Închide

Șefii societăților bănoase din Cluj se întorc la examen. Apelul președintelui Consiliului Județean

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 22, 2017 1 945

Sunt câteva entități economice puternice care gestionează obiective și resurse importante ale Clujului și care ani de zile au fost conduse de aceiași oameni, chiar dacă mandatele lor de administratori aveau o perioadă determinată. În baza unor înțelegeri de ordin politic, directorii unor entități precum cei ai Regiei Aeroportului Internațional, Companiei de Apă Someș, sau Tetarom, au fost mereu păstrați în funcții,  în tandem cu Consilii de Administrație ai căror membri erau desemnați tot politic. La fiecare ciclu electoral se încheiau trocuri pentru angajarea clientelei politice, iar procedura privind aprobarea mandatelor de administratori pentru aceste regii și companii devenea o simplă chestiune de formalitate pe ordinea de zi a Consiliului Județean. Peste ani, directorii acestor structuri – finanțate la greu cu bani publici – au ajuns să se comporte ca niște patroni, unici decidenți, fără ca cineva să mai îndrăznească să le ceară socoteală pentru modul în care cheltuie bugetele. În unele cazuri, nu s-a ținut cont nici măcar de noile prevederi ale OUG nr. 109/2011, privind guvernanța corporativă în regiile/companiile de stat, pentru că nici un lider din administrația clujeană nu și-a permis să clintească scaunele directorilor matusalemici.

Tișe aplică legea ad litteram

Legea nu mai putea fi încălcată la nesfârșit, iar cum manadatele membrilor Consiliilor de Administrație au expirat, Consiliul Județean avea obligația să aplice noile norme de selecție și noile prevederi de numire a directorilor în cadrul acestor regii/companii. Concursul privind selecția membrilor din Consiliile de Administrație a demarat încă din iunie, o firmă privată de recrutare ocupându-se de întreaga procedură. În ședința de astăzi, plenul Consiliului Județean a aprobat Hotărârea de validare a noilor Consilii de Administrație, pentru fiecare regie și companie în parte. Noile Consilii de Administrație își vor intre în atribuții începând din data de 17 octombrie, 2017. Din acel moment, contractele de mandat ale directorilor actuali încetează de drept. Consiliilor de Administrație le revine sarcina de a numi o nouă conducere pe perioadă de intermiat, urmând ca în paralel să desfășoare noile concursui pentru ocuparea funcțiilor de directori. Trebuie precizat că potrivit regulamentului Consiliului Județean, aceste Consilii de Administrație pot  asigura chiar ele conducerea regiilor/companiilor, până la momentul în care vor fi desemnați noii directori. De asemenea, mai trebuie spus că toate funcțiile din executivul acestor structuri vor fi scoase la concurs. Așadar, toți directorii actualii, fie ei tehnici, de securitate, de marketing etc. vor fi nevoiți să se înscrie la concurs, dacă vor dori să-și păstreze pozițiile.  „Nu am făcut decât să aplic prevederile Ordonanței 109, nimic mai mult. Chiar regret că directorul Aeroportului nu poate să înțeleagă că nu a planificat nimeni să-i ia lui postul. Măsura îi vizează pe absolut toți directorii de regii și companii, și se aplică întocmai după prevederile Ordonanței 109. Nu aveam cum să ne abatem de la lege”, a explicat președintele Consilului Județean Alin Tișe.

Revolta directorului Aeroportului

Măsura delegării conducerii societăților/regiilor, noilor Consilii de Administrație, începând cu data de 17 octombrie, l-a revoltat în special pe directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu”, David Ciceo. Niciun alt director de regie/companie nu s-a plâns se situație, mai puțin Ciceo, care l-a acuzat în mod direct pe Alin Tișe că măsura legală adoptată de Consiliul Județean ar pune în pericol securitatea aviației civile. Potrivit deciziei Consiliului Județean, Ciceo rămâne fără funcția sa de director executiv, începând din 17 octombrie. Consiliul de Administrație poate decide dacă îl va mai păstra ca director în regim de interimat, până la definitivarea concursului pentru desemnarea noii conduceri executive.  Cu toate acestea, Ciceo i-a amenințat pe consilieri că va face plângeri la toate instituțiile abilitate și că-i va anunța pe toți partenerii (compani aeriene), că măsura Consiliului Județea ar afecta bunul mers al Aeroportului.

Apelul lui Tișe

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, s-a arătat șocat de declarațiile lui Ciceo: „Cum poate să spună așa ceva, când Consiliul Județean a răspuns tuturor cerințelor privind investițiile realizate în Aeroport? În ce fel sabotăm noi activitatea Aeroportului, pentru că aplicăm legea? Este vorba despre Ordonanța 109, care vizează absolut toate regiile și societățile de stat, nu am inventat eu procedura, nu l-a avut nimeni în vedere pe directorul aeroportului clujean”, a comentat Tișe. El a dat asigurări că nu se încalcă niciun regulament privind numirea noilor Consilii de Administrație, sau in privința concursurilor pentru desemnarea noilor directori, dimpotrivă. „Membrii acestor Consilii de Administrație au fost selectați pe baza unor competențe. Treaba lor este să administreze cât mai bine aceste regii/companii. Nicio clipă nu am spus că anumite activități din cadrul Aeroportului, anumite documentații, nu ar avea nevoie de aprobarea și avizele unor persoane cu atribuții specifice. Însă, rolul Consiliului de Administrație exact acesta este, să desemneze acele persoane să se ocupe de fiecare problemă în parte, în funcție de competențele avute. Prin urmare ce este necalr aici, de unde atâta agitație și vânzoleală? Nicio persoană care nu este de o anumită competență nu își va putea asuma decât atribuțiile și sarcinile pe care e îndreptățit să și le asume, e logic, pentru că nimeni nu și-ar permite să încalce legea. Aș vrea ca toată lumea să înțeleagă că amenințările nu își au rostul în tot acest proces și că nu am cum să le tolerez. Cum să aduci în discuție securitatea aviației, dar ce facem noi aici? Ce am fost puși să facem, nu să respectăm legea?”, a spus Tișe (foto jos).

Alte regii companii care intră sub incidența Hotărârii Consiliului Județean: Compania de Apă Someș, Tetarom, Univers T, Societatea de Pază și Protecție, Societatea de Drumuri și Poduri,  Societatea AgroTransilvania.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare