Închide

Proiect din Cluj arată Europei că schimbările se pot face și de jos în sus

EconomieInternaționalTop News by Actual de Cluj - dec. 22, 2015 0 362

Un proiect din Cluj e pe lista exemplelor europene de „se poate” în industria IT, în ciuda numeroaselor piedici, inclusiv legislative, din Uniunea Europeană. Pe lista cu exemple pozitive se află doar câteva proiecte dîn toată Europa.

E voerba de proiectul de dezvoltare urbană integrată Cluj Innovation City, care urmărește să creeze o comunitate sustenabilă pentru generațiile următoare, și care a fost nominalizat în raportul Uniunii Europene privind cercetarea și inovarea la nivelul țărilor membre. În secțiunea dedicată României din raport, pe lângă proiectul de la Cluj, sunt date ca exemple și cel mai puternic laser din lume, cel din proiectul de la Măgurele, ori Centrul Internațional de Studii Avansate Dunăre – Delta Dunării – Marea Neagră.
Un fragment din raportul „Performanța cercetării și inovării în Uniunea Europeană – Progresul în inovație al Uniunii, la nivelul țărilor”, finalizat recent de Directoratul General pentru Cercetare & Inovare al Comisiei Europene:
„Investițiile private din sectorul Cercetare& Inovare (C&I) rămân subdezvoltate și continuă declinul de după anul 2000. Măsurile existente de promovare a investițiilor private C&I nu sunt comparabile cu provocările cu care se confruntă întreprinderile inovatoare naționale, multinaționalele și start-up-urile. Mai mult, există un dezacord clar între abilitățile dorite pe piața cunoașterii și competențele oferite de mediul academic, iar acest lucru ar trebui dezbătut. O temă de discuție poate fi dacă sistemul ar beneficia în urma înlocuirii intervențiilor „aceeași măsură pentru toți” cu unele specifice întreprinderilor inovatoare cu succes demonstrat. În plus, prevederile incerte și contradictorii cu privire la drepturile de autor obligă companiile mari la o anumită reticență când este vorba să investească în inovație. Finalizarea Legii Patentelor Angajaților și implementarea normelor metodologice sunt pași esențiali către creșterea investițiilor străine directe în activitățile inovatoare din România. Cu toate acestea, merită menționată o tendință relativ recentă, de tipul „de jos în sus”, ce indică o concentrare a resurselor inovatoare în jurul unor sectoare economice cum ar fi industria auto și IT sau al infrastructurii de cercetare științifică  în domenii ca științele vieții și fizica nucleară, precum:
– Cluj Innovation City, cluster economic focalizat pe patru sectoare: IT, energie, mediu și sănătate;
– Infrastructura Europeană a Luminii (ELI-NP) din Măgurele, cluster științific promițător;
– Centrul Internațional de Studii Avansate Dunăre – Delta Dunării – Marea Neagră, care dezvoltă programe pornind de la unicitatea naturală a zonei și face parte din Strategia Dunării.”  (sursa)
În acest context, arată raportul, „este firesc ca autoritățile să dezvolte măsuri clare pentru a susține aceste clustere, dat fiind faptul că ele rezolvă într-o manieră „de jos în sus” probleme ale sistemului pentru care abordarea „de sus în jos” nu a avut prea mult succes până acum. Există deja date care arată că aceste clustere sunt tot mai capabile să atragă finanțări din surse europene și naționale. În plus, problema guvernanței pare să fi fost clarificată pentru proiectele concrete. Aceste clustere adună cercetători, afaceri și factori decizionali (autorități), ceea ce reprezintă triunghiul cunoașterii într-un sistem C&I național, în prezent”.
Cluj Innovation City este un proiect de dezvoltare urbană integrată demarat în 2012 la inițiativa Cluj IT Cluster și care ar urma să fie finalizat în 2030. E primul proiect de acest tip din Uniunea Europeană și include patru direcții strategice: sănătate, bioeconomie, IT și energie regenerabilă și mediu.

Iuc Progress Report 2014

Nici un comentariu

Scrie un comentariu