Închide

Se licitează curățenia de pe jumătate din străzile Clujului de care se ocupă Rosal

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 03, 2017 0 639

Cutățenia din jumătatea de vest a Clujului, adică felia de care se ocupă în prezent societatea Rosal Group, a fost scoasă la licitație de administrația locală. Anul trecut, Primăria Cluj a încheiat un contract nou doar pentru salubrizarea jumătății de vest a orașului cu societatea Brantner. Inițial aceasta câștigase și felia Rosal, însă după contestații și procese, primăria a decis să reliciteze respectivul lot.

Acum, Primăria dorește să încheie un acord cadru pe patru ani pentru salubrizarea arterelor din jumătatea de vest a Clujului. Decizia vine după ce s-a comandat un studiu de oportunitatea care a spus că varianta unui acord cadru este mult mai potrivită pentru controlul calității serviciilor prestatea de firmele de salubritate.

Contractul a fost scos la licitație la finalul lunii aprilie. Acordul cadru este estimat la peste 43 de milioane lei, iar valoarea celui mai mare contract subsecvent este de peste 10 milioane lei. 

Criteriul de atribuire este dat de cel mai bun raport calitate preț.

Circa 89% va conta prețul ofertei  adică: 

 1. măturat și aspirat mecanic trotuare și carosabil – 17 %

2. întreținere străzi- 22%

3. măturat manual carosabil și trotuar – 15%

4. spălat din furtun – 8 %

5. curătat manual rigole – 0,5%

6. stropit din paleți – 1,9 %

7. curățat manual zăpada și gheața – 1,9 %

8. încărcat transportat zăpada și gheata – 4 %

9. pluguit – 5 %

10. combatere polei cu sare pură – 10 %

11. combatere polei cu emulsie de sare – 0,5 %

12. c combatere polei cu soluție de clorura de calciu – 2,6 %

13. combatere polei cu amestec de sare și nisip – 0,5 %

14. curățare de zăpada și gheața gurilor de scurgere – 0,1%

Restul de 11% va fi punctată componenta de mediu. Se vor acorda punctaje pentru utilajele ofertate, astfel: 4 bucăți utilajele de măturat aspirat mecanic carosabil, 3 autospeciale pentru măturat/aspirat mecanizat pentru trotuare (capacitate mică), 2 Utilaje (min. 16 mc.) pt. transportul deșeurilor, 4 Autospeciale pentru spălatul străzilor. Se voracorda punctaje și pentru utilaje avand anul de fabricatie între 2009(din septembrie 2009 inclusiv)- prezent(norma de poluare euro 5 sau euro 6) – demonstrat prin certificat de inmatriculare/talon/echivalent (euro 5 si euro 6).

Data limită pentru depunerea ofertelor este ziua de 6 iunie.

Pe licitația veche, administrația locală a scos la concesiune serviciul de salubritatea stradală și a încheitat deja un astfel de contract pe opt ani cu societatea Brantner pentru curățarea străzilor din jumătatea vestică a Clujului la finalul anului trecut. 

Despre contractele de salubritate, managerul Gheorghe Șurubaru explcia că acestea vor fi armonizate. Contractul cu Brantner expiră în 2024 iar dacă noul contract de salubritate a jumătății de est a Clujului (acordul cadru) va fi semnat anul acesta, aceasta va expira în 2021.

Licitația pentru adjudecarea unuia dintre cele mai grase contracte din bani publici, cel pentru salubrizarea stradală a Clujului (spălat străzi vara și deszăpezit iarna), contract de 158 de milioane de lei pe opt ani și două sectoare, a luat mai bine de 2 ani până când Primăria a reușit să lămurească situația cutățeniei străzilor dintr-o jumătate a dorașului. La finalului lui 2016, Primăria a semnat contractul cu Brantner doar pentru sectorul de care societatea se ocupa deja societatea cu prelungirea contractului vechi din 2014 (jumătate de est a orașului) pentru 77,4 milioane lei. Societății i se atribuise de comisia de licitație întreg contractul de circa 35 de milioane de euro, însă Rosal (care se ocupă în prezent de salubrizarea stradală din sectorul de vest, tot cu prelungirea vechiului contract care expira în toamna lui 2014) a contestat decizia în instanță și a reușit să întoarcă rezultatul. Instanța a dispus, din nou, anularea unui rezultat al licitației stabilit de o comisie a primăriei pentru sectorul deținut acum de Rosal, dar atribuit către Brantner. Felia de peste 80 de milioane de lei urma să fie scoasă la licitație de primărie. Acest lucru s-a întâmplat anul acesta când administrația a decis să meargă pe acord-cadru, o suprafața mai mare de salubrizat și, desigur, o sumă mai mică având în vedere că acordul cadru e gândit pe 8 ani.

Consiliul Local a refuzat în primă fază să prelungească contractele de salubrizare stradală din Cluj care expirau în toamna lui 2014, la cerea societăților, Rosal și Brantner care se-au ocupat de salubrizarea orașului pe vechile contracte încheiate în 2006. Pentru că primăria n-a reușit să adjudece corect noua licitație organizată în 2013, apoi pe cea din 2015, forul local a prelungit contractele pentru ca orașul să nu aibă probleme cu deszăpezirea sau cu praful, vara. Rosal și acum se ocupă de salubrizarea străzilor din sectorul de vest, fără licitație, pe prelungirea vechiului contract.

DETALII:

Brantner primește jumătate din salubritatea stradală. Pentru cealaltă jumătate deținută de Rosal, primăria mai face o licitație. Instanța “a trântit”, din nou, rezultatul stabilit de primărie

Salubritatea de 35 milioane de euro a Clujului, din nou, la mâna instanței

Licitația de 35 de milioane de euro pentru salubrizarea Clujului, din nou contestată

Rosal scoasă din cărți la Cluj. Brantner ia licitația de 35 de milioane de euro organizată pe final de mandat a lui Boc și adjudecată după câștigarea alegerilor

Da, ați greșit de două ori la salubritate -modelul de bune practici de la instanță pentru primăria Cluj. Ce va face primarul

2015 cu noroc? Se reia licitația de 30 de milioane de euro pentru salubrizarea stradală. Actualizată cu rata inflației

Stop joc la salubritate. Au suflat și-n iaurt după primul eșec și au anulat licitația pentru potul de 140 de milioane de lei

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.