Închide

„Revoluţia fiscală”, adoptată. Consultanţii de la Deloitte: „Potenţialii perdanţi: programatorii şi persoanele cu handicap”

EconomieSinteză știri naționale by Actual de Cluj - nov. 09, 2017 0 402

Guvernul a aprobat miercuri modificarea Codului fiscal, cu măsuri noi, contestate atât de sindicate, cât şi de patronate, scrie Hotnews.ro.

Câteva dintre decizii: contribuţiile de la angajator vor trece la angajat, se introduce „contribuţia asiguratorie pentru muncă” în cotă de 2,25% datorată de angajatori, întreprinderile cu venit de până la 1 milion de euro vor fi impozitate cu 1% din venitul realizat. OUG revizuieşte sistemul de impunere a microîntreprinderilor, astfel încât vor fi impozitate cu 1% pe veniturile realizate şi IMM-urile care realizează venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro şi care în prezent plătesc impozit de 16% pe profit. De asemenea, ordonanţa transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaţionale, prin limitarea deductibilităţii dobânzilor; introducerea impozitării la ieşire – previne erodarea bazei impozabile în cazul unui transfer de active în afara României; consolidarea regulii antiabuz, ce va permite autorităţilor române să refuze contribuabililor beneficiile fiscale obţinute din aranjamente abuzive;
introducerea normelor privind societăţile străine controlate (SSC) ce au ca scop împiedicarea evitării plăţii impozitelor prin devierea veniturilor către filiale din paradisuri fiscale.

Ştirea integrală AICI

Un calcul efectuat de Deloitte România arată că angajatii care beneficiază de scutirea de impozit pe venit în acest moment, cum sunt programatorii IT şi persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micşorare a salariului net, chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuţiilor la nivelul costului total actual.
„Simulările arată că se impune o creştere de 19,9% a valorii brute a salariului – dacă luăm ca referinţă salariul mediu brut pe economie de 3.131 lei – pentru a păstra suma în mână primită acum de un angajat”, arată Radu Derscariu, director Deloitte Romania, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Mai multe detalii AICI

Trecerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) de la angajator la angajat ar trebui să aibă un impact de doar câţiva lei în ambele părţi, cu condiţia creşterii corespunzătoare a salariului brut, arată calculele prezentate miercuri de ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, potrivit Gândul.info. Oficialul a insistat asupra faptului că această mutare a CAS de la angajator la angajat trebuie văzută în complementaritate cu scăderea impozitului pe venituri de la 16% la 10%.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu