Închide

Protestul „Clujul. Inimă. Someşul”: „Am câştigat!” sau „Trenul e dus”?

ActualitateAdministrațieTop NewsUncategorized by Actual de Cluj - oct. 29, 2015 1 670

 

Someşul sălbăticit pe porţiuni, uitat pe altele, încadrat în betoane pe alte fragmente de traseu e acum pe Splaiul Independenţei mărginit de un început de şantier care pare hotărât să sape până în mijlocul pământului. Aici au venit clujenii, din nou, în seara aceasta, să protesteze.

O mână de oameni, cu biciclete şi câteva pancarte mici, cu căţei sau cărucioare de copii stau pe fostul loc al gradenelor Someş Delivery de unde a început scandalul, în preajma Podului Elisabeta. E locul unde utilajele de construcţii, sub „binecuvântarea” primăriei au început să radă spaţiul verde pentru nişte lucrări parte a unui proiect finanţat din bani europeni. Aici ar urma să se mai facă o bandă de circulaţie. După ce au început lucrările, s-a mobilizat societatea civilă: s-a cerut transparenţă, acces la planşele cu proiectul, oprirea lucrărilor şi lăsarea malului de râu ca spaţiu verde şi loc de promenadă. A urmat un fel de dezbatere publică şi lucrările au reînceput, reprezentanţii primăriei susţinând că se va crea de fapt o arteră care se va inaugura ca pistă pentru biciclişti şi pietoni.

Aşa că, azi, lumea a protestat din nou. „Clujul / Inimă / Someşul”. Aşa arată un mesaj. „Nu vrem pietonale transformabile în autostrăzi”, „Nu vrem betoane, vrem acces la Someş”. Oamenii traversează dinspre malul săpat şi ras de verde înspre Parcul Central şi înapoi dinspre Parc înspre Someş. Şi iar traversează dinspre Someş spre Parc, sfidând maşinile. E protestul. Şi apoi, vine primarul. „Do you speak english? Who is he?”, ne înreabă cineva (vorbiţi engleză? Cine e?). Da, e chiar primarul printre protestatari. Edilul Emil Boc e rapid înconjurat de camerele de luat vederi şi, uneori, interpelat de câte un protestatar. În timp ce Emil Boc vorbeşte despre „ample dezbateri publice” şi „pietonale”, protestatarii veniţi pe biciclete arată că nu uită. „Ne-aţi minţit!”. „O să vă credem când o să mergeţi la primărie pe bicicletă!”. „Nu vă mai credem, domnule primar!”. „Domnule primar, una ziceţi, alta faceţi!”, se aude din rândul celor care ar vrea verde pe malul Someşului. „Trenul e dus. Dacă fac într-adevăr pietonală o să o facă pentru câteva luni şi apoi vor veni cu cine ştie ce studii şi motive ca să o transforme în arteră de trafic. Pretexte! Problema Someşului trebuia tratată în ansamblu, pe tot parcursul său din oraş. Ceea ce se întâmplă aici e foarte rău”, e concluzia reputatului arhitect Vasile Mitrea, cel care pledează pentru o „axă verde” a Someşului de zeci de ani.

Între timp, primarul vorbeşte cu protestatarii (şi cu camerele de luat vederi), iar ideile de după ar fi că: se opresc lucrările pe malul Someşului, se readuce porţiunea la stadiul iniţial, se fac alte dezbateri şi, posibil, chiar un referendum local pe această temă. Între timp, se va lucra doar la modernizarea carosabilului. „A trebuit să vină aici, să spună el asta. Era ca Ponta – eu, ca cetăţean, nu sunt de acord cu asemenea lucrări, dar ca primar le aprob. Mai lipsea să zică: cine a făcut asta? Jos Boc!”, glumeşte (şi nu prea) unul dintre cei veniţi să susţină „Someşul nostru”.

“Someşul nostru”, adică societatea civilă grupată pe o pagină de Facebook, locul de unde pornesc protestele zilelor noastre anunţă că…

„AM CÂȘTIGAT!
Primarul
1. Oprește proiectul.
2. Reastupă gropile.
3. Face studiul de mobilitate integrat.
4. Face concursul pentru Masterplanul Someșului.
5. Organizează consultare publică largă.
6. Abia după asta o să sape, dacă soluția adoptată o cere.
MULȚUMIM TUTUROR CARE AU AJUTAT LA ACEASTĂ VICTORIE!”

„Aici s-a lucrat deja, copacii sunt pe moarte, rădăcinile au fost afectate”, atrage atenţia un alt nemulţumit de soarta pe care a ajuns să o aibă malul râului. „E o mică victorie, totuşi. Dar trebuie să urmărim îndeaproape ceea ce se întâmplă în continuare”, spune o altă voce din societatea civilă. A fost primarul la protest, printre oameni, a fost şi opoziţia. Urmează an electoral. Malul Someşului rămâne însă, pentru câţiva, ceva mai mult decât o miză de mandat.

„O să stăm peste câţiva ani pe gradene şi o să zicem: noi am salvat Someşul. Sigur, nu o să ştie nimeni, dar noi o să ne gândim la asta şi o să zâmbim”, e concluzia optimistă, după seara de protest de lângă podul cu lacăte şi strada cu maşini.

„Aţi văzut cum e la alţii? Cum e în Frankfurt am Main?”, a strigat cineva după primar.

Ca un fel de răspuns, să vedem cum e:

Sursa foto: www.germanytravel.ro

Sursa foto: www.germanytravel.ro

Şi la Cluj:

DSC_8477

Kristina REŞTEA, Luminiţa SILEA

Un comentariu

Scrie un comentariu