Închide

Procurorul turnător: Sursa ”Marin” nu suporta hipioții psihopați în studenția de la Cluj. După ani, a devenit procuror și a candidat pentru CSM. Cum era viața de student la Cluj printre turnători

ActualitateIstorie by Actual de Cluj - iun. 03, 2014 0 430

Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității susține că Ionel Dorel Moțiu, prim procuror în Marghita a colaborat cu Securitatea. Consiliul spune că magistratul cu numele de cod ”Marin” și-a turnat colegii de facultate în timpul studenției de la Cluj. În urmă cu trei ani, actualul lector universitar la două facultăți de drept din Oradea a candidat pentru un post în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), obținând 71 de voturi. Tânărul student Moțiu a fost recrutat ”în scopul cunoașterii activității și opiniilor studenților români și străini”. Primul volum din dosarul său lipsește, așa încât nu a fost găsit angajamentul original. A fost găsit în schimb dosarul Fond rețea numărul 29447 Bihor în care erau trecute delațiunile viitorului procuror șef.

Astfel, într-o notă se arată că ”sursa informează că un student la Facultatea de Drept, anul I, cazat în căminul Avram Iancu, camera 22, a refuzat să se prezinte la vot în ziua de 17 martie motivând că ar fi bolnav. Ofițerul de legătură a dispus identificarea studentului respectiv prin directorul educativ al căminului, urmând a fi luat în verificări și a stabili adevăratele cauze pentru caer a refuzat votarea”.

Psihopatul hipiot

Într-o altă notă atribuită actualului procuror Moțiu acesta caracteriza un coleg ca fiind ”psihopat” deoarece avea de gând să înființeze o grupare anticomunistă de genul grupărilor hippie. ”În anul IV al Facultății de Drept se află un student cu numele T.G. care după modul cum se manifestă și comportă în diverse împrejurări pare a fi psihopat. Astfel, când se află chiar sub o ușoară influență a alcoolului își pierde complet controlul, iar într-o ocazie a afirmat că ar fi bine să organizeze o grupare antistatală, anticomunistă, ai căror membrii să semene cu membrii grupării hippie”, se arată în notele din custodia CNSAS. În urma acestei informări, securistul responsabil de ”Marin – Moțiu” a dispus verificări la policlinica studențească a fișei medicale a celui în cauză spre ”a cunoaște diagnosticul ce i s-a stabilit și dacă a fost internat”, relatează evz.ro.
Fără căldură și lumină

O altă notă a lui ”Marin” vizează o discuție dintre Moțiu și o studentă străină nemulțumită de condițiile de trai din România comunistă a anilor 1980. ”Sursa informează că în anul III la Facultatea de Drept există o studentă străină, K.F.O, din Republica Mali. În mai multe rânduri această studentă a făcut aprecieri negative cu privire la satisfacerea nevoilor de căldură, de lumină din România. Întrebată de sursă dacă îi place în România, a arătat că în țara noastră este rău, că nu se trăiește bine. Este o fire răutăcioasă”, se arată într-o notă a Securității din 6 iunie 1985. Ca urmare a acestei turnătorii, ”studenta a fost luată în supreveghere” de ofițerii Securității.

Spectacole ilegale în cămin

Un alt episod relatat de ”Marin” vizează un episod din noiembrie 1985. ”În camera 87 din căminul ”Avram Iancu” s-a organizat pe 16 noiembrie vizionarea pe casete video a unor filme de producție străine. Taxa de participare a fost de 50 de lei pentru 4-5 filme”. În urma acestei informații, Securitatea a dispus verificarea celor care au organizat vizionarea filmelor și dacă acestea au adus prejudicii modului de viață al tineretului comunist.
Procurorul Moțiu nu recunoaște acuzațiile aduse de CNSAS. A depus la dosar înscrisuri cu semnătura sa pentru a fi comparate cu documentele din dosar. Apoi, documentele au fost înaintate Institutului Național de Expertize Criminalistice (INEC) pentru efectuarea unei experize grafoscopice. Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 16 iunie la Curtea de Apel București.

Cariera magistratului

După terminarea facultății, Moțiu s-a făcut avocat. Din 1986 până în 1989. Apoi a devenit procuror pe lângă judecătorie la Oradea. A fost numit apoi prim –procuror al Tribunalului Bihor unde a fost și purtător de cuvânt până în 2009. Din 1993, Moțiu este lector universitar în cadrul Facultății de Științe Juridice, catedra de Drept public din Oradea. Din anul 2000 predă ca lector la Universitatea ”Agora”, Facultatea de Științe Juridice. La ultimele alegeri, a candidat pentru un post în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), obținând 71 de voturi. Deși a absolvit numeroase studii de comunicare, procurorul Moțiu nu a fost de găsit pentru a prezenta un punct de vedere cotidianului nostru față de acuzațiile CNSAS. De fiecare dată, era fie plecat, fie la ședință în sala de judecată.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu