Închide

Primele exemple culese de la străini pentru instalarea Capitalei Culturale Europene în inima Transilvaniei. Via Cluj X

Actualitate by Luminiţa Silea - iul. 03, 2014 1 518

Primul pelerinaj oficial al Clujului-candidat de 9000 de kilometri prin 16 orașe cu experiență de capitale culturale europene a pornit fără buget complet dar cu ambiții formulate de șase clujeni: doi bloggeri, trei pricepuți la una-alta plus responsabilul de candidatura municipiului la titlul european. Și-au propus să promoveze orașul și să aducă acasa niște know-how, un fel de rețetă pentru a ne feri de eșec în lupta pentru a aduce titlul european la Cluj în 2021.

 

Bugetul final al călătoriei de 9000 km depășește 8000 de euro. Pentru ca la finalul lui iulie proiectul să se finalizeze, adică echipa să se întoarcă cu bine acasă, mai e nevoie de o mie și un pic de euro, bani pe care Alex Ursa, directorul Netlogiq va încerca să-i adune înnotând la Swimathonul 2014 organizat de Fundația Comunitară Cluj în 5 iulie, între 10.00-18.00 la Complexul de Nataţie „Universitas”, situat în Parcul Sportiv „Iuliu Haţieganu”.

Foto: CJ X

Foto: CJ X

Proiectul se numește Cluj X. O pătrime din destinații au fost parcurse, iar unul dintre băieții-bloggeri s-a întors acasă cu primele povețe de la fostele capitale culturale europene,  Linz, Pecs, Maribour. Dan Ciulea a pornit cu Gabriel Aldea în pelerinaj prin Europa Capitalelor Culturale în 22 iunie. După o săptămână a revenit la Cluj fiind înlocuit de Cristian Grindean.

cluj x autostrada

Foto: CJX

O călătorie cu mașina prin Europa care implică întâlniri cu oamenii, vizite prin orașe și prelucrarea materialelor adio-video este foarte obositoare, spune Ciulea. Dar Clujul-candidat și-a spus deja povestea, pe stâlpi, în cafenele, în porturi, pe autostradă, la primării unde băieții au fost consecvenți și au lipit stickere de promovare cu sloganul orașului: Servus Cluj!, I Love Cluj! Sau Cluj 2015 (Capitală Europeană a Tineretului). Programul cultural al echipei Cluj X începe de la 8.00 dimineața, se lucrează în mașină la centralizarea povețelor și stingerea se dă la 0.00-1.00 noaptea. În prima partea a călătoriei, bloggerii care au pornit la drum au vizitat, la Viena, pe ambasadorul Clujului-Capitală Culturală Europeană, balerina Simona Noja.

foto: CJ X

foto: CJ X

„Avem exemple de așa da și așa nu după întâlnirile cu manageri culturali din Pecs, Maribor sau Linz. În ultimele două orașe foste capitale, echipele care au câștigat titlul au fost îndepărtate politic, de aici au apărut disfuncții, frustări și tot felul de probleme. Chiar dacă banii vin politic, noi nu trebuie să repetăm această greșeală. Echipa poate fi lărgită. În cazul Linz, ei au avut cei mai mare buget din istoria capitalelor culturale europene, aproape 70 de milioane de euro. Atunci nu era obligatoriu, așa că ei și-au blocat o sumă pentru anii post capitală. Cei de la Pecs au investit mult prea mult în infrastructură culturală și apoi s-au trezit că nu au cu ce să popoleze clădirile create”, a explicat Ciulea. El a adăugat că Linz a avut și un slogan-șoc, <<buricul Europei>> care a funcționat foarte bine pentru că Ministerul Turismului a preluat planul capitalei culturale și a promovat orașul prin prisma acestuia. „Așa s-a reușit ca în anul capitalei, 2009, în plină perioadă de criză economică ca în Linz să creasză cu 10% numărul de turiști. Așa trebuie să se întâmple și la noi să fie susținut planul de candidatură de Ministerul Turismului”, a mai spus Ciulea.

Foto: CJ X

Foto: CJ X

Echipa Cluj X (cu Grindean în locul lui Ciulea) a marcat și ce-l de-al patrulea oraș, Genoa, fostă capitală europeană în 2004. Aici, după cum clujenii călători au relatat în direct, au aflat că orașul s-a relensat după anul capitalei, chiar dacă portul s-a renovat pe criterii politice. În schimb, nu prea le-au plăcut multe dintre proiectele gândite pentru anul capitalei culturale: operele arhitectului Renzo Piano, Biosfera – un glob de sticlă pentru fluturi care au mutit după trei zile. Nici zona de reciclarea a orașului, cu dinozauri din cauciucuri. 

foto: CJ X

foto: CJ X

 

biosfera

 

Florin Moroșanu, directorul Asociației Cluj 2021-Capitală Culturală Europeană, e de două oric optimis: că se vor găsi restul resurselor pentru ca echipa să se întoarcă cu bine acasă aproape de finalul lunii și că băieții din echipă vor veni cu multe sfaturi de excepție.

Parte la proiectul Cluj X sunt, în afară de Moroșanu, Aldea și Ciulea, Cristian Grindean, Vlad Chichișan și Vlad Bretan.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.