Închide

Rectorul UBB vorbește despre latinitatea limbii române la Viena

Actualitate by Actual de Cluj - mai 19, 2017 0 447

Rectorul universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca vorbește la Viena despre mărturiile străine despre limba română într-un eveniment ce tratează subiectul limbii române în lume și are loc între 20 și 25 mai la Viena și Budapesta.

„Există prejudecata că latinitatea limbii române, ca şi ideea romanităţii românilor s-au fixat în secolul al XVIII-lea, prin activitatea Şcolii Ardelene, care ar fi condus şi la o „relatinizare“ a limbii noastre. Se acceptă mărturiile cronicarilor din secolul al XVII-lea, dar sunt socotite de unii nerelevante sau insuficiente. Se ignoră, în general, faptul că cele mai importante mărturii despre latinitatea românei şi despre romanitatea românilor provin din secolele al XV-lea şi al XVI-lea, adică de la finele lumii medievale şi de la începuturile modernităţii. Acestea sunt opera autorilor străini care scriu aproape invariabil că româna este o italiană sau o latină coruptă. Cei care erau de specialitate, cu studii universitare, chiar plasează limba română între limbile romanice, alături de italiană, franceză şi spaniolă. În acest fel, se poate dovedi că latinitatea românei este o realitate perpetuă, cunoscută şi afirmată încă din Evul Mediu”, explică rectorul UBB, academicianul Ioan-Aurel Pop. De altfel acesta e coautor ‒ alături de Alexandru Simon, cercetător la Academia Română în cadrul Centrului de Studii Transilvane, al materialelor de prezentare a umaniştilor Johannes Honterus (1498-1549) şi Nicolaus Olahus (1493-1568) incluşi în expoziția „Europa ‒ moştenirea umaniştilor“, realizată de EUNIC Austria.

Ioan-Aurel Pop este membru titular al Academiei Române, al Academiei Europene de Știință și Artă de la Salzburg, al Academiei Naționale Virgiliene din Mantova (Italia) și membru corespondent al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris. A fost -director al Institutului Cultural Român din New York și al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu