Închide

Radiografie în piaţa de IT: cum stă Clujul pe harta cu cifre a industriei şi unde se „desenează” viitorul

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 28, 2015 0 2525

Aproape 10% dintre companiile de IT din România au sediu la Cluj, 1 din 25 de clujeni lucrează în acest domeniu, iar 11% din veniturile realizate de industria IT e generată din capitala Transilvaniei. Acestea sunt cifrele rezultate dintr-un studiu pe care l-a făcut public Clusterul iTech Transilvania by ARIES, cea mai mare organizaţie creată pentru industria IT&C locală. Nu totul e roz pe piața locală, iar asta o spun chiar cei din domeniu. Se lucrează în special în regim de outsourcing („lohn-ul IT”), iar creșterea salariilor afectează profitabilitatea companiilor. Așa că mai e nevoie de inovație. În acest context, creşte interesului companiilor din IT pentru produse tech şi start-up, o spun tot cei din domeniu.

Cifrele industriei. Unde e Clujul

Circa 14.000 de companii IT îşi desfăşoară, în prezent, activitatea în România, iar aproximativ 9% dintre ele sunt localizate în Cluj-Napoca, arată cel mai recent studiu referitor la industria IT naţională. Potrivit studiului, toate companiile care activează pe nişa de IT şi tehnologie din România au generat, în 2014, venituri cumulate de 4 mld. euro şi oferă locuri de muncă permanente pentru 75.500 de angajaţi. Acestora li se alătură specialiștii PFA, numărul lor ridicându-se la circa 17.000 în 2014, la nivelul întregii țări. Studiul Clusterul iTech Transilvania by ARIES, realizat în baza veniturilor oficial declarate ale tuturor celor 14.000 de companii analizate, pe un eşantion de 393 reprezentanţi ai celor mai mari companii de profil din ţară, arată că judeţul Cluj se află pe locul 2 în topul regiunilor cu cele mai numeroase companii de profil, cu 9% din totalul lor. De asemenea, Cluj-Napoca are cei mai mulţi specialişti IT la nivelul întregii populaţii a oraşului, 1 din 25 de clujeni lucrând în acest domeniu. Datele analizate de Clusterul iTech Transilvania by ARIES relevă şi zonele cu cei mai mari angajatori din ţară, Clujul şi Bucureştiul având un număr egal de companii cu peste 1.000 de angajaţi. Cifra de afaceri însumată a industriei IT din Romania a fost de aproximativ 16 miliarde lei în 2014 (circa 4 miliarde euro), în creştere cu 26% faţă de 2013. Din totalul acestor venituri, 11% au fost realizate de companiile localizate în Cluj (11%).

„Sectorul IT este cel mai mare generator de business şi locuri de muncă din România. Ţinând cont de interesul companiilor străine pentru serviciile de IT de aici, estimăm că acest sector va continua să crească, iar companiile de profil se vor regăsi între angajatorii de top din ţară. Aşteptarea noastră este ca numărul angajaţilor direcţi, altături de cei care colaborează în regim PFA să depăşească 100.000 de specialişti IT la finalul lui 2015, comparativ cu 93.000 în decembrie 2014”, a declarat Voicu Oprean, preşedinte ARIES Transilvania.

„Noul val” din IT – cum arată nişa cu start-up-uri

Dincolo de cifrele care arată o industrie aflată (încă) în plină dezvoltare, jucătorii din domeniu vorbesc tot mai mult despre nevoia de inovaţie, pentru a face faţă pieţei internaţionale, în anii ce vin. Se face outsourcing, mult outsourcing (din totalul afacerilor de Cluj, după cum o arată chiar datele clusterului Cluj IT), România e încă interesentă pentru că resursa umană nu e încă atât de scumpă ca cea din Vest (şi e de calitate bună), dar salariile au tot crescut, ceea ce reduce profitul companiilor. Dincolo de acestea însă, cum arată noua generaţie de afaceri IT? L-am întrebat pe Cristian Dascălu, fondator al Centrului de Antreprenoriat Startup Transilvania. Pe lângă creşterea sectorului în general şi dincolo de zona outsourcing, se dezvoltă şi alte ramuri, susţine Cristian. „Vedem o foarte mare creştere a interesului companiilor din IT pentru produse tech şi startup. Vedem atât companii mari care încep să investească în noi competenţe, mai strategice, gen managementul de produs, precum şi dezvoltarea de joint-ventures (colaborări/parteneriate) cu startup-uri locale sau internaţionale. De asemenea, proprietarii de companii încep sa exploreze şi zona investiţiilor în echipe interne, dar şi externe companiei lor, dintr-o poziţie de business angel, prin persoana lor. Ne bucură să vedem un interes crescut şi din partea unor echipe antreprenoriale internaţionale care încep să vina ei direct la Cluj pentru a-şi găsi co-fondatori tehnici cu care să dezvolte prototipul produsului global la care lucrează. Toată acestă activitate din industrie, alături de evenimente şi programe de incubare / accelerare duce şi la apartia de noi companii în mod constant, iar asta face Clujul să vibreze pe harta globala a inovaţiei”, spune Dascălu. În cifre? „Doar prin Techacceleratorul SprintPoint (din cadrul Centrului de Antreprenoriat „Startup Transilvania”) am reuşit să aducem în perioada vară-toamnă 5 companii / produse tehnologice noi în piaţă. De asemenea, la Transilvania Demo Day, în 14 decembrie, vom aduce în faţa unor investitori şi a publicului pasionat de inovaţie în tehnologie 15 proiecte noi care vor deveni în continuare companii active în industria IT. În Cluj, datorită densităţii dezvoltatorilor din IT, chiar şi segmentul antreprenorial Tech este tot mai vizibil şi va produce şi mai multe companii. Mai mici, mai inovatoare, mai agile şi mult mai profitabile. Şi asta ne motivează să ne continuăm activitatea şi susţinerea pentru cei care aleg această cale”, susţine Cristian.

Despre cât de „Silicon Valley” e Clujul, despre piaţă, inovaţie, start-up-uri şi „îngeri investitori”, citiţi mai multe în alte două interviuri realizate de Actual de Cluj în 2015:

Viitorul “made in Cluj”: “Trăim într-o generaţie uimitoare, avem şansa să rezolvăm toate marile probleme ale umanităţii” – Philipp Kandal, antreprenor german, cu afacere de Cluj vândută internaţional, manager şi business angel

şi

Popas, cu afaceri, la Cluj, din patria lui Bill Gates: “O regiune care se focusează aproape exclusiv pe outsourcing nu poate fi comparată cu Silicon Valley”.

Cât câștigă IT-iștii

Referitor la remuneraţiile din IT-ul românesc, salariul mediu net la jumătatea anului 2015, declarat de către reprezentanţii companiilor în cadrul studiului ARIES, este de circa 2.600 lei. Peste jumătate dintre companiile participante la studiul Clusterul iTech Transilvania by ARIES (54%) au operat sau urmează să opereze creşteri salariale, până la finele anului, cu aproximativ 16%. Beneficiile oferite în cea mai mare proporţie de către firmele de IT din România sunt trainingurile şi bonusurile de Sărbători sau vacanţă (aproximativ 58%), bonusurile de performanţă (55%) şi evenimentele dedicate angajaţilor (51%). De asemenea, angajaţii primesc, în proporţie ridicată, sprijin financiar pentru evenimente deosebite în familie, asigurări medicale, dar şi tichete de masă.  „Salariul mediu net la nivel național este de 2600 de lei. În București și Cluj se practica cele mai mari salarii din industrie, cele două se află la un nivel salarial aproximativ egal”, au completat reprezentanții ARIES.

Viitorul: încurajarea antreprenoriatului

Nu totul e roz pe piața locală, iar asta o spun chiar cei din domeniu. Nu doar faptul că se lucrează în special în regim de outsourcing („lohn-ul IT”) e de menţionat, ci şi faptul că această creștere a salariilor constantă în ultimii ani afectează profitabilitatea companiilor. Așa că mai e nevoie de inovație. „Profitul scade în fiecare zi în piaţa de IT. Salariile cresc în fiecare zi, în Cluj şi nu numai. Există însă o penurie de forţă de muncă în Europa, în Statele Unite, în curând şi în Asia, iar lucrul acesta ne-a permis să creştem tarifele cu care lucrăm. Acum se intră într-o zonă de specializare din ce în ce mai mare, de nişă, care cere excelenţă mai mare, în domenii ce aduc meserii noi, cum e sectorul „Big data”. Şi vom încerca să incubăm start-up-uri”, spunea Bogdan Herea, cu ocazia deschiderii unui program de cursuri, susţinut de compania pe care o conduce, Pitech+Plus. „Lucrăm la un program de finanţare şi la identificarea domeniilor specifice pe care să lucreze”, completează CEO-ul. Programul pentru companiile „tinere” ar putea fi lansat anul viitor, însă funcţionarea lui depinde în primul rând de identificarea resurselor de finanţare şi a partenerilor: fonduri europene, alte companii din IT, universităţi. „Academy Plus (şcoala alternativă de IT, lansată de Pitech+Plus, n.red.) e finanţată de compania mea, dar ea în curând ar trebui să se autosusţină. Pentru acest program însă, e nevoie de parteneri”, spune Herea.

Cine e iTech Transilvania

iTech Transilvania, clusterul pentru formarea resurselor umane din domeniul tehnologiilor avansate și sprijinirea inovării, a fost constituit în regiunea Nord-Vest a României, având printre membrii săi organizaţii din judeţele Cluj, Bihor, Bistrita-Nasaud, Satu Mare. Clusterul are in prezent peste 50 membri (IMM-uri, două universităţi clujene, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi asociaţii nonprofit). ARIES este Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software, cea mai mare organizație creată pentru industria IT&C din România, cu 4 filiale zonale la: Timișoara, Brașov, Cluj și Craiova.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.