Închide

Șantiere de primăvară în extensiile Clujului (FOTO-reportaj)

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 18, 2014 0 1447

Proprietarii de terenuri pregătesc alte proiecte rezidențiale în zonele de extensii imobiliare ale orașului. Două propuneri de locuințe au fost prezentate în această săptămână în ședința comisiei de urbanism a orașului, pentru terenuri de pe strada Romul Ladea.

DSC_1261
Zona învecinată, Borhanci, este și ea destinație favorită pentru dezvoltatorii de locuințe în ultimele luni. Pe hârtie și la nivel de proiect se propun, alături de locuințele generatoare de profit pentru vânzători, și spații verzi și grădinițe.

DSC_1239   DSC_1240
Un grup de proprietari de terenuri de pe strada Romul Ladea pregătește construirea unui nou ansamblu de case în zonă. Strada începe cu blocuri de intersecție, continuă cu alte case, are “așezată” aici și o mănăstire, urmată de alte șiruri de blocuri, are proiecte cu imobile de locuințe colective de 6 etaje aprobate alături de altele de 3 etaje, un centru hipic, iar drumul (încă neasfaltat) duce spre alte șantiere de case ori spre terenuri unde se pregătesc proiecte. Un investitor privat, Ioan Bunea, alături de alți proprietari au solicitat deocamdată avizul pentru un Plan Urbanistic Zonal, întocmit pentru regelementarea construirii unor locuinţe individuale pe str. Romul Ladea, la nr. 95-101. Pe terenul de 1,7 ha se vor construi mai multe case, pe parcele de 531 până la 885 mp, conform propunerii prezentate în ședința din această săptămână a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism. “Ce se dă la oraș?”, s-a interesat primarul Emil Boc, cel care conduce ședințele CTATU, la discutarea noii propuneri de construire în extensiile orașului. Aflat la al treilea mandat de primar (cu pauză de guvernare), Boc s-a arătat îngrijorat în mai multe ședințe de urbanism din aceste luni de mobilarea cu servicii publice ale zonelor populate de investiții imobiliare. Asta după ce ani întregi, orașul a fost invadat de blocuri cu sute de locuințe, dar zonele unde s-au amplasat au rămas fără serviciile aferente locurii, gen grădinițe, școli sau spații verzi. În cazul recent propusului proiect de locuințe individuale, proiectantul care a susținut documentația a menționat că în ansamblu este alocat un spațiu verde public. Mulțumiți de propunerea de spațiu verde, membrii comisiei au solicitat ca beneficiarii să cedeze o suprafață mai mare de teren pentru lărgirea străzii (încă neasfaltată), fără a-i obliga pe vecinii de peste drum să facă trotuar pe proprietățile lor. Tot pe strada Romul Ladea și tot în ședința de joi, un alt beneficiar privat a ajuns cu un Plan Urbanistic de Detaliu, realizat pentru comasarea de parcele în vederea construirii de alte două locuințe unifamiliale. Acestea vor avea subsol, parter, etaj și încă un etaj retras, conform proiectului.

DSC_1246  DSC_1252

Str. Borhanci și Romul Ladea au “rădăcină” comună, în intersecția de unde mai pleacă și str Fagului, care duce spre o altă celebră destinație imobiliară a Clujului: zona Bună Ziua, pe care unii urbaniști încă evită să o lege de conceptul “cartier”, din cauza lipsei de servicii publice și zone de agrement. Dacă Bună Ziua a fost în ultimii ani favorită pentru dezvoltatorii de locuințe, nici celelalte reserve de teren din sudul orașului nu au fost lăsate la o parte în planurile imobiliare. În liniștea aproape rurală de stradă neasfaltată și “bordată” de câte un teren încă verde (cu sau fără anunț “de vânzare”) din loc în loc apare un șantier: viitor bloc de 3 etaje, de 5-6 etaje, o casă, mai multe case. Din loc în loc, pe parcelele de teren apare câte o macara sau măcar o betonieră într-o curte, un sac ciment sau o stivă de cărămizi. În sudul Clujului, din loc în loc, se construiește.

DSC_1256  DSC_1257

De pildă, tot în zona Borhanci – Romul Ladea, un dezvoltator imobiliar care a realizat până acum blocuri în cartierele Clujului are în lucru un ansamblu de case. Proiectul dezvoltatorilor de la Coratim prevede construirea a 30 de case cu parter şi etaj, dar și un parc şi o grădiniţă. Afacerea cu grădinița este cu mare pontențial de rentabilitate, au explicat asociații Coratim, tocmai datorită potențialului target de clienți. „Doar la noi în ansamblu vor fi 30 de familii, iar în zonă sunt și alții, s-au construit foarte multe case în ultima vreme”, a explicat unul dintre asociații Coratim. Compania Nervia, care a dezvoltat până acum proiecte industriale și de birouri în Cluj, are în pregătire planul pentru un ansamblu de vile pentru un teren de 6.700 mp din zona Borhanci. Vara trecută, societatea FCC Imobiliare a demarat procesul de autorizare pentru un proiect cu 71 de apartamente pe un teren de la strada Borhanciului. Proiectul prevede opt imobile de 2-3 etaje şi unul de cinci, înspre artera principală.

DSC_1266

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.