Închide

Se întoarce criza gunoaielor în Cluj? Angajații Brantner sunt în grevă

ActualitateAdministrație by Luminiţa Silea - oct. 08, 2016 0 1543

Nu bine societatea Brantner-Vereș a fost desemnată câștigătoare a contractului de de 35 de milioane de euro pentru salubrizarea stradală a Clujului în următorii 8 ani, că circa 80 de angajați ai companiei (șoferi și încărcători pe mașinile de gunoi) au intrat în grevă spontană și refuză să lucreze și să ridice gunoiul din oraș. Societatea se ocupă și de salubritatea menajeră din cartierele Someșeni, Bulgaria, Marăști, Gheorghieni, Andrei Mureșanu, Iris, Dîmbu Rotund si zona centrala-Dorobanților. Oamenii sunt nemulțumiți că noua conducere a societății instalată după moartea directorului etern Eugen Vereș refuză să renegocieze contractul colectiv de muncă și să le mărească salariile.

Acțiunile de protest ale angajaților de la Brantner-Vereș (șoferii și încărcătorii de pe mașinile de gunoi, circa 80 de persoane) au început vineri de dimineața. Vineri s-au prezentat la locul de muncă, la sediul societății de pe strada Bobâlna, însă nu au ieșit pe teren să ridice gunoiul. Oamneii au anunțat că nu vor lucra nici sâmbătă, când se obișnuia să existe program de lucru și se ridica gunoiul din zona Mărăști, iar de luni, dacă conducerea societății nu va fi dispusă să renegocieze salariile, greva va continua.

Unul dintre liderii de sindicat ai angajaților de la Brantner-Vereș, Greta Costin Alexandru a explicat că nemulțumirile sunt legate de faptul că sindicatul și conducerea societății nu a ajuns de trei luni la un acord cu privire la mărirea salariilor. Sindicalistul a mai precizat că nu se acordă, așa cum ar fi normal, sportul de salubritate de 30%, iar în plus, pe vechiul contract colectiv de muncă care a expirat în luna iulie, nu s-a respectat nicio clipă obligațiile către salariați, în sensul că angajații primeau mult mai puțini bani decât cei trecuți în acesta, undeva la 1000 lei.  În plus, a spus Greta Costin Alexandrua mai precizat că, la negocierile cu conducerea nouă a societății, oferta salarială a fost una în detrimentul salariaților, adică salarii de 1300 lei cu spor de salubritate 5% și mai puține bonuri de masă.

Conducerea Brantner-Vereș nu a putul fi contactată pentru a oferi un punct de vedere. În schimb, angajații au menționat că s-a incercat intimidarea lor și chiar au fost amenințați că vor fi dați afară.

În prezent, societatea Brantner lucrează pentru primăria Cluj-Napoca pe contractul de salubritatea menajeră și se ocupă de ridicarea gunoiul pe sectorul de est al orașului (Someșeni, Bulgaria, Marăști, Gheorghieni, Andrei Mureșanu, Iris, Dîmbu Rotund si zona centrala-Dorobanților). Societatea a câștigat și noul contract cu primăria de 35 de milioane lei pentru salubrizarea domeniului public din Cluj-Napoca (spălat străzi vara și deszăpezire iarna) pe ambele sectoare ale orașului. Noul contract nu a fost deocamdată semnat deoarece societatea Rosal a atacat licitația în instanță, iar primăria a anunțat că nu dorește să greșească și va aștepta soluția instanței, înainte să semneze noul contract.

De activitatea de salubrizare stradală se ocupă, pe vechile contracte de salubritate din 2006 (prelungite în 2014 cu acordul Consiliul Local până la semnarea celor noi) tot Brantner pe sectorul de est, dar și Rosal pe sectorul de vest (cartierele Mănăștur, Zorilor, Plopilor, Gruia, Grigorescu și zona centrală – parțial).

Clujul a mai fost într-o criză a gunoaielor în 2015, când firmele care se ocupau de salubritatea menajeră au refuzat să mai ridice gunoiul pentru că orașul nu avea unde să-l depoziteze, având în vedere închiderea oficială a groăii de gunoi de la Pata Rât. Taxa de ridicat gunoiul chiar s-a și majorat în Cluj, iar primăria a reușit să amenajeze o platformă temporară pentru deșeurile orașului în administrarea Regiei Autonome a Domeniului Public, aceasta urmând să funcționeze până la deschiderea depozitului regional de deșeuri de către Consiliul Județean (proiect cu termen 2018).

Contractele de concesionare a serviciului de salubritate menajeră au fost încheiate în 2010 pe o perioadă de 8 ani cu societățile Brantner și Rosal. Acestea urmează să expire în 2018.

O criză a gunoaielor a mai fost și în 2011, când firmele au amenințat că nu vor mai ridica gunoiul pentru a-și obliga abonații să plătească costul serviciilor către acestea. Dar și în anii următori, când orașul a avut probleme cu autorizarea locului de depozitarea a gunoiului, Pata Rât.

Da, e oficial: Clujul din nou cu gunoaiele în stradă. Firmele pregătesc somații pentru primărie

Emil Boc: “E criza gunoaielor, de-adevăratelea”. Încă o întâlnire cu Consiliul Județean și cu primăria Feleacu pentru deblocarea situației

Pacea din războiul gunoaielor: orașul iese din criză și are un termen de grație de șase luni

Se scumpește ridicarea gunoiului. Care sunt cele trei variante care ne-ar scoate din criză și ne-ar lăsa cu mai mulți bani în buzunare

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.