Închide

Războiul chirurgilor din Cluj, unul forțat de lege să se pensioneze, celălalt, ministrul care păstorește legea. Medic, șef de secție: „Am fost amenințat să nu mă pun cu ministrul”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 14, 2016 0 986

Doctorul Dan Mihail Nicolau, șeful secției de chirurgie toracică de la spitalul de pneumologie ‘Leon Daniello’ din Cluj-Napoca își reiterează cererile către Ministrul Sănătății, medicul clujean Patriciu Achimaș, după ce la începutul lunii i-a cerut public demisia. „Medicii care au atins vârsta de pensionare nu trebuie să fie forțați să plece din sistemul public. Ar trebui să rămână să poată școli generațiile tinere. Am ales calea mesajului public pentru că Ministrul nu a dorit să discute de la medic la medic despre situația din sistem”, atrage atenția Nicolau.

Chirurgul șef de secție adresează un nou mesaj public către chirugul care conduce Ministerul Sănătății: ” Vă asigur că nu accept niciun compromis și, de asemenea, vă asigur că nu voi ceda la posibilele șantaje îndreptate împotriva mea fiindcă nu sant șantajabil”. Nicolau susține că a primit mesaje de la persoane din anturajul ministrului care l-au sfătuit să nu se pună cu acesta. „Nu am personal nimic cu Dumneavostră, critica mea îndreptându-se strict la prestația arogantă a Dumneavoastră în calitate de ministru, prestație contrară cu declarația publică a Dumneavoastră dintr-o emisiune televizată, aceea că doriți să vă comportați ca un om normal. Nu am făcut referiri la competențele Dumneavoastră profesionale, didactice și științifice. Vă asigur că nu-mi este teamă de Dumneavoastră și nu mă simt spetiat de funcția Dumneavoastră de ministru”, a subliniat Nicolau.

Medic clujean cere demisia ministrului Sănătății. Ce îi reproșează

Ce îi cere Ministrului 

„Vă solicit ca în regim de urgență, în calitatea Dummneavoastra de Ministru, să procedați la anularea punctului 2 al articolului 385 din legea 95/2006, punct discriminator și neconstituțional prin care angajații Ministerului Învățământului pot să-și continue activitatea în sistemul de sănătate până la vârsta de 70 de ani în calitate de medici primari, iar angajații Ministerului Sănătății în calitate de medici primari nu pot beneficia de acest drept acordat discriminatoriu și neconstituțional.
Art. 385. – (1) Medicii se pensionează la vârsta prevăzută de lege.
(2) În unităţile sanitare publice, medicii membri titulari şi corespondenţi ai Academiei Române, profesori universitari şi cercetători ştiinţifici gradul I, doctori în ştiinţe medicale, care desfăşoară activităţi medicale, pot continua, la cerere, activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
(3) Medicii care au depăşit limita de vârstă prevăzută la alin. (1) pot profesa în continuare în unităţi sanitare private. Desfăşurarea activităţii se face în baza certificatului de membru şi a avizului anual al Colegiului Medicilor din România eliberat pe baza certificatului de sănătate şi a asigurării de răspundere civilă, pentru greşeli în activitatea profesională, încheiată pentru anul respectiv.
(4) În cazul unităţilor sanitare publice care înregistrează deficit de personal medical, precum şi al unităţilor sanitare publice aflate în zone defavorizate, medicii îşi pot continua activitatea peste vârsta de pensionare prevăzută de lege. Criteriile de menţinere în activitate în aceste situaţii se stabilesc prin norme aprobate prin hotărâre a Guvernului.
(5) Medicii deţinuţi sau internaţi din motive politice, aflaţi în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, pot fi menţinuţi, la cerere, în activitatea profesională, pe baza certificatului anual de sănătate. Aceste prevederi se aplică şi medicilor care, din motive politice, au fost obligaţi să îşi întrerupă studiile o anumită perioadă, obţinându-şi licenţa cu întârziere, ori celor care au fost împiedicaţi să îşi reia activitatea profesională.
(6) Medicii care au împlinit vârsta de pensionare prevăzută de lege nu pot deţine funcţii de conducere în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, al ministerelor şi instituţiilor centrale cu reţea sanitară proprie, al autorităţilor de sănătate publică, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, al caselor judeţene de asigurări de sănătate şi a municipiului Bucureşti, precum şi în cadrul spitalelor publice şi al oricărei alte unităţi sanitare publice”.

Noul mesaj pentru Ministrul Sănătății a fost postat pe pagina de Facebook de către Nicolau.

dan

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare