Închide

PSD joacă dur pentru Consiliul Județean Cluj: le oferă maghiarilor totul pe tavă

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 10, 2016 1 971

Din dorința de a-i lăsa pe margine pe liberali la Consiliul Județean Cluj, PSD – în speță liderul partidului Liviu Dragnea – este dispus să facă orice concesie și să le ofere UDMR-iștilor funcții pe tavă. Așadar, șefia Consiliului Județean Cluj se joacă, încă, în ciuda faptului că pe plan local, liderii maghiari le-au promis liberalior că se vor alia cu ei. Interesant este că la nivel de partid se speculează inclusiv varianta ca social-democrații să renunțe la posibilitatea de a prelua președinția administrației județene, în favoarea UDMR-iștilor. Totul cu scopul de a-i lăsa pe liberali fără control la nivelul administrației județene. De cealaltă parte, senatorul PNL, Alin Tișe, candidatul propus pentru președinția Consiliului Județean, spune că partidul său nu a purtat încă nici o negociere cu UDMR, dar că nu crede să existe vreun motiv pentru ca formațiunea maghiară să-și încalce un angajament, mai ales că își dorește să aibă un loc la conducerea Primăriei clujene (funcția de viceprimar), acest lucru fiind posibil doar cu ajutorul PNL.

Cine numește președintele Consiliului Județean Cluj? 

Alegerile locale s-au încheiat însă nu și bătălia pentru atribuirea funcției de președinte al Consiliului Județean Cluj. De ce nu e simplu pentru PNL să preia șefia Consiliului Județean Cluj, la fel cum a fost să preia Primăria? Dintr-un motiv foarte simplu: la nivel de județ, PNL a câștigat doar o semi-victorie, având în vedere că a pierdut în favoarea PSD foarte multe voturi, din Turda, Gherla și mai ales din Dej, precum și din cele 30 de comune pe care tot PSD le-a câștigat.  Mai bine spus, dacă voturile din municipiul Cluj Napoca nu ar fi existat, PSD ar fi câștigat alegerile pe județul Cluj. Diferența au făcut-o strict  voturile care au venit din municipiul Cluj Napoca și care în final au urcat PNL-ul pe județ la un scor de 38%, față de 26,60% cât a luat PSD-ul. Însă, nici această diferență nu-i ajută prea mult pe liberali, ca să poată impune președintele de Consiliu Județean, având în vedere că numără doar 18 mandate de consilieri. Fără o alianță cu UDMR-ul – care are 7 mandate de consilieri, și care-i poate ajuta să creeze acea majoritate de voturi necesară la masa forului deliberativ – PNL nu va putea obține câștig de cauză. Social-democarții au și ei 12 mandate de consilieri și înțeleg foarte bine acest lucru, motiv pentru care acum fac tot ceea ce le stă în putere pentru a-i convinge pe maghiari să se alieze cu ei și nu cu liberalii.

Care sunt avantajele PSD și ce le rămâne de făcut liberalilor  

Candidatul PNL, Alin Tișe, spune că este pregătit să preia șefia Consiliului Județean Cluj și că nu-și face nici cea mai mică problemă pentru deciziile pe care urmează să le ia UDMR-ul. „Vă spun sincer că PNL nu a avut încă nici o negociere cu reprezentanții UDMR. Noi știm că ei vor să rămână cu noi în alianță, la Primăria clujeană își doresc funcția de viceprimar, la fel, la Consiliul Județean funcția de vicepreședinte. Așteptăm să-și definitiveze ei pretențiile, apoi vom intra la discuții și vedem ce va fi. N-are rost să facem planuri înainte. În ce mă privește, sunt cât se poate de pregătit să preiau președinția Consiliului Județean. Sunt, oricum, foarte multe probleme și blocaje la nivelul acestei instituții, chiar o să avem cu ce să ne batm capul pentru a le soluționa pe toate”, a subliniat Tișe. Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, Cornel Itu, a spus și el că în ceea ce-l privește a făcut tot ceea ce s-a putut pentru ca partidul său să ajungă la acest scor, obținut la nivel de județ. „Eu sunt chiar pregătit să preiau funcția de președinte de Consiliu Județean, dacă partidele vor ajunge la un consens în această privință. La management mă pricep bine și nu m-am temut niciodată de muncă, dimpotrivă. Dar partea cu negocierile deja nu mai ține doar de mine. Vor fi discuții între principalii lideri ai celor două formațiuni politice și vedem la ce concluzii se va ajunge”, a adăugat Itu. Surse din PSD spun încă că s-ar fi purtat deja o serie de negocieri la nivel central și că Liviu Dragnea este dispus să facă orice concesie, pentru ca maghiarii să nu accepte o alianță cu PNL-ul la nivelul județului Cluj. PSD-ul le poate oferi maghiarilor funcții de viceprimari la nivelul unor comunități maghiare, și chiar poziții de vicepreședinți de Consiliu Județean, în Cluj și Mureș. Pentru că PSD mizează că din toamnă va ajunge la guvernare, UDMR-ul poate fi de asemenea momit cu o serie de funcții importante. Dar cel mai interesant e faptul că PSD ar fi dispuși să le cedeze maghiarilor  chiar președinția Consiliului Județean Cluj, în cazul în care aceștia i-ar refuza pe liberali. Altfel spus, dacă UDMR acceptă parteneriatul cu PSD și nu cu PNL, pierde un post de viceprimar la masa lui Emil Boc, dar se poate alege cu președinția Consiliului Județean Cluj, dar și cu alte funcții importante. În acest caz, social-democarții s-ar mulțumi și cu două poziții de vicepreședinți la nivelul administrației județene, pentru că scopul lor principal, până la urmă, este acela de a-i destabiliza pe liberali la nivel județean.

 

 

 

 

 

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare