Închide

EXCLUSIV Se zdruncină scaunele unor grei care se credeau de neînlocuit

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mai 28, 2017 2 2208

Noile prevederi legale privind numirea conducerilor la nivelul regiilor și companiilor cu acționariat de stat le dă emoții puternice unor „mari” directori care se credeau de neînlocuit. Sunt oameni care au prins aceste funcții prin decizii politice – unii acum mai bine de 20 de ani – și care au reușit să și le păstreze datorită capacității lor de a-și consolida, în fiecare zi, nivelul de influență.  Începând din iulie, unii dintre ei vor zbura definitiv, având în vedere că le expiră mandatele. O dată cu noile reglementări, directorii vor fi numiți în baza unei selecții de proiecte de management, organizate de consiliile de administrație, consilii care la rândul lor vor fi selectate în baza unor criterii aplicate de o firmă privată. Consiliul Județean Cluj a mai luat o hotărâre importantă, ca directorii să aibă voie să rămână în funcții maxim două mandate. Iar lucrurile nu se opresc aici

Recunoaște că politicienii și-au creat obligații personale față de unii directori de companii/regii 

Pentru prima oară, un președinte al Consiliului Județean Cluj a recunoscut, în ședință publică, faptul că politicienii clujeni și-au creat „relații personale” cu unii dintre acești directori, dându-le, astfel, motiv să simtă mai puternici decât legea.  Alin Tișe a admis că până să se clarifice legea, șefii de la Aeroport, Tetarom, Compania de Apă etc. dețineau atât funcțiile de președinți ai consiliilor de adminsitrație, cât și pe cele de directori, comportându-se ca niște patroni, gestionând bugete de zeci de milioane de euro după bunul plac, cheltuind, în același timp, și din bugetul administrației județene – instituția care și-a asumat să le suporte investițiile din propriile fonduri, neglijând alte proiecte majore precum modernizarea drumurilor județene. „Acești directori au senzația că sunt niște jupâni, că numai ei pot să decidă asupra a ceea ce se întâmplă în cadrul unor obiective care aparțin, de fapt, județului Cluj. Din păcate, ei trăiesc cu senzația că au devenit de neînlocuit. Și-au creat relații personale cu politicienii și au senzația că nu trebuie să răspundă în fața nimănui. Dar această situație trebuie să înceteze. Acum avem obligația să ne asumăm niște decizii”, le-a transmis Tișe consilierilor județeni. Liderul consilierilor PSD, Remus Lăpușan, a propus ca niciun director să nu fie păstrat în funcție mai mult de două mandate, iar Tișe a fost întru-totul de acord cu această propunere.

Angajatorul numărul I pentru pile politice, amante de politicieni și neveste de jurnaliști

Cum au reușit acești directori să capete o asemenea influență, încât să devină de neînlocuit în funcțiile lor? Pentru că de-a lungul timpului n-a existat niciun politician care să nu fi apelat la serviciile și la „bunăvoința” unor directori. Și n-au făcut-o doar politicienii clujeni, ci și avocații puternici, abonați la resursele financiare inepuizabile ale unui Aeroport sau Companie de Apă; jurnaliștii, cumpărați cu așa zisele contracte de publicitate sau seduși cu favoruri de angajare a unor rude – neveste, iubite, amante; constructori, beneficiari ai unor contracte cu valori imense; oameni din justiție și din servicii secrete etc. Tișe este primul politician care deconspiră aceste „relații personale”, relații care, iată, îi fac pe unii directori să se creadă dumnezei, iar pe politicieni și pe jurnaliști să se simtă extrem de serviabili, chiar șantajabili.

Un politician, care nu demult avea o funcție importantă, a povestit pentru Actual de Cluj – sub protecția anonimatului – că în momentul în care și-a permis să sugereze că greva comandată de directorul Aeroportului, David Ciceo, printre sindicaliștii săi era artificială și nelegală, ar fi fost șantajat. Politicianul cu pricina obținuse la rândul său favoruri din partea directorului de la Aeroport, care le oferise un loc de muncă unor oameni din echipa sa, prin urmare, s-a văzut nevoit să-și țintă în frâu părerile. Despre șantajul la adresa unor politicieni – unii dintre ei au fost chiar înregistrați de Ciceo, s-a mai relatat în presă. Despre contracte nejustificate pe care directorul le semna cu firme de avocatură, pentru zeci de mii de euro (deși Aeroportul deține un departament juridic propriu), de asemenea s-a vorbit în spațiul public. Despre angajările dubioase, însă, prea puțin. De ce? Pentru că toți cei care au ajuns să se perinde prin diferite funcții și-au angajat, la un moment dat, o rudă, un prieten, un cunoscut, în cadrul acestor regii/companii.

Iată cum se fac angajări la cel mai mare Aeroport din Transilvania 

Regiile și companiile cu acționariat de stat consumă fonduri imense din bugetul public, pentru lucrări de investiții și nu numai, fără ca administrația județeană să aibă vreun beneficiu direct de pe urma lor. Situația a fost însă îngăduită de toată lumea, pentru că aceste regii și companii reprezintă o garanție mai ales pentru efectivele de partide, dornice să prindă niște locuri de muncă stabile, la stat. Mai jos, un exemplu mărunt, despre modul în care se comportă politicienii o dată ajunși în funcții de conducere. Fotograful fostului președinte al Consiliului Județean, Horea Uioreanu, relatează singur, pe pagina sa de Facebook, cum a fost el angajat la Aeroport – deși n-avea nicio treabă cu respectivul obiectiv – atâta doar că trebuia să i se facă un loc, iar în cadrul instituției pe care o conducea Uireanu, organigrama nu permitea. Nota bene: omului i se părea că salariul de la Aeroport era „de cacao”, deși el n-a trecut vreo zi pe la muncă acolo.  Au fost și probabil mai sunt mulți astfel de angajați care figurează în aceste instituții doar pe hârtie. De asemenea, au fost și mai sunt angajați care au ajuns acolo prin filieră politică, prin intermediul unor jurnaliști, etc. Iar situația e valabilă și la Compania de Apă și la Tetarom, dar nu numai.

Ce se schimbă?

Conform noilor reglementări ale legii, privind numirea conducerilor la șefia acestor companii/regii, responsabilitatea selectării membrilor din Consiliile de Administrație (CA) revine unei firme private. Înainte, membrii din CA-uri erau numiți pe criterii politice, de către onor Consiliul Județean, iar în fruntea CA-urilor se instalau tot directorii. Acum, Consiliul Județean a angajat o firmă de resurse umane, care are sarcina de a încheia procedura de selecție a membrilor din CA-uri până în 15 iunie 2017. După ce se vor institui noile CA-uri, acestea vor avea, la rândul lor, obligația să numească un director pentru fiecare regie/companie în parte, tot printr-o procedură de selecție. Așadar, directorii cărora le expiră mandatele (și cam toți sunt în această situație), se vor prezenta ca simpli candidați, la un concurs organizat de fiecare CA în parte. Nu se știe care dintre ei vor mai obține sau nu un mandat, cert este că dacă îl obțin, nu vor mai avea dreptul să facă parte din CA-uri nici măcar ca simpli membri, plus că-și pierd și puterea de a acționa, în favoarea șefilor de CA-uri.

Consiliul Județean a decis să se comporte și să se implice ca un acționar responsabil, iar prima directivă asumată este aceea ca oricare director numit să nu mai aibă dreptul să dețină mai mult de două mandate.  Un alt aspect important, aprobat în ultima ședință de Consiliul Județean se referă la maniera în care vor fi conduse aceste regii/companii subordonate. Concret: CA-urile vor putea decide cui anume delegă puterea de conducere, directorului sau preșdintelui de CA. Cu alte cuvinte, directorii numiți, vor putea acționa ca simpli membri din executiv, fără a mai avea vreo putere de decizie. CA-urile vor răspunde direct în fața acționarului principal (adică administrației județene). Astfel, puterea din cadrul acestor regii/companii se mută exclusiv la Consiliile de Administrație, care vor acționa numai la comanda Consiliului Județean (foto jos).

 

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.