Închide

Români în ţara Brexit: „A învins naționalismul, mândria britanică”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - iun. 24, 2016 0 330

52% – “Leave” / 48% – “Remain”. Uniunea Europeană se face mai „mică” și mai slabă: Marea Britanie vrea să se retragă din UE. Aceasta e vestea cu care ne-am trezit în dimineața de vineri. Adică peste 17 milioane dintre britanici au votat pentru Brexit, iar cu un milion mai puțini – pentru rămânerea în Uniunea Europeană. Dincolo de campanii, declarații oficiale, cifre și procente, am vrut să aflăm cum văd situația românii instalați în țara membră UE care se pregătește să iasă din Uniune.

Piețele bursiere/financiare au căzut, premierul britanic a anunțat că își pregătește retragerea, iar prima reacție oficială de la Uniunea Europeană pentru statul încă membru UE: o invitație să lanseze procedura de ieşire din blocul comunitar, cât de repede posibil, pentru a evita prelungirea stării de instabilitate. „În ceea ce privește Regatul Unit, sperăm să îl avem ca partener apropiat al Uniunii Europene în viitor”, se arată într-o declarație comună a liderilor europeni, care poate fi citită integral AICI.

În primele ore de după anunțarea rezultatelor referendumului, tineri români stabiliți în Marea Britanie și-au exprimat dezamăgirea pe rețelele de socializare. O țară care a prosperat datorită imigranților și care acum a luat-o pe calea izolării, cu o capitală care totuși a votat pentru rămânerea în UE – așa descrie situația unul dintre cei dezamăgiți de rezultatele votului. „Ne-am trezit într-un coșmar”, spune altcineva. Tinerii au votat, în mare parte, alături de tabăra „Remain”, se mai atrage atenția. Și o urmă de speranță din partea cuiva: politicienii pot opri această separare (având în vedere că votul prin referendum a fost unul consultativ).

Am cerut părerile câtorva români din UK, despre cum vede azi viitorul un european non-britanic în Marea Britanie pregătită să iasă din Uniunea Europeană.

„Pentru mine nu a fost o surpriză rezultatul. Mă așteptam la o distanță chiar mai mare și probabil așa ar fi fost dacă nu ar fi fost ucisă deputata Jo Cox, spune Tudor Cutuș, editor al Gazetei de România în Londra. „Campania pentru ‘Leave’ a avut un avans de câțiva ani și nici în perioada oficială a campaniei, tabăra ‘Remain’ nu a reușit să mobilizeze electoratul în felul în care au făcut-o cei pentru ieșirea din UE. A fost un vot anti-establishment și e riscul oricărei democrații. Rămâne de văzut pe cine vor nominaliza conservatorii ca premier și, în funcție de asta, cum vor decurge negocierile pe parcursul celor doi ani, probabil vom afla și noi dacă avem un viitor în Marea Britanie sau nu. Dar e un drum nebătătorit, va conta cel mai mult cum va reacționa Uniunea Europeană și fiecare țară în parte pe parcursul negocierilor”, completează Tudor. Cât despre campanie: a fost una lungă, care a divizat puternic Marea Britanie. „Fiecare interacționează cu o parte din societatea britanică, deci contează foarte mult cu ce fel de oameni vii în contact. Nu-mi dau seama dacă vom mai fi o țintă sau nu, chiar mă așteptam să fim o țintă mai folosită în campanie, dar s-au referit mai mult la emigranți, în general, decât la naționalități specifice. A învins naționalismul, mândria britanică”, concluzionează Tudor.

Deși afectați de nesiguranța care planează acum asupra viitorului, tinerii români găsesc totuși explicații pentru situația la care s-a ajuns. „Pentru o țară dezvoltată membru UE, întrebarea e simplă: noi contribuim, dar ce câștigăm din asta? Se pare că britanicii au votat să părăsească UE pentru că vor să aibă control asupra granițelor și valurilor de imigranți. Vor să se ghideze după propriile legi și reguli, în loc să cotizeze săptămânal la bugetul UE și să li se spună de la Bruxelles ce și cum să facă. Cred că britanicii au votat să părăsească UE pentru că au impresia că le este afectată calitatea vieții de numărul mare de imigranți, prin joburi limitate sau prost plătite sau, de exemplu, prin faptul că trebuie să aștepți câteva săptămâni pentru o simplă programare la doctor. De menționat că în general au votat pentru ieșire zonele mai defavorizate din UK, în timp ce zonele mai bine dezvoltate economic au ales să rămână”, subliniază Eduard F, team leader la Zipcar UK. Ce urmează după votul de Brexit? Deocamdată, nesiguranță, spun românii care muncesc acolo. „Pe mine ca român mă afectează că lira sterlină se depreciază și are valoare mai mică în România și că probabil o să am nevoie de viză ca să circul între UK și România. Cred totuși că oamenii o să fie afectați diferit – depinde dacă ai loc de muncă, dacă plătești taxe, dacă ești angajat sau liber-profesionist. Mă îngrijorează că o să urmeze vremuri nesigure și tocmai încerc să îmi fac o familie după ce m-am stabilit în Londra acum 3 ani jumătate. Îmi pun intrebările: o să fie nevoie să aplic pentru viză și drept de muncă? O să mă sprijine compania la care lucrez? O să pot oferi stabilitate copiilor mei? O să îmi fie afectate drepturile de cetățean european? În momentul ăsta nici experții nu se pot pune de acord în legătură cu ce o să fie, așa că deocamdată trebuie să așteptăm cu urechile ciulite”, spune Eduard.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare