Proprietarul Interservisan vrea să îşi extindă clinica privată din Gheorgheni. Vecinii, nemulţumiţi...

Proprietarul Interservisan vrea să îşi extindă clinica privată din Gheorgheni. Vecinii, nemulţumiţi în Comisia de Urbanism a oraşului: „Avem nevoie de servicii medicale, dar le construim oricum?”

by -
0 701
Sursa foto: Interservisan

Proprietarul clinicii private Interservisan vrea să îşi extindă afacerea, cu încă o construcţie în zona centrului medical din Gheorgheni. În comisia de urbanism a oraşului s-a prezentat “deschidere” pentru investiţia din domeniul Sănătăţii, dar vecinii prezenţi au arătat că proiectul are o serie de probleme. Aceştia s-au plâns că deja au dificultăţi cu accesul la propriile locuinţe şi la parcările din zonă, iar noua construcţie va aduce şi mai multe efecte negative. La rândul lor, membrii CTATU au făcut recomandări pentru proiect, care îl are în echipă chiar pe unul dintre arhitecţii colegi de comisie.

Documentaţia s-a prezentat în şedinţa de final de octombrie a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU), sub denumirea de „Plan Urbanistic Zonal de regenerare urbană” în zona Interservisan, dar obiectivul proiectului este, de fapt, extinderea clinicii private. Proprietarul afacerii, Teofil Pop, a fost primit cu entuziasm la şedinţa de urbanism. ”Am auzit de reuşitele dvs”, l-a întâmpinat primarul. Beneficiarul a fost şi cel care a făcut introducerea subiectului, înainte ca proiectantul să prezinte propunerea de urbanism în Comisia de Urbanism. „Ceea ce am construit în 1990 s-a construit după anumite concepţii arhitecturale şi după regulamentele Sanepid-ului românesc. Între timp, legile internaţionale au modificat conformaţia anumitor cabinete de laborator. Am nevoie de această extindere a laboratorului ca de aer”, a spus Pop. Iar primarul a ţinut să îl asigure de deschiderea primăriei. „La fel cum am asigurat toate clinicile din Cluj de atitudine pozitivă şi deschisă de a sprijini actul medical. Faceţi parte din elita medicală clujeană. Vrem să vedem încadrarea în cadrul legal; dacă avem cadru legal, sprijinim cum putem. Componenta medicală are prioritate în Cluj”, a ţinut să sublineze primarul.

Proiectantul responsabil de prezentarea documentaţiei a explicat că s-a studiat o zonă mai extinsă decât parcela beneficiarului; scopul principal: extinderea cu o clădire ce ar avea 200 mp amprentă la sol. Proiectul prevede şi o pasarelă care să asigure legătura cu spaţiul actual al clinicii, peste un teren al primăriei.

 

Propunere proiect, din PUZ intocmit de biroul Termita pentru Interservisan

 

Ce reclamă vecinii: puţine locuri de parcare, barieră instalată abuziv

Vecinii au venit şi ei la şedinţă şi au ridicat o serie de obiecţii în faţa proiectului care, spun ei, le va face viaţa şi mai grea. „Dacă facem calculul cu un loc de parcare la 35 mp arie utilă reiese foarte clar că nu sunt destule parcări, dacă se ia în calcul şi extinderea din 2004. Este vorba despre peste 2000 mp care trebuie să aibă 59 de locuri. Se propun doar 22. Avem 37% din necesar”, a atras atenţia unul dintre vecini. Boc a intervenit din nou, precizând că necesarul locurilor de parcare discutat acum se raportează la proiectul nou. „ Discutăm acum despre ce se propune nou. Dacă e să o luăm aşa cum ziceţi dvs, nicio instituţie din Cluj nu îndeplineşte necesarul (din normele actuale). Trebuie să abordăm pozitiv, cu respectarea legii pentru vitor, nu cu referire la Decebal şi Traian. Ar trebui toate [clinicile] închise, după regulile de azi. Ce ţine de viitor – da, categoric da, trebuie respectat. Dacă nu realizează lucrurile pentru extindere cerute de lege, extinderea nu se va accepta. Domeniul medical îl asimilez interesului public, nu e parte strict privată. Chiar dacă se plătesc servicii medicale, acestea contribuie la salvarea de vieţi în oraşul nostru”, a mai întărit primarul.

Potrivit proiectantului Interservisan, corpul nou cu care se extinde clinica va avea 380 mp utili, deci ar fi vorba despre un necesar de 11 locuri de parcare. S-au propus 12 locuri de parcare şi încă 15 locuri pentru biciclete. Parcarea se va realiza pe terenul proprietate privată la parter, a mai precizat proiectantul. Pe vecini nu i-a convins însă prezentarea şi au mai adăugat că PUZ-ul de „regenerare” prevede desfiinţarea de locuri de parcare în zonă. În replică, proiectantul Interservisan a explicat că e vorba despre o reorganizare în zonă, obţinându-se, per total, un plus de 20% de locuri de parcare, iar primarul a mai menţionat o dată poziţia primăriei: susţinere „în cadrul legii” pentru domeniul medical.

„Supravaţa de spaţii verzi prevăzută e sub necesarul din UTR-ul acesta. Apoi, acolo sunt zone cu valoare peisagistică – sunt două biserici. Nu văd cum se încadrează o clădire maro între două biserici”, a mai spus unul dintre vecinii din zonă. Din partea echipei care a lucrat pentru proiectul Interservisan, în discuţie a intervenit şi arhitectul Romulus Zamfir, care e, de altfel, şi membru al Comisiei de Urbanism. „Comparaţi o clinică cu un bar de noapte? Câţi dau bani pentru folosul public?”, a intervenit Zamfir. Asta deşi este vorba totuşi despre un proiect de clinică privată, cu servicii medicale plătite. „Mi se pare penibil să vii cu o planşă cu trei cifre diferite. Pe aceeaşi planşă. Mi se pare bătaie de joc”, a mai continuat vecinul cu referire la inadverdenţe în documentaţia prezentată. Locuitorii din zonă au adus în discuţie şi prezenţa unei bariere care funcţionează în apropierea clinicii. „Nu poţi parca acolo, nici pe locul tău măcar. Există şi acea barieră, a fost lăsată, iar la o intervenţie de incendiu pompierii au mers pe jos. Pe unde intră maşina de pompieri? Pe unde se evacuează două blocuri? Bariera e lăsată pe drum de servitute. O salvare a trebuit să parcheze la distanţă şi echipajul a mers cu targa. Maşinile care merg şi acolo, la clinică, parchează peste tot”, a mai completat o altă vecină. Proprietarul Teofil Pop a precizat că proiectul de extindere se face pe teren proprietate privată. „Viaţa locuitorilor e afectată. Pop Teofil cu Interservisanul îmi afectează viaţa zi de zi. Nici în Moldova nu este permis ca un tomograf şi alte aparate Röntgen să fie amplasate în spaţii destinate locuinţelor. Bariera e pusă în faţa locuinţelor pentru a nu intra maşinile locatarilor. Policlinica nu are locuri de parcare deloc, nici pentru personalul propriu”, a adăugat un alt vecin. „Accesul pe domeniul public e de neîngrădit, e de nenegociat”, a intervenit şi primarul. Iar vecinii au continuat şi cu alte acuzaţii. „Bariera e pusă în faţa blocului abuziv, restricţionează accesul proprietarilor. Suntem 31 de locatari care suntem împortiva extinderii. Credibilitatea domnului Pop e foarte scăzută, dânsul nu şi-a respectat angajamentele. Bariera e abuziv construită, clinica nouă trebuia să fie de două etaje, a ajuns la 7 etaje. E propusă această extindere, proiect de 2 etaje, dar dacă mă trezesc cu o clădire de 10 etaje?”, a completat o altă vecină. Construcţiile neconforme trebuie reclamate, le-au amintit locatarilor membrii CTATU.  „Dacă e ceva construit ilegal, se desfiinţează. Aduceţi documentaţia care arată aprobare pentru P+2, unde s-a făcut P+7 şi cer demolarea. Veniţi cu hârtii!”, a spus primarul, care a cerut şi implicarea serviciului de Control Urbanism.

„Avem nevoie de servicii medicale, dar le construim oricum?”, a intervenit vecina. O altă problemă este canalizarea subdimensionată din zonă, chestiune care trebuie luată în calcul la realizarea noului proiect. Pop a susţinut că a investit în zonă, dar problemele cu vecinii sunt mai vechi. „Am 6-7 reclamaţii pentru tot felul de lucruri, incusiv că aş fi inundat blocul vecin”, a spus Pop.

După intervenţiile vecinilor, a venit şi rândul membrilor Comisiei de Urbanism să îşi facă recomandările şi să îşi spună punctele de vedere. Arhitectul Mihai Racu a cerut corecturi: să se revizuiască planşele pentru ca informaţiile prezentate să fie cele corecte. În plus, documentaţia trebuie completată cu informaţii privind costurile cu reţelele edilitare şi asumarea lor. Din planşe nu se înţelege prea clar nici regimul proprietăţilor, a mai constatat membrul CTATU. Arhitectul Voicu Bozac a atras atenţia asupra unor probleme ale proiectului şi a făcut recomandări, nu înainte să laude beneficiarul. „Istoria clinicii dvs se confundă cu istoria medicinei post-revoluţionare. Sunt totuşi unele elemente ce ar periclita intenţia dvs. Proiectul de „regenerare urbană” nu îşi atinge scopul denumirii. Introduceţi un UTR (Unitate Teritorială de Referinţă) care nu se potriveşte aici. Nu pot fi amestecate funcţiunile de locuinţe cu clinicile. În acest caz, apartamente ale altor utilizatori nu sunt permise. Regândiţi propunerea ca să fie posibilă dezvoltarea. Ar trebui reanalizat UTR-ul, acel UTR (propus) e complet în contradicţie cu ce există în teren”, a spus Bozac. „Se poate corecta acea chestiune tehnică de denumire. În forma propusă, construcţia poate fi realizată, dar ar fi benefică refacerea întregului parter pentru o imagine unitară. Relaţiile de vecinătate suferă, e loc de îmbunătăţire. Din punct de vedere urbanistic, clădirea poate fi amplasată acolo. Dar, evident, nu e o situaţie ideală”, a spus Negru.

Cu aceste recomandări, proiectul urma să fie regândit.

 

 

Comments

comments

NICI UN COMENTARIU

Scrie un comentariu