Închide

Propunere legislativă: Scutiri de taxe și impozite pentru cazinouri, magazine, pensiuni, energie regenerabilă în anumite zone ale țării

Sinteză știri naționaleTop News by Catalin Suciu - mart. 09, 2017 0 296

Oamenii de afaceri care isi vor deschide cazinouri, sali de jocuri de noroc sau de bingo, dar si magazine, pensiuni sau afaceri cu energie regenerabila pe anumite tipuri de insule ori grinduri care acum sunt putin atractive pentru activitati economice vor putea beneficia de scuturi de taxe si impozite, potrivit unei propuneri legislative, scrie starupcafe.ro.

Terenurile ar urma sa fie luate in concesiune de catre oamenii de afaceri de la autoritatile locale.
Propunerea legislativa vrea sa introduca scutiri si reduceri de taxe locale si centrale pentru anumite terenuri cu potential de exploatare economica rezultate din actiuni sau modificari naturale ale teritoriului, ori prin lucrari de amenajare hidrotehnica si care fac parte din domeniul public al statului:

insule
grinduri
alte suprafete de uscat.

NU intra la aceste facilitati terenurile din Biosfera Delta Dunarii, suprafetele inundabile, pamanturile agricole.

Activitatile economice care se vor putea autoriza pe terenurile pentru care initiativa legislativa prevede facilitati fiscale sunt:

productie energie regenerabila,
turism
agrement
alimentatie publica
comert cu amanuntul
jocuri de noroc
servicii conexe celor de mai sus.

Ce facilitati sunt propuse in initiativa legislativa a lui Serban Nicolae
Antreprenorii vor primi in concesiune de la unitatile administrativ-teritoriale terenurile care intra sub incidenta acestor scutiri de impozite si taxe.

Scutire de la impozitul pe teren si taxa pe teren (datorate autoritatii locale respective). In prezent, sunt scutite de aceste taxe terenurile aflate in proprietatea publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, cu exceptia suprafetelor folosite pentru activitati economice sau agrement. Astfel, initiativa legislativa va extinde scutirea si la terenurile folosite la activitati economice sau agrement.

Barurile si cluburile de noapte, discotecile si cazinourile care vor functiona pe aceste terenuri vor fi exceptate de la impozitul pe profit de 5% prevazut de art. 18 din Codul fiscal. Acest articol 18 din Codul fiscal prevede in prezent: „Contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere, si in cazul carora impozitul pe profit datorat pentru activitatile prevazute in acest articol este mai mic decat 5% din veniturile respective, sunt obligati la plata impozitului in cota de 5% aplicat acestor venituri inregistrate”.

Reducerea cu 50% a taxelor si impozitelor locale. Aici legiuitorul foloseste sintagma „Capitolul IX, taxe si impozite locale”, dar probabil ar vrea sa se refere la „Titlul IX – ipozite si taxe locale” al Codului fiscal. Aici intra impozitul si taxa locala pe teren, care deja s-ar elimina in totalitate conform prvedderilor anterioare ale propunerii legislative. Ar mai ramane aici sa se injumatateasca impozitul si taxa pe cladire, impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate, impozitul pe spectacole, taxele speciale, alte taxe locale (prevazute toate in Titlul IX a Codului fiscal).

Cazinourile, salile de jocuri de noroc si de bingo si cluburile de poker care vor fuctiona pe aceste terenuri vor beneficia de reducerea cu 50% a taxelor prevazute de Ordonanta de urgenta 77/2009, privid organizarea si exploatarea jocurilor de noroc. De exemplu, aici ar urma sa intre taxele pentru autorizarea exploatarii jocurilor de noroc, taxele anuale aferente licentelor pentru jocurile de noroc sau taxa de viciu. De exemplu, in anul 2016, taxele de autorizare pentru cazinouri erau de 30.000 de euro pentru cele in afara Bucrestiului si de 60.000 euro pentru cele din Bucuresti. Taxele anuale de licenta erau de 90.000 de euro pentru cazinouri. Taxa de viciu pentru slot machine era de 400 de euro pe an pe aparat.

In privinta taxei pe valoarea adaugata, afacerile de pe terenurile in cauza vor avea regimul teritoriilor aflate in zona vamala a Uniunii Europene, dar care se exclud din teritoriul UE din punctu de vedere al aplicarii TVA (art. 267, alin. 3 din Codul Fiscal).

In plus, autoritatile locale de care apartin terenurile respective vor putea sa acorde si ele alte „masuri stimulative, scutiri si facilitati” afacerilor respective, „in limitele competentelor legale”.

Citiți mai multe pe starupcafe.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare