Închide

Războiul medicilor

ActualitateTop News by Catalin Suciu - nov. 22, 2017 2 6378

Spitalul de copii reacționează după acuzațiile aduse de Doctorul.Mihai Așchilian: „Părinții fetei au avut o atitudine arogantă față de personalul medical!” Medicul își continuă manifestul: „Atât au înțeles, voi continua să fiu la fel de arogant!”

Doctorul Mihai Așchilian a postat un mesaj pe rețelele de socializare după ce și-a internat fetița la Clinica de Pediatrie II, din Cluj.

Între altele, medicul își manifesta nemulțumirea față de condițiile din spital și față de atitudinea cadrelor medicale de-acolo.

“În perioada 10-15 Noiembrie 2017 fiica mea a fost internata in Clinica Pediatrie 2 salon 4 (…) Sunt dezgustat de ceea ce am putut vedea în acele zile. Timp de 5 zile n-am știut cine este medicul curant, ce tratament are fiica mea , nu s-au luat analize pentru ca vezi Doamne este weekend și laboratorul nu funcționează (într-un centru care se dă universitar). Mila Domnului este cea care funcționează în weekend la Pediatrie2 Cluj-Napoca. Am cunoscut o mulțime de medici suficienți, așa cum este de fapt întreg sistemul medical românesc. Îmi este rușine de acest post pentru că în lista mea de prieteni sunt mulți chirurgi și medici din alte țări, însă vorba celor de la Parazitii: “asta-i realitatea și nimeni n-are cum să schimbe căcatul”.
Rușine!!!! În primul rând celor care se numesc medici, asistentelor, managerului întregului sistem universitar!”, a fost mesajul doctorului.

După câteva zile, spitalul revine cu un punct de vedere. „Toți medicii relatează că părinții pacientei au avut o atitudine arogantă față de personal, fără a exista vreun motiv concret de nemulțumire”, transmite insituția.

Reprezentanții Spitalului de Copiii Cluj recunosc că perna prinsă cu capse de birou nu avea ce să caute în patul unui copil bolnav. Ei spun însă că părinții fetiței care au făcut publice fotografiile pe o rețea de socializare au avut o atitudine arogantă față de medici, pe toată durata spitalizării. Cadrele medicale susțin că fetița a fost monitorizată și tratată atent, iar părinții au fost mereu informați despre probelemele pacientei.

Redăm mai jos răspunsul integral al Spitalului Județean de Urgență pentru Copii Cluj:

Am analizat in cadrul colectivului clinicii managementul cazului Aschilian, internata in data de vineri 10.11.2017 ora 21.25 cu FO 25631. Pacienta s-a internat de urgenta, fiind trimisa de la UPU cu simptomatologia unei gastroenterocolite acute cu sindrom de deshidratare medie, pe fond de malnutritie usoara. A fost examinata de Dr Mircea Margescu, medic primar pediatru cu o vasta experienta. Examinarile de laborator de urgenta (PH sanguine, hemoleucograma, probe hepatice, explorarea functiei renale si testele inflamatorii) au fost efectuate in laboratorul de urgenta al Spitalului Clinic de Urgenta Pentru Copii. Pacienta a primit tratament de urgenta, conform protocoalelor si a fost internata impreuna cu mama intr-un salon cu baie, WC, in conditii igienice foarte bune. Bolnava a fost urmarita pe parcursul noptii si diminetii urmatoare de Dr Margescu iar sambata a fost predata doamnei Dr Cristina Blag, medic primar pediatru care a vizitat pacienta de 2 ori in cursul garzii. Duminica, pacienta a fost urmarita de Dr Bogdan Bulata, iar luni 13.11.2017 a fost preluata de medical curant, Dr Rodica Corneanu, medic primar pediatru. Dansa a recomandat examinari suplimentare si pacienta s-a externat vindecata in data de 15.11.2017. Evolutia cazului a fost lent favorabila, dar fara a se inregistra complicatii ale bolii sau efecte adverse ale terapiei. Toti medicii relateaza ca parintii pacientei au avut o atitudine aroganta fata de personal, fara a exista vreun motiv concret de nemultumire.

In ceea ce priveste perna cu capse, ea era imbracata intr-o fata de perna curate si intacta. Nu am reusit sa aflam cine a facut aceasta improvizatie neinspirata. In concluzia anchetei noastre, am constatat o dificultate de comunicare cu familia fetitei Aschilian, fapt regretabil, dar si inexplicabil, avand in vedere pregatirea medicala a tatalui fetitei. Din pacate, de aici a rezultat o reactie injusta de denigrare a intregului colectiv al Clinicii Pediatrie II pe un site de socializare, preluat de presa locala ca stire. Consider ca modul in care domnul Astilian si-a manifestat frustrarile si limbajul suburban folosit il descalifica atat ca intelectual cat si ca medic si nu merita atentia noastra. Ca masuri, asistenta sefa a efectuat un control riguros privind conditiile de igiena din saloane si starea lenjeriei de pat.” 

Iată și răspunsul medicului care s-a ocupat de fetiță.

Pacienta Maria Aschilean s-a internat in serviciul Cl. Pediatrie 2 via UPU pediatric in data de 10.11.2017, ora 21.25 cu dg. Gastroenterocolita acuta, Sdr. de deshidratare acuta grd. II. In serviciul UPU pediatric s-au facut analizele de urgenta (hemoleucograma, tablou sanguin, parametrii de echilibru acidobazic si ecografie abdominala). A se vedea anexa. Acesta este motivul pentru care medicul de garda care a internat pacienta (dr. Margescu Mircea) nu a considerat oportuna repetarea lor.
Deoarece evolutia clinica ulterioara a pacientei a fost favorabila, nu s-a impus repetarea lor in weekend de catre nici un alt medic de garda. In cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii, analizele in weekend sunt asigurate legal de catre Laboratorul de Urgenta.
Decizia de a face sau nu analize suplimentare tine ca atare, exclusiv de decizia medicilor care asigura serviciul de garda si nici intr-un caz de incompetenta sistemului managerial asa cum a fost ea eronat invocata de catre doctorul Aschilean.
De vineri seara pana luni dimineata (respectiv perioada de weekend), pacienta a fost reevaluata de urmatorii medici:
– garda de vineri 10.11.2017: de 2x de catre titularul de garda, dr. Margescu Mircea) si 1x de linia 2 de garda (dr. Raluca Leuca).
– garda de sambata 11.11.2017: de 2x de catre titularul de garda dr. Cristina Blag, 1x de linia 2 de garda (dr. Alexandra Neaga) si 1x de linia 3 de garda (dr. Oana Ivan).
– garda de duminica 12.11.2017: de 2x de catre titularul de garda dr. Bulata Bogdan si 1x de linia 2 de garda (dr. Adriana Bungardi).

Toti colegii anteriori mentionati au confirmat faptul ca au raspuns tuturor intrebarilor mamei si tatalui care a fost ocazional de fata. De luni dimineata pana miercuri (13-15.11.2017) pacienta a fost preluata de mine in contextul spitalizarii sale in salonul 41.
Luni dimineata am intrat in salon si primul lucru a fost sa ma prezint ca medic curant. Pe toata perioada internarii pacientei in serviciul nostru, conform normelor in vigoare am purtat ecuson de identificare.

Similar tuturor colegilor din serviciul de garda, am explicat detaliat mamei situatia fetitei, inclusiv interpretarea analizelor anterioare de la UPU pediatric si motivul medical pentru care am suplimentat ulterior unele analize (izoenzimele FA, Ac EBV, CMV, 25 OH D3, etc).
Am facut acest lucru inclusiv marti dimineata in prezenta tatalui, a doctorului Aschilean. In plus, marti dimineata in contextul in care ca si cadru didactic am avut obligatia de a tine curs (ora 8-10 am), am rugat-o pe colega mea, d-na dr. Bianca Simionescu sa evalueze pacienta si sa faca eventuale modificari terapeutice pana la momentul la care puteam sa vad eu pacienta (ora 10.30 am) (gasiti atasata dovada in acest sens). Atat eu cat si dna dr. Simionescu am vazut pacienta marti dimineata in prezenta tatalui, a doctorul Mihai Aschilean. Amandoua am explicat pe larg situatia pacientei celor doi parinti.
Mai mult, la momentul externarii (miercuri 15.11.2017) am solicitat prezenta tatalui caruia, in cabinetul meu timp de 40-50 de minute, in context colegial si amiabil i-am mai explicat inca o data toate aspectele legate de cazul fetitei sale si conduita de urmat de viitor. Diagnosticul formulat la externare a fost de: gastroenterocolita acuta, sindrom de deshidratare grd.II, infectie recenta cu EBV, hiperfosfatasemie (in curs de incadrare), carenta de vitamin D, hipotrofie ponderala. La momentul externarii, medicul Aschilean a avut o atitudine amiabila si la intrebarea mea daca mai are intrebari sau nelamuriri mi-a raspuns negativ.

Referitor la incidentul cu perna “capsata” (2 poze postate pe facebook), afirmativ, mama a aratat perna infirmierei de serviciu, dupa plecarea mea de la spital, in ziua externarii, in jurul orei 4pm. Mama nu a lasat nici o sesizare scrisa in acest sens, motiv pentru care am aflat despre incidentul in cauza odata cu postarea doctorului Aschilean de pe facebook.
Intrucat aspectul in sine excede sferei mele de responsabilitate profesionala medicala, explicatiile din partea personalului de ingrijire va insoti actuala nota explicativa.

Referitor la cea de a 3-a poza postata pe facebook, aceasta a fost facuta in serviciul de recoltari a ambulatorului Cl. Pediatrie II, ambulator in care pacienta nu a avut acces, ea fiind internata in alt corp de cladire (sectia cu paturi). Toate recoltarile pacientei au fost efectuate la nivelul etajului 4 a sectiei cu paturi, situatia reclamata neavand in opinia noastra nici o legatura cu poza in cauza.

Doresc să subliniez în plus ca: pe perioada spitalizarii nu a existat nici o disensiune, situatie tensionata sau reclamatie. Nu mi-a fost adusa la cunostiinta nici o nemultumire din partea apartinatorilor pe perioada celor 3 zile in care am fost direct responsabila de acest caz.

Este cel putin nefiresc sa completez aceasta nota explicativa pe baza unei pozitii diametral opusa celei din cabinetul meu, ca sa nu spun ca o fac post festum momentului internarii, in absenta unei reclamatii depuse legal.
Mai mult, in opinia mea este inacceptabil sa ajungem sa ne aparam competenta profesionala obtinuta dupa ani de truda in urma unei postari pe facebook indiferent de persoana care o face. Din cate am eu stiinta, foaia de observatie si epicriza de la externare sunt acte medicale cu conotatie juridica, in sistemul sanitar romanesc existand forururi acreditate sa ateste si sa ia masuri disciplinare in cazul unei potentiale erori medicale.

Nu am nici un comentariu referitor la aspectul peiorativ al opiniilor doctorului Aschilean vis-à-vis de cei 8 medici din colectivul Cl. Pediatrie 2 (5 medici primari si 3 specialisti in pediatrie) care i-au monitorizat cu profesionalism si colegialitate fetita si nici referitor la opiniile sale de aceeasi factura legate de intreg sistemul universitar si medical al caror produs intrinsec este inclusiv domnia sa.

Cred sincer ca faptele prezentate vorbesc de la sine, motiv pentru care conform reglementarilor in vigoare, doresc sa solicit Conducerii Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii, incetarea oricarei relatii profesionale in acest caz,a scris dr. Cornean Rodica.

Medicul Așchilian vine imediat cu un răspuns.

Toată relatarea mea legată de experieța cu Pediatrie 2 aflu că a fost o aroganță! Cam atât a înțeles conducerea spitalului din faptul că am cerut pentru copilul meu dreptul de a fi tratat cu interes, respect și în condiții decente. Aflați ceva! Voi continua să fiu „arogant” ori de câte ori cineva îmi va calca mie sau familiei mele aceste drepturi. Prima condiție să tratezi o boală e să accepți că ea există. Sistemul medical din România nu e deloc sănătos și până când actorii principali din el nu acceptă acest lucru nu putem trata boala care l-a cuprins! În loc să gasim scuze de genul „decizii neinspirate”, „bolnavi obraznici” etc, hai să spunem exact ce vom schimba ca să fie mai bine.
Oameni buni, pe perna aia capsată cu agrafe de birou poate sta și copilul vostru într-o zi! Dacă „aroganța” e cea care ne poate salva de o astfel de experiență, nu vă sfiiți și spuneti tare și apăsat ori de câte ori cineva vrea să vă convingă că anormalul e o stare de bine! Nu e!”

Un medic chirurg atacă dur Clinica de Pediatrie II din Cluj. “Sunt dezgustat. Rușine! Rușine celor care numesc medici!”

 

2 comentarii

  1. Asa este,adevarul supara desi nu ar trebui,ar trebui schimbat comportamentul fata de pacienti,mai mult fata de copii!Dr.Margescu un arogant care isi trateaza pacientii cu indiferenta(cand are chef ii conslta,cand nu cu Domnul,nu medical iar pe parintii acestora cu multa aroganta,fara a sta de vorba cu eo si a le explica problemele medicale ale copilului,de fapt asa arogant se comporta si cu personalul spitalului ca sa nu mai vorbesc de studenti si medicii rezidenti! Nu recomand asemenea „specialist”!

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.