Cluj. ACI Cluj nu a „prins” însă contractul din prima fază. Inițial, acest contract a fost adjudecat de asocierea Trustul de Instalații Montaj şi Construcții S.A. – Grup 4 Instalații S.A (firmă condusă de cel care este și președintele ACI, Ioan Așchilean). – Electroconstrucția Elco Cluj S.A. – Regia Autonomă a Drumurilor Județene Cluj. Oferta propusă pentru acest contract se ridica la suma 37.374.750 lei fără TVA. Clasată pe locul al doilea, compania ACI a depus o contestație, semnalând o situație de conflict de interese în cazul Regiei de Drumuri. În urma acestei mișcări, Consiliul National de Soluționare a Contestațiilor a anulat rezultatul procedurii, iar consorțiul condus de ACI a preluat lucrarea.

Situația e aproape pe dos în cazul unei alte lucrări publice: construirea celui de-al patrulea parc industrial al județului, Tetarom IV. Aici, câştigătoarea licitaţiei a fost desemnată iniţial asocierea ACI- Electromontaj – Nord Conforest, cu suma de 36,3 milioane lei. Societatea Tehnodomus prezentase o ofertă cu 300.000 de lei mai mică, dar fusese descalificată, pe motiv că nu deţine experienţă în lucrări de instalaţii de gaze naturale. Tehnodomus s-a adresat Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), dar n-a obținut câștig de cauză, așa că a urmat calea instanței. Între timp, administrația județeană a semnat contractul cu ACI, dar înainte de începerea lucărilor a venit sentința Curții de Apel, iar contractul cu ACI a fost anulat, în urma plângerii depuse de societatea Tehnodomus Arad, ofertele urmând să fie reevaluate. Pentru lucrările evaluate la peste 36 de milioane de lei, Consiliul Județean asigură doar 50% din costuri, restul fiind fonduri nerambursabile europene.

În ceea ce privește investițiile proprii ale companiei, ACI Cluj începe lucrările la o hală de confecții metalice în baza de producție, pe Calea Dezmirului. ACI a aplicat o cerere prin Fondul European de Dezvoltare Regională, obținând aproximativ 5 milioane de lei, iar valoarea totală a proiectului se ridică la 14,9 milioane de lei.

Firma cu cei mai mulți angajați, dar pe locul 3 la afaceri

ACI Cluj, firma de construcții cu cei mai mulți angajați din Cluj, a ajuns în topul de anul trecut al constructorilor realizat de compania de consultanță IBC Focus doar pe locul trei între clujeni. Judeţul Cluj a avut cinci nume printre cele mai importante companii naţionale, potrivit Top 100 Antreprenori Generali în Construcţii, întocmit în funcţie de cifra de afaceri din 2012. Pe primele două locuri s-au situat Acomin și Construcții Napoca, companie implicată acum în scandalul perchezițiilor DNA la Consiliului Județean și a contractelor atribuite de instituție.

Un comentariu

  1. Dupa ultimele evenimente, nu m-ar mira sa aflam intr-o zi ca spaga data de ACI domnului Uioreanu pentru contractul de la extinderea Tetarom se ridica la suma de… 🙂

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.