Închide

Se întoarce foaia cu abonamentele de parcare în centrul orașului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 28, 2017 1 836

Băncile și universitățile urmează să primească abonamente de parcare pentru a putea parca cât doresc în buricul târgului. Primăria clujeană a majorat începând din 2017 tarifele de parcare pe 26 de artere din centrul orașului, a limitat durata de parcare la 3 ore și a decis să nu mai elibereze abonamente de parcare decât pentru riverani. Acum vrea să modifice modificările și să permită unităților bancare sau universităților să beneficieze de rezervarea unor locuri de parcare în centrul Clujului.

 

Banca Națională  a României care are sediu în Piața Uniirii cu intrare de pe strada Brătianu sau Universitatea Babaș-Bolyai cu sediu pe Kogălniceanu/Universității au fost printre instituțiile care au cerut primăriei să se răzgândească în privința eliberării de abonamente de parcare nenominale pentru zona centrală.

„Cei de la BNR au de făcut transporturi de valori care se efectuează sub pază. Au nevoie ca mașinile să aștepte undeva. La fel, cei de la Universitatea Babeș-Bolyai sau de la celelalte universități primesc vizite oficiale ale unor ambasadori sau personalități străine și au nevoie de locuri de parcare rezervate. Sunt situații punctuale, obiective. Nu înseamnă că vom crea un precedent. Până la urmă, Consiliul Local este suveran și poate decide să modifice legile locale, de câte ori este nevoie”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea.

Primăria a decis pe final de 2016 ca din 2017 să se dubleze taxele pentru locurile de parcare orare pe 26 de artere din centrul Clujului ( zona tarifară I), tocmai pentru a descuraja traficul auto în detrimentul celui cu mijloacele de transport în comun. De asemenea, în sprijinul acestei măsuri a decis să nu mai elibereze abonamente de parcare nenominale în această zonă dar și să limiteze timpul maxim de parcare la 3 ore.

Anul acesta, administrația vrea să modifice decizia și să permită băncilor și universităților să își rezerve locuri de parcare în centrul orașului, adică să beneficieze de abonamente nenominale, de tipul celor care se eliberează în zona II de tarifare. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost pus deja în dezbatere publică (perioada de consultare durează între 25 ianuarie și 7 februarie), urmând ca el să fie supus atenției Consiliul Local pentru dezbatere și aprobare, după ce parcurge respectiva etapă de consultare.

„Vorbim de cîte unul, două locuri de parcare pentru fiecare instituție bancară sau de învățămând superior. Maxim 10, 20 de locuri de parcare care vor fi rezervate în zona centrală, dintr-un total de peste 1500 de locuri de parcare, număr care nu va afecta politica pornită de primărie pentru degrevarea traficului din zona centrală. Noi vom continua lucrurile bune începute în această direcție”, a mai spus viceprimarul Dan Tarcea.

O săptămână de verificări efectuate de polițiștii locali pe 24 de artere din zona centrală (14 străzi din zona I cât și 10 străzi incluse în zona II de tarifare,) după ce au intrat în vigoare noile măsuri luate de primărie, a relevat faptul că șoferii care parchează în buricul Clujului nu își plătesc parcarea. Verificările făcute de primărie s-au soldat cu peste 730 de sancțiuni aplicate pentru parcări ilegale sau neplata taxei de parcare. Adică polițiștii au dat peste 100 de amenzi pe zi doar în centrul orașului. Primarul Emil Boc spunea că maximum din 2016 a primăriei e de 1500 de amenzi într-o săptămână în tot Clujul, adică peste 200 de sancțiuni pe zi, raportat la numărul de polițiști locali care gestionează această activitate.

Culmea nesimțirii la parcatul ilegal în centrul Clujului

Efectele majorării taxelor de parcare: s-a instalat haosul în centrul Clujului

Se face ordine cu parcările din centrul Clujului: se dublează tarifele orare și nu se mai dau abonamente

Fără terase și luminițe, Piața Muzeului e din nou parcare pentru bolizi

Cum stă orașul cu planurile de edificare a unor noi “case” pentru mașini

Cum se face, mai nou, educația șoferilor care parchează pe trotuare în Cluj

Au făcut alei pietonale…pentru mașini

Ești șofer? Ferește-te să parchezi pe aceste străzi. Topul celor mai multe amenzi pentru parcări ilegale în Cluj

Un comentariu

  1. UNiversitatile n-ar trebui sa primeasca nimic.
    Clujul are nevoie de campanii de promovare a mersului pe jos, cu autobuzul si bicicleta.
    Universitatile, prin studenti si cadre didactice, ar trebui sa fie primii care sa dea un exemplu si sa se alature campaniei. E inadmisibil ca aproape fiecare student sa vina cu masina in Cluj, unde studiaza, aglomerand si mai mult traficul. N-au nevoie de asa ceva.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.