Închide

Reacţii din mediul de afaceri la „tăvălugul” de măsuri fiscale noi: “Decât multe legi proaste, mai bine mai puține şi mai bune!”

EconomieTop News by Actual de Cluj - iul. 04, 2017 0 330

Noile măsuri fiscale care ar putea sau nu să intre în vigoare în perioada următoare nasc reacţii din mediul de afaceri. Analiştii de la Veridio, companie de consultanţă şi evaluare, atrag atenţia asupra pericolului generat de inițiative legislative transformate în legi, „care nu sunt analizate și din punct de vedere al implementării”. Compania e cea care s-a implicat şi în realizarea ghidului tranzacţiilor imobiliare din Cluj-Napoca, utilizând date din contractele înregistrate la primărie.

„În plină vară fierbinte, după tensiuni politice care au dus la schimbarea Guvernului, mediul de business autohton este din nou tulburat de un val de anunţuri oficiale care numai bine nu fac afacerilor. Nu a fost suficient ping-pongul scenariilor de primăvară despre impozitarea gospodăriilor, introducerea unei cote unice şi o cascadă de reduceri sau scutiri de impozite, într-o perioadă în care banii colectaţi de Fisc produc ecouri tot mai adânci atunci când pică în vistieria statului. Acum, este testată rezistenţa nervoasă a patronilor pe tema unui nou pachet de măsuri fiscale, care reprezintă, de fapt, o nouă viziune fiscală şi economică. Dar nu numai guvernanţii arată o indiferenţă evidentă la adresa celor care duc în spate economia, ci şi parlamentarii, care parcă şi-au propus să câştige titlul de sabotori ai mediului de afaceri„, arată reprezentanţii Veridio.

Analiştii critică o serie de prevederi care ar putea fi adoptate începând cu 2018, privind impozitarea pe piaţa imobiliară.”Nu, managerii de companii, antreprenorii şi investitorii nu îşi doresc schimbări frecvente în sistemul de taxe şi impozite, chiar dacă, până acum, toate au fost propuneri care au testat reacţia marilor şi micilor contribuabili. Contribuabilii nu vor să afle, cu şase luni înainte de un an nou, că în 2018, Codul fiscal ar putea să prevadă ca impozitarea clădirilor nerezidenţiale deţinute atât de persoanele fizice, cât și de persoanele juridice să se facă la valoarea de piaţă a imobilului. Da, aţi citit bine! Știți ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că se presupune că există o piață pentru tranzacțiile doar cu clădiri. Dar… există o asemenea piață? Răspunsul este categoric NU. În România, clădirile nu se vând pur și simplu, ca și cum ai comercializa un kilogram de roșii sau de cartofi de pe tarabă, ci împreună cu terenul pe care se află. Din această perspectivă, profesional vorbind, ansamblul de „teren + clădire” se numește proprietate imobiliară, pentru transferul cărora există într-adevăr piață. Și valoare de piață. Dar să fie clar! Nu există valoare de piață doar pentru clădire. Mergând mai departe în Codul fiscal actual, vedem că în continuare terenurile sunt impozitate distinct față de clădiri și într-o manieră care nu are legătură cu prețurile de tranzacționare ale terenurilor. Astfel, dacă se intenționează ca proprietățile imobiliare și nu doar clădirile să fie impozitate în România la „valoarea de piață” a acestora, ideea este posibilă teoretic, dar nu și tehnic. Adică, necesită modificări de substanță ale Codului fiscal și ale procedurilor actuale”, susţin reprezentanţii Veridio.

„Valoarea de piață este suma estimată pentru care un activ sau o datorie ar putea fi schimbat(ă) la data evaluării, între un cumpărător hotărât și un vânzător hotărât, într-o tranzacție nepărtinitoare, după un marketing adecvat și în care părțile au acționat fiecare în cunoștință de cauză, prudent și fără constrângere. Nu o spunem noi, cei de la Veridio, ci așa reiese din Standardele de evaluare a bunurilor 2017. Iar dacă mesajul nostru ajunge și la cei care au iniţiative legislative, cu atât mai bine, pentru că altfel pot apărea acte normative inaplicabile şi necorelate cu prevederile legale existente. Degeaba specialiştii din Ministerul Finanțelor Publice cunosc aspectele tehnice, dacă politicul decide trecând peste opinia acestora! Atragem atenţia asupra pericolului generat de inițiative legislative transformate în legi, care nu sunt analizate și din punct de vedere al implementării. Și propunem un principiu: “Decât multe legi proaste, mai bine mai puține şi mai bune!””, subliniază analiştii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare