Închide

Război la Muzeul Național de Artă al României, condus de un clujean: angajații reproșează prea multă artă contemporană, se plâng la minister

CulturăTop News by Actual de Cluj - aug. 02, 2017 0 355

Război la Muzeul Național de Artă al României, condus de clujeanul Călin Stegerean: adjuncții săi acuză că, de când a venit la șefia muzeului, au avut „numeroase disensiuni și dificultăți de comunicare” cu acesta.
Călin Stegerean a fost evaluat de o comisie a Ministerului Culturii de două ori, și de fiecare dată a primit calificativ nesatisfăcător.

Stegerean a fost evaluat în 13 iunie și a obținut, în urma acestei evaluări, nota 6.25. Contestația sa a rămas fără rezultat. Acum acesta răspunde și spune că evaluarea a fost una incorectă – de exemplu pentru faptul că din comisie au făcut parte un militar, un teolog și un critic de artă. „Poziţia exprimată de comisia de evaluare este neprincipială, neprofesionistă şi face un deserviciu major culturii din România. Grav mi se pare faptul că aceste aprecieri reprezintă în situaţia dată vocea Ministerului Culturii, mai ales că unul dintre membrii comisiei este secretar de stat al acestui minister. Ministerul Culturii apreciază, prin urmare, că arta contemporană nu are ce căuta la Muzeul Naţional de Artă al României. Că expoziţii precum cele care s-au deschis din septembrie 2016 pînă acum nu sînt compatibile cu statutul de muzeu naţional. Că acele aspecte dinamice pe care dumneavoastră le-aţi sesizat ca benefice pentru MNAR devin negative în aprecierea Ministerului Culturii”, explică el.

Despre evaluarea sa, Stegerean spune că a „îmbrăcat forma unui violent rechizitoriu”. Acum adjuncții săi, dar și o parte importantă a angajaților muzeului, semnează o scrisoare deschisă adresată ministrului Culturii Lucian Romașcanu, căruia îi spun că de când Stegerean a venit la șefia instituției specialiștii muzeului, ” de-a lungul acestui an de mandat, a fost în general tensionată, marcată de numeroase disensiuni și dificultăți de comunicare cu domnia sa”. De asemenea, adaugă ei, membrii Consiliului Științific și ai celui de Administrație de la muzeu „s-au opus constant intenției domnului Stegerean de a contrabalansa profilul MNAR către cel de expunere preponderent de artă contemporană, în defavoarea valorificării patrimoniului propriu”.

Scrisoarea deschisă e semnată de directorul adjunct științific Octav Boicescu, de directorul adjunct tehnic Liviu Constantinescu, de șefii și membri ai birourilor de Artă Europeană, Artă Orientală, Artă Veche Românească, Artă Românească Modernă, Arte Grafice, Educație și altele.

Care sunt planurile clujeanului ajuns la șefia Muzeului Național de Artă

Cine este Călin Stegerean

Născut în 1961, Călin Stegerean este artist plastic, curator, critic de artă, manager cultural, absolvent al Institutului de arte plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secţia grafică şi al masteratului de management cultural la Facultatea de Studii Europene a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A obţinut titlul de doctor la UBB cu teza “Artele plastice şi revistele literare de avangardă din România interbelică”. Între 2009 și 2014 a fost director al Muzeului de Artă Cluj-Napoca şi vicepreşedinte al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.

Din luna mai e directorul MNIR, după ce a câștigat concursul pe post în defavoarea fostei directoare Ruxandra Theodorescu, în funcție de 22 de ani. Mandatul său are cinci ani. Să mai spunem că acesta nu e primul său scandal la muzeu. Citește și:

Scandal la Muzeul Național de Artă, concursul la șefie e câștigat de un clujean, fosta directoare în funcție de 22 ani amenință cu anchetă DNA

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare