Închide

Şefii Fany şi directoarea de la ARR, trimişi în judecată în scandalul licenţelor de transport. Care sunt acuzele procurorilor

ActualitateRecomandarea redacției by Actual de Cluj - mai 06, 2014 0 826

Cei doi soţi care conduc compania clujeană de transport Fany Prestări Servicii SRL, Olezia şi Ştefan Cadar, au fost trimişi azi în judecată de procurorii clujeni ai DNA. Împreună cu ei, şi un director din cadrul Autorităţii Rutiere Române ajunge în faţa instanţei, sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată şi altele.

Ştefan Cadar e acuzat de dare de mită în formă continuată (5 acte materiale), spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator, punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, în formă continuată, punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr de înmatriculare fals, în formă continuată.

tribunalulcluj

Soţia sa Olezia Cadar e trimisă în judecată în stare de arest preventiv, la fel ca directoarea din cadrul ARR Daniela Dobrilă. Cadar e acuzată de procurori de  dare de mită în formă continuată (4 acte materiale), spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator (2 acte materiale), punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat şi punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul cu numere de înmatriculare false.

Daniela Dobrilă e acuzată, la rândul său, de luare de mită în formă continuată (5 acte materiale),  folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, complicitate la spălare de bani şi  fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator (2 acte materiale).

Şeful atelierului auto al Fany Prestări Servicii SRL, Paul Kelemen, e trimis şi el în judecată, în stare de libertate. Acesta e acuzat de procurori de  punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, în formă continuată (2 acte materiale) şi punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr de înmatriculare fals, în formă continuată (2 acte materiale.

Şi firma Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca e acuzată de dare de mită,  spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii susţin că în perioada octombrie – decembrie 2013, inculpatul Cadar Eronim Ștefan, în înțelegere cu soția sa Cadar Olezia, a oferit, în repetate rânduri, inculpatei Dobrilă Daniela, bani (suma de 10.000 lei) și bunuri (mașină, televizor, mp3 player, 2 laptopuri, boxe audio) în valoare totală de 49.550 lei, din care a remis efectiv bani și bunuri în valoare totală de 34.550 lei.
În schimbul acestor beneficii, inculpata Dobrilă Daniela, prin încălcarea atribuțiilor sale de serviciu, trebuia să emită acte și să furnizeze informații, deținute în virtutea funcției de director la Direcția licențe și autorizări ARR București, care să permită societății inculpatului Cadar Eronim Ștefan să obțină, la licitația organizată în noiembrie-decembrie 2013, un număr cât mai mare de trasee de transport persoane, susţin procurorii.
La data de 28 octombrie 2013, inculpatul Cadar Eronim Ștefan, în numele societății Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, în înțelegere cu inculpatele Cadar Olezia și Dobrilă Daniela, a dat dispoziție unei angajate să întocmească o factură și o chitanță, prin care se atestă în fals o convenție comercială de vânzare cumpărare a unui autoturism.
Aceste acte au fost folosite pentru a crea aparența remiterii licite a acestui autoturism către inculpata Dobrilă Daniela, pentru a disimula adevărata natură a provenienței bunului.
În perioada noiembrie 2011 – decembrie 2013, pentru a evita plata taxelor de înmatriculare (aproximativ 20.000 euro), inculpații Cadar Eronim Ștefan și Kelemen Paul Ovidiu au pus în circulație pe drumurile publice două autovehicule de transport călători, cunoscând că acestea au fost substituite vehiculelor anterioare, prin decuparea și sudarea seriilor de șasiu de pe mașinile originale pe cele două autobuze achiziționate în acest scop, fără ca ele să fie înmatriculate potrivit legii.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu de procurori este următoarea:

La data de 29 noiembrie 2013, la nivel național s-a declanșat procedura de licitație pentru atribuirea traseelor cuprinse în programele județene de transport pentru perioada 1 ianuarie 2014-30 iunie 2019.
În acest context, inculpații Cadar Eronim Ștefan și Cadar Olezia, asociat și respectiv asociat – administrator al societății Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, ar fi apelat la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela, director la Direcția Licențe și Autorizări din ARR București, pentru ca, prin prisma funcției deținută de aceasta, să le înlesnească câștigarea unui număr cât mai mare de trasee din cele scoase la licitație.
Tot la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela ar fi apelat cei doi oameni de afaceri, pentru a obține acte necesare câștigării procesului intentat împotriva Consiliului județean Cluj, în legătură cu scoaterea de la licitație a unor trasee din Zona Metropolitană Cluj.
În vederea câștigării licitației, inculpatul Cadar Eronim Ștefan s-ar fi deplasat în perioada noiembrie – decembrie 2013, în mai multe rânduri, la București pentru „a rezolva” din timp licitația, locuind efectiv, cu aceste ocazii, la inculpata Dobrilă Daniela.
Pentru sprijinul promis în câștigarea licitației, inculpata Dobrilă Daniela ar fi acceptat și ar fi primit de la inculpații Cadar Eronim Ștefan și Cadar Olezia, bunuri și bani cu titlu de mită. Astfel, în perioada noiembrie – decembrie 2013, soții Cadar, nemijlocit sau prin intermediar, ar fi remis inculpatei Dobrilă Daniela suma de 10.000 lei, un autoturism marca Volkswagen Polo aparținând societății Fany Prestări Servicii SRL, contravaloarea unui televizor Samsung, un set de boxe audio, un mp3 player și mai multe obiecte de îmbrăcăminte (valoarea totală fiind de 34.550 lei).
În același scop, inculpata Dobrilă Daniela ar mai fi pretins de la cei doi inculpați remiterea a două laptopuri marca Apple, în valoare de aproximativ 15.000 lei, echivalent a 3500 euro.
În vederea achiziționării televizorului pretins de inculpată, Cadar Ștefan s-ar fi deplasat în repetate rânduri la mai multe magazine din București, însă nu a reușit să realizeze achiziția, deoarece pretențiile inculpatei Dobrilă Daniela legate de performanțele aparatului ar fi tot crescut. Dacă inițial televizorul vizat era unul marca Samsung la promoție, al cărui preț se ridica la 2.000 lei, pe măsură ce aparatul era căutat pentru achiziție, inculpata ar fi solicitat ca acesta să fie mai performant(3D, cu diagonală mai mare, din ultima generație de televizoare Samsung 8000, fără telecomandă), al cărui preț se ridică pe piață la suma de 8.000-9.000 lei. Cum televizorul nu a fost găsit de inculpatul Cadar Ștefan în timpul celor 3 căutări consecutive efectuate la magazinele de profil din câteva mall-uri din capitală, acesta ar fi lăsat inculpatei Dobrilă Daniela contravaloarea televizorului pentru ca funcționara să facă achiziția atunci când aparatul era găsit.
Televizorul ar fi fost efectiv cumpărat la data de 5 decembrie 2013 cu suma de 6.299 lei.
La data de 18 noiembrie 2013, pentru a se ascunde proveniența ilicită a autoturismului VW Polo, acesta ar fi fost înmatriculat pe numele tatălui inculpatei Dobrilă Daniela (ce nu deținea permis de conducere la acea dată), fiind emise, în acest sens, în numele SC Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, o factură și o chitanță, prin care se atesta o operațiune comercială de vânzare – cumpărare.
Consecutiv acestor activități, inculpata Dobrilă Daniela ar fi întreprins demersurile necesare și ar fi emis un act (punct de vedere al A.R.R), datorită căruia, la data de 25.11.2013, Tribunalul Cluj a dispus suspendarea actului administrativ al Consiliului Județean Cluj, soluție favorabilă SC Fany Prestări Servicii SRL. Consecința directă a acestei hotărâri, urmărită de soții Cadar, ar fi constat în reintroducerea în licitație a unor trasee de transport persoane.
În vederea câștigării licitației, inculpata Dobrilă Daniela ar fi furnizat inculpatului Cadar Eronim Ștefan date confidențiale, ce nu sunt destinate publicității, din bazele de date ale instituției unde aceasta lucrează, privind ofertele/documentele depuse de ceilalți operatori de transport persoane, concurenți ai societății Fany Prestări Servicii SRL (privind flota de mașini, vechimea acestora, gradul de confort), favorizând astfel, societatea comercială a inculpatului, în procedura de licitație.
La data de 19 decembrie 2013, comisia paritară de la nivelul de Consiliului Județean Cluj, după analizarea actelor transmise de ARR București, a constatat că există erori privind introducerea unor parametri în sistem, în sensul că datele privind atribuirea au fost analizate pe trasee individuale și nu pe grupe de trasee, opinând în continuare că licitația trebuie anulată, însă luarea unei decizii a fost amânată pentru a doua zi.
Aflând de posibilitatea anulării licitației care ar fi atras demararea unei proceduri în care punctajele erau defavorabile societății sale, inculpatul Cadar Eronim Ștefan ar fi luat legătura cu inculpata Dobrilă Daniela și i-ar fi cerut din nou sprijinul, convenind să se întâlnească într-un local din Brașov. În contextul acestei întâlniri, inculpatul Cadar Eronim Ștefan a cumpărat un mp3 player pentru fiul inculpatei Dobrilă Daniela, în valoare de 250 lei și i-a promis acesteia că-i va duce fiul la schi în Austria, în timpul vacanței de iarnă (lucru care s-a și întâmplat la finele lunii ianuarie 2014).
Cu această ocazie, inculpata ar fi luat legătura telefonic cu unul din membrii comisiei și i-ar fi cerut să procedeze la finalizarea atribuirii exact pe varianta stabilită de Centrul Național de Management pentru Societatea Informațională (CNMSI), fără modificări, asigurându-l că, este perfect legal.
Decizia finală a Comisiei paritare a fost luată în data de 23 decembrie 2013 și validată de Consiliul Județean Cluj în ședința din aceiași zi, stabilindu-se varianta agreată de inculpați.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului și indisponibilizarea sumelor de 53.800 lei, 44.700 euro, 370 lire sterline și 800 USD, aparținând inculpatei Dobrilă Daniela în vederea confiscării.
Totodată, s-a dispus și instituirea sechestrului asigurator asupra autovehiculului Volkswagen Polo, aparținând inculpatei Dobrilă Daniela în vederea confiscării speciale.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare