Închide

Reguli noi în Cluj pentru tarabele cu fructe și legume

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iul. 11, 2017 1 1199

Un nou regulament privind amplasarea de mobilier urban destinat expunerii produselor alimentare de tip legume-fructe a fost pregătit de Primăria Cluj. Acesta a fost lansat în consultare publică și urmează să fie supus atenției Consiliului Local. Potrivit documentului, comercianții au obligația să aibă mobilier stradal cu anumite dimensiuni, de culoare gri, metalic sau în combinație cu lemn.

Primăria a venit cu acest regulament după ce mai multe societăți comerciale, prin Societatea de Avocatură Stegăroiu și asociații au cerut legalizarea activității de comercializare-expunere a fructelor și legumelor în Cluj-Napoca.

În 2010 Primăria a mai intenționat să facă un regulament similar, însă atunci oficialii instituției au refuzat să și-l asume invocând criza financiară ca piedică în impunerea unui tip de mobier urban pentru comerțul stradal către comercianții din Cluj. Potrivit administrației locale, regulamentul nou se aplică persoanelor fizice și juridice implicate în activități de comercializare a produselor alimentare de tip legume-fructe implicați în activitatea de expunere pe mobier urban aplsat atât pe domeniul public-privat al municipiului cât și pe proprietatea privată a pesoanelor fizice sau juridice, neîmprejmuită și cu acces public. „Prin reglementările cuprinse în regulamentul propus se are în vedere stimularea dezvoltării activității de comercializare a produselor alimentare de tip legume-fructe, încurajarea liberei inițiative, asigurarea concurenței loiale, informarea corectă și protejarea intereselor consumatorilor. Propunerea de regulement a fost structurată pe trei capitole care prezintă în modul general reglementarea, informații privitoare la mobilierul urban destinat expunerii produselor alimentare de tip legume fructe pe raza municipiului și contravenții și sancțiuni”, arată Serviciul autorizări-comerț al Primăriei. Regulamentul urmează să fie supus atenției Consiliul Local pentru votul de intrare în vigoare. Acest a parcurs și o fază a consultării publice în cursul lunii iunie.

În nou document care reglementează comerțul stradal cu legume-fructe sunt menționate condițiile de eliberare a abonamentelor pentru vânzarea de produse pe domeniul public și se indică și setul de documente care trebuie depus pentru eliberarea avizului de principiu pentru comerțul stradal. Abonamentele de cormerț stradal se vor elibea pe un an de zile cu posibilitatea de prelungire pe încă o lună.

sursa: primariaclujnapoca.ro

sursa: primariaclujnapoca.ro

 

De asemenea, prin regulament sunt fixate și o serii de condiții menite să unifice sub aspect estetic mobilierul folosit în Cluj-Napoca pentru comerțul stradal. Astfel, se fixează dimensiuni strandard, materiale, culoare și număr maxim de mobier care poate fi utilizat. Noile tarabe vor fi gri, din matal sau metal și lemn, iar ca modalitate de expunere, trebuie folosite lădițe.

 

sursa: primariaclujnapoca.ro

Comercianților li s-au fixat prin regulament și o serie de obligații. Ei n-au voie să expună mobilierul, înainte de obținerea abonamentului de comerț stradal și a avizului Primăriei, trebuie să realizeze pe proprie cheltuială în condițiile fixate de rugulaemnt mobilierul, să nu comercializeze legumele și fructele direct de pe mobilierul urban, să nu expună produsele în afara mobilierului, să nu depoziteze mărsufuri, ambalaje, precul și alte obiecte în imediata vecinătate a mobilierului urban, de asemenea, le este interzis să amplaseze umbrele, marhcize care să protejeze produsele expuse.

Dacă nu respecte condițiile de mai sus. amenzile sunt între 1000 și 2500 de lei.

De asemenea, comercianții au obligația să dețină la punctul de lucru abonamentul de comerț stradal sau, după caz, avizul Primăriei, să expună doar legume și fructe,  să nu expună produse deteriorate sau stricate, să afișeze prețurile potrivit prevederilor legale, să respecte orarul de funcționare aprobat. Dacă nu respectă aceste obligații sunt pasibili de sancțiuni între 500 și 1000 lei.

Dacă în decurs de 6 luni un comerciant primește 3 amenzi, abonamentul de comerț stradal i se reziliază automat de către Primărie.

 

Un comentariu

  1. situatia va scapa de sub control, va fi mai rau decat e acum. E inadmisibil sa-si tina toti lazile in fata magazinului. Daca vor sa vanda la taraba, sa mearga in piete, nu sa ocupe domeniul public.

Scrie un comentariu