Închide

„Război” între firmele de casă ale primăriei și Consiliului Județean. Se bat pe frontul orașului comoară

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 24, 2014 0 1294

Cinci companii au depus oferte la licitația de 5,5 milioane de euro lansată de primărie, care vizează reabilitarea a patru artere din centrul orașului.

foto: flick.com

Licitaţia lansată de primărie în acest an pentru reabilitarea străzilor Memorandumului, Moţilor, I.C. Brătianu şi Avram Iancu (carosabil, trotuare, îngropat cabluri aeriene şi iluminat) în cadrul unui proiect cu finanţare europeană a avut ca termen limită de depunerea a ofetelor luna martie. Contractul a fost estimat la peste 5,5 milioane de euro şi criteriul de adjudecare este preţul cel mai scăzut.

Administraţia locală a primit oferte din partea a cinci companii sau asocieri de firme. În cursa pentru cele peste 5 milioane de euro s-au înscris firmele de casă ale primăriei clujene, Diferit şi Kiat Group, care dețin în prezent contractul de 400 de milioane de lei pentru modernizarea şi întreţinerea străzilor din oraş,  încheiat în timpul administraţiei Apostu. Consorţiul are şi un asociat surptiză – Energobit, unul dintre jucătorii importanţi din ţară în domeniul energiei.

De altfel, societatea Diferit este un client al banului public, deţinând şi în trecut contracte cu primăria clujeană. Doar anul trecut a încheiat şi cu Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj mai multe contracte  de întreţinere a drumurilor naţionale şi a autostrăzii A3 în perioada 2013-2014, care însumează aproape 30 de milioane de lei. Societatea Diferit este deţinută de Nicolae Petri, un fost inginer în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Publice deţinută de administraţia locală clujeană.

NApoca constructii

O altă societate care a depus ofertă este una apropiată liderilor PSD Cluj. Este vorba de Napoca Construcții, care a prins contracte grase, de câteva zeci de milioane de euro de la administraţia judeţeană în ultimii doi ani. Napoca Consturcții  a construit noua pistă de la aeroport şi se ocupă şi de depozitul regional de deşeuri. SCC Napoca a depus ofertă în asociere cu societatea Imob Lux Construct o altă firmă cunoscută ca o abonată a banilor de la Primăria Sectorului 5 din capitală, condusă de Marian Vanghelie, după cum a titrat presa centrală. Societatea mai apare şi în raportul corpului de control al primului ministru privind neregulile constatate la Regia de Termoficare Bucureşti, cu un contract adjudecat nelegal.

Interesant este că Imob Lux Construct este cea care a contestat o altă licitaţie a primăriei clujene, organizată tot în cadrul unui proiect cu finanţare europeană privind modernizarea străzilor de pe linia de tramvai plus Calea Baciului şi atribuită către consorţiul Diferit –Kiat Grup. Din pricina contestației care a ajuns în instanţă primăria nu a mai putut semna contractul în valoare de 53 de milioane de lei atribuit firmelor mai sus amintite.

Diferit a câştigat contractul de la trama stradală în defavoarea unor societăţi controlate de milionarii constructori din Bucureşti (Construcţii Erbaşu – 53,5 milioane de lei), de gruparea clujeană Aşchilean-Gânscă (Nordconforest-57,9 milioane) sau de grupul francez Vinci (Viarom Construct – 58,1 milioane). Ofertele Napoca, ARL (Strabag) şi Imob Lux Construct au fost respinse deoarece „nu au îndeplinit cerinţele caietului de sarcini (nu au prezentat prin propunerea tehnică fişele tehnice completate – mobilier urban, stâlpi de iluminat stradal şi calcul luminotehnic – cerinţă obligatorie a caietului de sarcini)”, a arătat anul acesta Biroul mass-media al primăriei.

La licitaţia pentru refacerea celor patru străzi din oraşul comoară, Napoca şi Imob Lux Construct sunt asociate. De altfel, o altă societate descalificată la trama stradală, ARL (deţinută de Strabag + gigantul construcţiilor din Austria) ocupă un loc fruntaș într-un top al contractelor din bani public , potrivit unui stiudiu realizat de Institutul pentru Politici Publice.

Au mai depus oferte pentru refacerea căilor de acces  spre centrul istoric şi Viarom Construct  în asociere cu Tiab dar şi Construct Perom Bistriţa în asociere cu Tehnologica Radion şi cu Walhalla Invest Prodcompimpex din Câmpia Turzii.

Viarom Construct face parte din grupul francez Eurovia – Vinci un gigant al construcţiilor din Europa. Societatea Construct Perom deţinută de un fost angajat al primăriei Bistriţa are contracte la nivel local cu administraţia bistiţeană şi a fost una dintre societăţile care au contestat licitaţia pentru reabilitarea drumurilor judeţene lansată încă din mandatul preşedintelui Alin Tişe, contract atribuit către Kiat Group. Despre Tehnologica Radion (terţ susţinător al ofertei Perom) presa centrală relata că aste o firmă de casă a PDL-ului şi în acelaşi top realizat de Institutul pentru Politici Publice era pe locul întâi la contracte pe bani publici, cu câteva sute de milioane de lei.

Reprezentanţii comisie de licitaţie a primăriei au declarat că zilele acestea se finalizează analiza documentelor şi propunerilor tehnice ale celor cinci ofertanţi pentru modernizarea străzilor din oraşul comoară. “După această fază urmează deschiderea ofertelor financiare”, au mai explicat aceştia.

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.