Închide

Salvați cățeii! Un hastag nou în sprijinul patrupedelor care îngheață la centrul de ecarisaj din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 08, 2017 0 710

Hastah #adoptă îndeamnă o voce cu greutate din societatea civilă clujeană după ce media a prezentat situația grea pe care trebuie să o îndure cățeii de la centrul de ecarisaj din Cluj aflat în administrarea Regiei Autonome a Domeniului Public din subordinea primăriei. Cele peste 200 de patrupede îngheață la propriu având în vedere că instalația de încălzire a centrului nu mai funcționează de la finalul anului trecut iar în ultimele zile temperaturile scăzute au generat și mai multe probleme. Lala Panait din cadrul inițiativei La Terenuri – Spațiu Comun Mănăștur a făcut un apel către primărie să găsească o soluție pentru căței dar și către clujenii care pot să adopte un cățel de la centrul din oraș, oferind ca pildă propriul exemplu: acum trei ani a adoptat și ea un cățel de aici care e binemersi și savurează iarna instalată în oraș.

Între timp, autoritățile locale spun că situația cățeilor de la centru s-a îmbunătățit. Cei de la centru spun că adopțiile nu merg așa de bine.

 

Cățeii de la Centrul de ecasisaj Cluj au fost lăsați pradă frigului de afară după ce de anul trecut instalația de încălzire a centrului nu mai funcționează. În plus, RADP nu a făcut niciun efort să o repare astfel că cei aproximativ 200 de căței de la centrul de ecarisaj sunt condamnați să bea apă înghețată. Situația ingrată a cățeilor de la centrul de ecarisaj din Cluj a fost prezentată de Digi24Tv care a făcut un apel către clujeni să se solidarize și, fie să adopte un cățel, fie să ajute cu o masă caldă patrupedele pentru ca acestea să nu înghețe.

sursa foto: Bianca Șomplea (Facebook)

sursa foto: Bianca Șomlea (Facebook)

sursa foto: Bianca Șomplea (Facebook)

sursa foto: Bianca Șomlea (Facebook)

După acest apel și oameni cu greutate din societatea civilă clujeană sau reprezentanți ai asociațiilor de profil au făcut mai departe demersuri pentru cauza cățeilor de la centru. Spre exemplu, Lala Panait din cadrul inițiativei La Terenuri – Spațiu Comun Mănăștur a făcut un apel către primăria Cluj pentru a interveni: „Nu este posibil ca pe vremea asta la un Adapost, care ține de Primăria Cluj, să nu fie în stare nimeni să gestioneze această problemă vitală! Din banii contribuabililor lucrurile trebuie să funcționeze..chiar și în perioada Sarbătorilor. Haideți să arătam mai mult interes și empatie pentru sufletele care se chinuie deja acolo și să arătam că suntem … oameni!”.

La puțin timp dupe cele două demersuri, lucrurile au fost puse în mișcare. Doctorul Cristian Pop de la Centrul de Ecarisaj a obținut tunuri de căldură de la mai marii RADP și posibilitatea de a oferi hrană și apă caldă patrupedelor. Primarul Emil Boc a precizat pe pagina de Facebook un set de 3 măsuri care, potrivit acestuia, s-au luat încă din 5 ianuarie pentru cățeii de la centrul de ecarisaj din oraș. Acesta n-a recunoscut că instalația centrului nu funcționează de anul trecut, doar a spus că din 8 ianurie aceasta nu merge la parametri optimi.

Tunuri de căldură aduse azi după-amiză în centrul de ecarisaj

„S-a constituit o celula de intervenție la nivelul centrului încă de la inceputul perioadei de ger, constituită din medic veterinar, responsabil tehnic și îngrijitori. Această celula a decis începând de joi 5 ianuarie aplicarea următoarelor măsuri: 1. suplimentarea normei de hrană zilnice pentru animalele din adăpost pentru a face față temperaturilor scăzute; 2. Schimbarea apei din vasele câinilor cu apă caldă din oră în oră. 3. Din dimineata zilei de 8 ianuarie din cauza temperaturilor care au scăzut și mai mult celula de intervenție a decis că în condițiile în care sistemul de încălzire a adăpostului de animale nu funcționa la parametrii optimi să se suplimenteze sistemul de încălzire prin montarea a două tunuri de aer cald cu care să se asigure temperatura necesară protejării sănătății animalelor din adapost”, a afirmat primarul Emil Boc.

sursa foto: Emil Boc (Facebook)

sursa foto: Emil Boc (Facebook)

În replică, Lala Panait a spus că i-ar plăcea ca pe viitor să vadă instituții ale primăriei mult mai eficiente și interesate chiar să rezolve problemele. Lala a mai făcut un apel către toți clujenii, cu un hastag – #adoptă – să ia acasă, dacă pot, un cățel de la centru lde ecarisaj. A oferit ca pildă propriu exempu și o fotografie cu cățelul TZUKI pe care aceasta l-a adoptat în urmă cu trei ani.

Tzuki, câinele adoptat de la Centrul din Cluj, sursa foto: Lala Panait (Facebook)

Tzuki, câinele adoptat de la Centrul din Cluj, sursa foto: Lala Panait (Facebook)

Nici un cățel adoptat!

Doctorul Cristian Pop de la Centrul de Ecarisaj a declarat pentru Actualdecluj.ro că, duminică, până la această ora nu a fost adoptat niciun cățel. „Acum situația de la centru s-a ameliorat, avem permanență, tunuri de căldură, am suplimentat hrana uscată și înlocuim apa la intervale orare, cu apă caldă. Cu hrana caldă e complicat, patrupedele riscând să facă diaree și să avem mai multe probleme. Anul trecut, înainte de Crăciun, instalația de încălzire a centrului funcționa la o treime din capacitate. Am făcut demersuri să o reparăm, dar degeaba, toată lumea era pe picior de plecare în vacanță și am fost amânați după anul nou. Acum, dacă tot vor scădea temperaturile, dacă instalația tot nu va face face, există și posibilitatea de suplimentare a tunurilor de căldură. Din păcate, astăzi, n-a venit nimeni să adoptă vreun cățel. Chiar așteptăm o domnișoară din oră în oră cu un pui de cățel găsit, ca să-l preluăm noi. Suntem printre puținele centre din țară unde ținem câinii nelimitat, fără să-i eutanasiem după un interval de timp. Depidem de adopții ca să onorăm celelalte solicitări de la cetățeni și aducem în centru alți căței de pe străzi. Numărul de căței variază de la 200 la 230 și depinde de cei care pleacă, mor și de cei care se aduc în centru. Am început anul cu 216. Acum avem aproape 230”, a explicat doctorul Cristian Pop.

Potrivit acestuia, datele de pe 2016 ale centrului arată s-au adoptat circa 310 căței. „Mai bine de jumătate dintre aceștea au fost adoptați prin intermediul unor organizații non-guvernamentale și expediați în străinătate, potrivit unor rezervări. Restul au fost luați de persoane fizice”, a mai spus oficialul de la centrul de ecarisaj.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare