Închide

Regia primăriei revendică lucrările la străzi și spații verzi

Administrație by Luminiţa Silea - mai 28, 2014 0 261

Lucrările pe care Diferit-Kiat sau Rosal le prestează pentru primărie pe bani grei pot foarte bine să fie făcute și de regia Consiliului Local. Adică lucrări de modernizare la străzi și întreținerea spațiilor verzi. Primăria i-a luat spațiile verzi regiei în primul mandat al primarului  Emil Boc, de aici și începutul problemelor financiare. Oricum dacă rămâne regie, 50% di profit merge către primărie.

Regia Autonomă a Domeniul Public (RADP) cere forului local ajutorul pentru a face ceea ce trebuia să facă de la înființare: să lucreze pe domeniul public al orașului. Mai ales că anul acesta expiră acordul cadru de 600 de milioane de lei încheiat de primărie pentru modernizarea străzilor cu Diferit-Kiat Group. Iar în 2015 cel cu Rosal pentru întreținerea spațiilor verzi.

RADP

RADP încheie anul 2013 cu pierderi de peste 3,5 milioane de lei. Situația financiară a regiei va fi dezbătută de consilierii locali la ședința ordinară din 29 mai.

 

În ciuda cifrelor, RADP a pus la cale un plan de redresare, un plan despre care directorul Ioan Morocăzan spune că ar face ca regia să presteze exact activitățile pentru care a fost creată de primărie.

 

Printre punctele care ar face rentabilă stuctura din subordinea primăreii sunt: identificare unui cadru legal pentru preluarea lucrărilor de modernizare a străzilor din oraș dar și a celor de întreținere a spațiilor verzi, reglementarea regimului spargerilor de pe domeniul public și stabilirea unor tarife de către primăriei sau manifestări temporare la ștrandul din zona Sun, adică un orășel al copiilor, sau pe lacul Chios – un patinoar.

 

Solicitarea RADP vine în contextul în care două dintre contractele consistente ale primăriei expiră, unul anul acesta și celălalt în 2015. Este vorba despre acordul cadru pe patru ani și 600 de milioane de lei pentru întreținerea și modernizarea străzilor din oraș deținut de Diferit-Kiat, dar și de contractul de câteva zezi de milioane de lei pentru întreținerea spațiilor verzi deținut de Rosal. De altfel, RADP a prestat în 2010 lucrări de intervenții la străzi în timpul în care licitația pentru contractul de modernizare a străzilor a fost blocată de contestații și o decizile nefavorabilă a Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, atacată de primărie în instanță cu câștid de cauză.

Contractul cu Diferit-Kiat a fost semnat abia în decembrie 2010, la cîteva luni după ce licitația a fost adjudecată consorțiului.

contract diferit pt text

 

Directorul RADP, Ioan Morocăzan, a declarat pentru actualdecluj că, deși regia înregistrează pierderi, în ultima perioada s-a reușit dotarea ei cu utilaje performante, așa că acesta poate să se ocupe de tot ce înseamnă lucrări de modernizare și întreținere a străzilor din Cluj-Napoca.

„În bugetul nostru de anul acesta se poate vedea clar că primăria ne-a susținut cu 1 milion de euro, ceea ce înseamnă că există vointă ca regia să devină profitabilă. În prezent ne resimțim după ce am fost executați de GPI Turism cu peste 3 milioane de lei, bani care ni s-au luat din conturi. Așa am fost nevoiți să consumăm linia de credit luată de la CEC și ne-au crescut dobânzile ceea ce ne face în prezent să nu putem fi competitivi la licitații. Cu GPI n-am rezolvat încă nimic ca să ne recuperăm banii, firma este în insolvență iar procesul din instanță nu e încheiat. Puteam participa la licitații chiar dacă avem pierderi, însă prețurile sunt relativ mari și ne plasează într-o zonă necompetitivă. Ca să fim profitabili trebuie să ne întoarcem la scopul pentru care am fost creați, adică să facem lucrări pentru oraș pe domeniul public. Sutem regie și oricum 50% din profitul realizat merge către primărie”, a afirmat Morocăzan.

 

Acesta a adăugat că în prezent se studiază cadrul legal pentru a se găsi cea mai bună formulă în care regia să poată presta servicii pentru municipiul Cluj-Napoca, la străzi și spații verzi sau pe partea de spargeri pe domeniul public. RADP lucrează și acum cu companiile de utilități pe această parte.

„Există și alte regii în subordinea primăriilor care lucrează pentru acestea. La Turda se întâmplă acest lucru. La Pitești, de asemenea. Și la București. Acum studiem legislația. N-aș vrea nicio clipă o chestie nelegală, doar să ne justificăm existența pentru că e păcat să nu lucrăm pentru oraș, mai ales că suntem calificați și dotați la standarde”, a subliniat Morocăzan.

În prezent RADP are peste 240 de angajați, 36 de posturi fiind create după ce regia a preluat activitatea de pază a cimitirului central. Singura discuție se mai poartă în ceea ce privește transformarea regiei în societate comercială, așa cum declara la începutul anului Alexandru Coroian, cel care conduce compartimentul care supraveghează managementul la regiile și societățile primăriei. „În lege, companie, regie și societate sunt cu virgulă. Singurul avantaj dacă ne-am transforma în societate este legat de accesarea fondurilor europene. Ca regie nu putem. Normal că suntem interesați și am dori”, a mai spus Morocăzan.

Lideri ai consilierilor din Consiliul Local au anunțat că după numirea Consiliilor de Administrație ale regiilor și societăților primăriei s-au purtat discuții cu privire la eficientizarea activității acestora. Mai mult, aceștia spun că propunerea RADP este una de bun-simț. Aceasta în contextul în care RADP se ocupa de întreținerea spațiilor verzi în trecut, însă a rămas făcă acestea prin „grija” primarul Emil Boc care a decis, în primul mandat, să externalizeze întreținerea acestora. De aici contractele cu Rasimo sau Rosal ale primăriei.

„Principiul îl susținem. Trebuie mai întâi verificate aspectele de natură juridică pentru realizarea demersului regiei. Pe aceste aspecte încă lucrărm. Mă pot pronunța acum doar la nivel de principiu. Regia este în subordinea primăriei și dacă nu există impedimente legale pe zona legislației achizițiilor publice nu vă niciun motiv să nu susține ca regia să se ocupe de lucrările la străzi sau spații verzi”, a declarat liderul consilierilor PSD, Claudia Anastase.

Consilierul PDL Ovidiu Turdean a declarat că regia trebuie făcută rentabilă, însă nu se știe dacă lucrările la străzi sau la spațiile verzi sunt de ajuns în acest sens, dar că preluarea lor este un semn de normalitate. „Mai e și discuția legată de transformarea ei în societate comercială ceea ce ar face activitatea mai lejeră din punct de vedere al managementului. Deocamdată nu s-a stabilit direcția. Din moment ce planul RADP apare pe masa Consiliul Local este clar că este asumat de primar. Vom vedea exact ce se poate face în direcția rentabilității”, a mai spus Turdean.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.