Închide

Primul program la Centrul Cultural Clujean: înveți limbi străine, dans contemporan și metafizică

Educaţie by Actual de Cluj - nov. 27, 2017 0 329

Un program mai puțin obișnuit de cursuri gratuite pentru clujeni s-a lansat la Centrul Cultural Clujean, în pregătirea programului cultural de anul viitor: la cursuri înveți limbi străine, arte vizuale, dans contemporan sau … metafizică și logică.

Primele 20 de cursuri s-au lansat în această dimineață și au un nume, „Academia schimbării”.  „Academia Schimbării este programul de creștere a capacității sectoarelor cultural și civic din Cluj. Din 2018 va avea mai multe componente: un program de dezvoltare de audiențe pentru instituțiile și organizațiile culturale, un program de voluntariat comun la nivel de oraș, un program de accesibilizare a culturii, un program de promovare și evaluare a măsurilor sustenabile în evenimentele culturale, o secțiune de politici culturale, precum și acest program de cursuri deschise pe care îl testăm la scară mai mică în această iarnă”, explică Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean.

Cursurile urmăresc să învețe clujenii care sunt interesați să-și completeze pregătirea formală sau informală. „În acest moment multă lume are dificultăți în a accesa programe de formare, iar cauzele acestei stări de fapt sunt variate: lipsa de informare a publicului, taxele de participare prea mari, regulile și procedurile curente academice și instituționale etc. Cursurile deschise ale Academiei Schimbării sunt un program anual gratuit adresat tuturor clujenilor și derulat printr-o platformă online, însă este și un mecanism de democratizare și punere în comun a informației și cunoștințelor, în folosul orașului”, mai arată Teișanu. Între altele instituțiile care oferă cursuri sunt Institutul Francez, Fabrica de Pensule, Universitatea de Artă și Design, Universitatea Babeș-Bolyai, Bartending Institute, Universitatea Sapientia și asociația Pro Vobis.

Unul dintre cursuri, de exemplu, e cel de dans contemporan (foto), susținut la Fabrica de Pensule de Andreea Novac timp de trei zile, între 8 și 10 decembrie. „Cursul de dans contemporan abordează corpul ca pe un spațiu deschis, de explorat, un spațiu capabil să surprindă și să se surprindă, scăpând rutinei și obisnuințelor cotidiene. Vă propun o întâlnire rafinatâ prin imaginație, sensibilitate și creativitate, un context pentru idei și corpuri, mișcare și dans.
Pe lângă dimensiunea creativă și artistică, cursul aduce toate beneficiile exercițiului fizic pe care dansul îl presupune: o mai bună cunoaștere și folosire a propriului corp, lucrul cu greutatea și gravitația, corecția eventualelor poziții posturale greșite, ameliorarea durerii, elemente de coordonare, plasament, imaginație motrică, un antrenament corect și complex”, arată aceasta.

Citește și:

Am avut o aplicație atent echilibrată care să nu genereze supărări. De aceea am pierdut Capitala Culturală Europeană

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare