Închide

Săptămâna începe cu încă un protest. „Continuăm. Altă întrebare”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - feb. 06, 2017 0 383

Săptămâna s-a încheiat cu protest, noua săptămână începe cu protest: manifestanţii spun în continuare că vor „să scape” de celebra ordonanţă de modificare a Codului Penal, a cărei soartă e încă neclară, dar vor şi demisii. Evenimentul de luni se desfăşoară sub egida „Continuăm. Altă întrebare” şi începe de la ora 19.00. Cu două ore înainte de acest moment, sunt 3.300 de persoane anunţate ca participanţi.

Aseară la Cluj au fost luminiţe, a fost o „caracatiţă”-simbol, au fost copii, părinţi, studenţi, corporatişti, prieteni veniţi în grup, artişti, bunici – cam 50.000 de persoane, conform estimărilor. Lumea a cântat Imnul Naţional şi pe cel al „golanilor”. Au fost mesaje anti-corupţie, s-a scandat împotriva guvernului, dar unii dintre participanţi au ţinut să precizeze că sunt în stradă ca să arate că nu vor să tolereze minciunile guvernanţilor, indiferent din ce parte a spectrului politic ar veni ele. Unii dintre participanţi ies în stradă de câteva zile. „Nu mă mai pot concentra la muncă, simt că trebuie să fiu tot timpul cu ochii pe ştiri. Că iar se întâmplă ceva rău”, ne-a împărtăşit zilele acestea unul dintre participanţi. Sentiment de clujean protestatar după job.

Iată noul apel al manifestaţiei, pe Facebook:

„Peste 50.000 de persoane au protestat ieri în Cluj. OUG 13 ar trebui să fie retrasă prin OUG 14, care are o problemă la punctul 2, ceea ce o poate face neconstituțională.
Aceasta ramâne prioritatea numărul 1. Vrem să scăpăm de ea şi mergem până la capăt.
Există însă și OUG 9, altă ordonanță dată de guvernul Grindeanu, care permite furtul din banii publici. Urmează să ne sincronizăm cu restul orașelor și să venim cu o proclamație clară asupra revendicărilor noastre.
Pană atunci există proclamația de la Timișoara„, arată organizatorii evenimentului de luni.

Lumea porneşte de la locurile de întâlnire din cartiere, dar adunarea se dă, ca de obicei, în Piaţa Unirii. Va urma un tur al centrului. „Nu ne lăsăm amăgiți. Am obținut abrogarea OUG 13 și trebuie să sărbătorim. Dar nu ne oprim aici. Cerem in regim de urgență demisiile următorilor: IORDACHE, GRINDEANU, DRAGNEA, TARICEANU, CIORBEA, DANIEL CONSTANTIN (ALDE), LAURA GEORGESCU (sefa CNA) si REFERENDUM ANTICORUPTIE. Vom discuta între 7 și 8 pm în Pța Unirii și vom adăuga pe această listă generală și alte revendicări”, spun protestatarii.


Puncte de întâlnire în cartiere, unde lumea se strânge de la ora 18.00: 

Mărăști: În fața Pieței Mărăști
Mănăștur: În față la Mc Donalds
Zorilor: În zona cantinei studențești, vis-à-vis de Sigma Center
Grigorescu: Pța 14 Iulie
Gheorgieni: Interservisan, statia de pe Titulescu

Cum a fost la protestul de duminică:

MULTIMEDIA #REZIST Ziua șase de protest, din nou în stradă. Peste 40.000 de clujeni participă la marș istoric. Proiecții cu laser pe clădiri: “Deșteaptă-te, române!”

 

Misteriosul parcurs de ordonanţă

Potrivit presei centrale, Ministerul Justiţiei anunța azi că „nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală”, susţinând că în prezent centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la aceste acte normativ.

Reprezentanţii CSM au anunţat însă că în cursul dimineţii de azi, 6 februarie, la Consiliul Superior al Magistraturii au fost primite, în vederea avizării, de la Ministerul Justiţiei, următoarele proiecte de acte normative:

  • Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală
  • Proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru abrogarea OUG nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală elaborat de Ministerul Justiţiei a fost comunicat pentru analiză şi consultare tuturor instanţelor şi parchetelor din România. Punctele de vedere ale entităţilor menţionate vor fi transmise Consiliului până la data de 10 februarie 2017, în vederea centralizării şi sintetizării, urmând ca acestea, împreună cu punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, Documentare şi Contencios din cadrul Consiliului să fie analizate până cel mai târziu la data de 15 februarie 2017 în cadrul unei şedinţe a Comisiei nr.1 – „Legislaţie şi cooperare interinstituţională”, anterior dezbaterii Plenului Consiliului. În ceea ce priveşte solicitarea Ministerului Justiţei privind avizarea Proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru abrogarea OUG nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală, aceasta face obiectul ordinii de zi a şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 7 februarie 2017″, au transmis reprezentanţii CSM, printr-un comunicat de presă.

 

„Guvernul încearcă iar modificarea codurilor, de această dată prin lege. Doar că…modificările reiau prevederile controversate din OUG de marți noapte la care însuși Guvernul a renunțat duminică”, arată judecătorul Cristi Danileţ, într-o postare pe blogul personal. Se renunță la pragul de 200.000 lei pentru prejudiciu în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, conform proiectului de lege, dar apar din nou modificări pe care NU le-a cerut Curtea Constituţională. Mai multe explicaţii AICI

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.