Închide

PROTEST la Cluj. Sute de oameni s-au strâns în centrul orașului: „Fără grațiere, fără amnistie, Clujul n-are amnezie” Jandarmeria apare la fața locului

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 18, 2017 1 2661

Ora 19:30: Manifestanții încep să se disperseze în oraș, dar în zilele următoare protestul poate lua amploare. Se anunță dintr-o protavoce că duminică tot orașul e așteptat să se opună – organizat, de această dată – împotriva unor legi care sfidează orice fărâmă de democrație.  Iată, așadar, ultima propunere din Piaţa Unirii: un protest organizat, cu traseu și autorizare pe duminică.

Ora 19:10:  Se scandează „Vrem ca Hoții să rămână în pușcării”.  Dintr-o portavoce se aude „Bravo, DNA!”, iar mulțimea răspunde : „Hai, Codruța!” (n.r.- Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA). În Piaţa Unirii a început să se citească unul dintre proiectele de ordonanţă. Mulţimea huiduie.

Unii dintre protestatari s-au arătat nemulţumiţi şi de respingerea ordonanţei de guvern care urma să aducă reforme în sistemul de Sănătate; promovată de Guvernul Cioloş şi de fostul ministru Vlad Voiculescu în noiembrie 2016, aceasta a fost respinsă luni de Senat. Mai multe AICI

La câtva timp după începerea manifestării, în Piaţa Unirii au venit şi jandarmii; au încercat să legitimeze câțiva oameni, s-au îndreptat în special spre cei cu portavoce, iar restul manifestanților au început să huiduie vehement. E un protest spontan, au precizat manifestanţii. După câteva momente tensionate, jandarmii s-au retras dintre manifestanţi, lăsând adunarea să se desfăşoare în continuare. Fiindcă nu exista traseu autorizat însă, mulţimea a rămas în Piaţa Unirii la „protestul spontan”, nu s-a deplasat prin centru, cum se întâmplă în mod tradiţional la protestele din Cluj. Forţele de ordine au supravegheat, totuşi, mulţimea de pe margine. Un alt incident a vizat şi presa: protestatarii s-au arătat ostili şi i-au apostrafat pe jurnaliştii Antena 3 şi România Tv, acuzând televiziunile de dezinformare.

Jandarmerie

Ora 18:45: Președintele PSD-ului, Liviu Dragnea, unul dintre potențialii beneficiari ai Ordonaței de Urgență, e noua țintă a publicului. „Dragnea, nu uita, va veni și vremea ta!”, e noua scandare a mulțimii.

Peste 200 de clujeni s-au strâns în centrul orașului pentru a protesta după  proiectele de ordonanță care s-au publicat în cursul acestei zile. Numărul este în creștere. Totuşi, piaţa nu este încă plină, iar numărul celor adunaţi aici miercuri seara este mult mai mic decât cel atins la protestul de săptămâna trecută. Una dintre explicaţiile manifestanţilor: protestul este mai degrabă unul spontan, având în vedere că nu se ştia foarte clar ce se întâmplă azi în guvern. Se discută sau nu ordonanţa? Cum arată noile măsuri? Abia în cursul zilei de azi proiectele au fost făcute publice.

„De ce nu e bună o amnistie?”, îi întreabă pe protestatari unul dintre oamenii ajunşi în piaţă, adăugând că el în 1989 se afla la Conti, ieşise în stradă. „Sunt şi oameni nevinovaţi, nu toţi sunt vinovaţi”, spune el. Întrebarea e întâmpinată cu revoltă de tineri. „Să nu iasă hoţii din puşcărie!”, spun protestatarii.

„Să discutăm şi cu oamenii care au alte păreri şi să nu fim agresivi, nici măcar verbal”, îndeamnă unul dintre manifestanţi.

E important că ne-am strâns. E un protest spontan. Nu e un program, dar absolut toţi oamenii care au venit aici ştiu de ce au venit„, spune primul protestatar care ia cuvântul la portavoce, vorbind despre o „ordonanţă de urgenţă ce nu îşi are sensul”. „Proiectul de ordonanţă a fost dat publicităţii după şedinţa de guvern, am citit că de exemplu are o prevedere care spune că persoanele care au peste 60 de ani au pedeapsa redusă la jumătate, indiferent de infracţiunea pentru care au fost închişi, ceea ce nu mi se pare necesar. Ştiu că s-a lucrat la codul penal. Neglienţa în serviciu (abuzul în serviciu, n.red.) se aplică doar pentru pagube de peste 200.000 de lei, am aflat că se lucrează la partea cu denunţurile. O mulţime de aspecte care dintr-o dată sunt foarte urgente. Oare de ce? Sunt măsuri ce par a fi cu dedicaţie, nu au de-a face cu problema penitenciarelor suprapopulate, asta e o problemă ce exista şi anterior”, continuă tânărul clujean.

Protest2

Reamintim, Ministerul Justiției a publicat proiectul ordonanței de urgență pentru grațierea unor persoane.

Potrivit acestuia, se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată, cu excepția recidiviștilor și a celor care au săvârșit o serie de infracțiuni cu violența, infracțiuni sexuale, infracțiuni de corupție. Textul Ordonanței privind grațierea arată că, în ceea ce privește grațierea parțială, se pot grația și infracțiunile de corupție.

În jurul orei 18:00 în Piața Unirii din Cluj-Napoca se aflau câteva zeci de persoane, însă în doar o jumătate de oră cifra a depășit câteva sute. E un protest spontan, fără cereri și fără aprobări de la municipalitate.  Există însă pancarte cu mesaje: „În democrație hoții stau la pușcărie”,  „Fără grațiere, fără amnistie, Clujul n-are amnezie” sau „România, trezește-te!„. 

protest

Știre în curs de actualizare

La aproximativ o săptămână după ce lumea a ieșit în stradă împotriva Avocatului Poporului, Clujul a fost chemat la un nou protest: mișcarea “Corupția ucide”, constituită după #Colectiv, anunță mai multe manifestări în țară, în 18 ianuarie, cu mesajul: “NU Legii grațierii”.

Protest3

Ministerul Justiției a transmis, miercuri dimineața, spre consultare, către CSM, Înalta Curte și Parchetul General, două proiecte de acte normative, între care unul referitor la grațiere. Asta după ce în spațiul public apăruse informația că guvernul plănuia să adopte miercuri Ordonanța de Urgență cu modificări importante în legislația penală. Până la urmă, asta nu s-a mai întâmplat, dar documentul care făcea referiri la data de 18 ianuarie sugera că textul era pregătit pentru azi.

Ministerul Justiției a publicat proiectul ordonanței de urgență pentru grațierea unor persoane.

Potrivit acestuia, se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată, cu excepția recidiviștilor și a celor care au săvârșit o serie de infracțiuni cu violența, infracțiuni sexuale, infracțiuni de corupție. Textul Ordonanței privind grațierea arată că, în ceea ce privește grațierea parțială, se pot grația și infracțiunile de corupție. Vezi detalii

Un alt proiect de ordonanță de urgență transmis miercuri de Ministerul Justiției către sistemului judiciar, spre consultare, se referă la modificări ale Codului penal. Proiectul se referă și la redefinirea abuzului în serviciu. „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea serviciului, nu îndeplineşte un act sau îndeplineşte un act contrar legii şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei unei persoane fizice sau unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, arată proiectul.

Cele două proiecte de acte normative au fost publicate de Ministerul Justiției pot fi consultate la adresele:

http://www.just.ro/proiectul-ordonantei-de-urgenta-pentru-modificarea-si-completarea-codului-penal-si-a-codului-de-procedura-penala/;

http://www.just.ro/proiectul-ordonantei-de-urgenta-privind-gratierea-unor-pedepse/

Un comentariu

Scrie un comentariu