Închide

Regele a murit. Cât de săraci suntem?

OpinieUncategorized by Kristina Reştea - dec. 05, 2017 0 1082

Îmi pare că nu mai e vorba acum despre monarhişti şi ne-monarhişti. Nici despre istorie. Sau nu doar despre asta. E şi despre cât de săraci suntem, despre cât de puţini lideri avem.

Vestea morţii Regelui stârneşte, pur şi simplu, emoţie. Sau cel puţin asta se vede acum în spaţiul public. Unii îl idealizează peste măsură, alţii îi amintesc şi erorile şi slăbiciunile, dar starea generală e una de oarecare emoţie. Pe lângă cei care sunt monarhişti declaraţi, probabil sunt acum şi alţi români trişti – alţii care se uitau cu nostalgie spre figura Regelui. Nu toţi ar fi vrut reinstaurarea Monarhiei, dar văd că pentru mulţi figura sa a transmis noţiunea de respect. Eşti chiar şi mai necăjit dacă priveşti acum în jur, în peisajul autohton: la micile (mari) şi urâtele răfuieli dintre moştenitorii de la Casa Regală, la administratorii actuali ai ţării, la golanii care deţin controlul (de-o parte şi de alta). Şi te întristează mai cu seamă perspectiva. Nu, nu vorbesc acum doar de dezamăgiţii #Rezist, care chiar ies, exasperaţi, în stradă; sunt mult mai mulţi cei dezamăgiţi. Şi au o mulţime de motive. Nu mă refer numai la figurile lipsite de credibilitate şi carismă ale liderilor de acum. E trist şi cum se prefigurează viitorul. Am văzut recent filmuleţele acelea de pe la reuniunile aripilor „tinere” ale partidelor: nu doar la PSD (TSD), ci şi la opoziţie, la PNL, e dezastru. E gol. Cum să se culeagă de aici lideri şi administratori? De la cei de acum poate nu mai ai aşteptări, însă e cumplit să te uiţi la copiii ăştia care nu sunt în stare să lege două vorbe, dar au ambiţii de partid.

Unde să mai cauţi vreun personaj de anvergură, care să inspire încredere? Unde să găseşti figuri luminoase?

Cum să nu te emoţionezi la cuvintele Regelui, adresate „tinerilor noştri”: „Timpul României voastre a început”? Cum să nu te emoţionezi la cuvintele: „în momentele cruciale rămâi singur”?

Cum să nu te emoţionezi la astfel de vorbe? Chiar având în minte slăbiciunile oamenilor, spuse aşa, lucrurile par frumoase.
„Bunul mers al instituţiilor Statului este condiţia libertăţii şi statorniciei, instituţiile neputând funcţiona fără respectul legii, fără competenţă şi fără etică”, afirma Regele Mihai în Mesajul adresat cu ocazia Zilei Sfintilor Mihai si Gavril, în noiembrie 2015. „Când am întors ţara de partea Aliaţilor, pentru salvarea existenţei Statului român, aveam 22 de ani. Aceeaşi vârstă o aveau şi cei care se adunau, exact acum 70 de ani, la 8 noiembrie 1945, în Piaţa Palatului Regal, pentru a-şi apăra libertatea. Aceeaşi vârstă o au şi cei ce au ieşit în stradă, în aceste zile. Un lucru pe care l-am învăţat în tinereţe a fost că prietenii te pot dezamăgi mai mult decât duşmanii. Alt lucru învăţat atunci a fost că în momentele cruciale rămâi singur. Democraţia şi libertăţile nu sunt câştigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul îşi câştigă în fiecare zi dreptul de a avea un ‘mâine’ ”

Mesajul de atunci aici: http://bit.ly/2jT5Oez

Nu trebuie să fii monarhist ca să zici: „Drum lin, Majestate!”

 

P.S.:Imaginea care însoţeşte textul e cea a unui lampion aprins în Piaţa Unirii, cu ocazia marcării în 2015 a unei zile onomastice a Regelui Mihai.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare