Închide

Prima premieră a Teatrului Național din Cluj vorbește despre comunism, tranziție și despre foști securiști transformați în oameni de afaceri

Cultură by Actual de Cluj - ian. 05, 2017 0 291

Prima premieră de la Teatrul Național din Cluj în acest an e sâmbătă în studioul Euphorion și vorbește despre cum o familie mixtă româno-maghiară trece prin „Epoca de aur” – cu lipsă de lumină, curent și alimente – până în 2008, în plină democrație în care vechii securiști sunt oameni de afaceri prosperi.

Piesa „Playlist” e regizată de Tudor Lucanu sâmbătă în studioul Euphorion a Teatrului Național și e o poveste derulată de-a lungul a nouăsprezece ani – între 1989 și 2008 – a unei familii româno-maghiare, trecute prin „epoca de aur”, cu alte cuvinte fără lumină, căldură, cu alimentele raționalizate și ajunse, în cele din urmă, în plină democrație. O democrație în care vechii securiști sunt acum oameni de afaceri prosperi, iar atunci când sunt demascați, e firesc să nu recunoască: „Nu sunt decât un biet om de afaceri implicat până peste cap în schimbarea la față a țării noastre”, după cum arată o prezentare a spectacolului. „Playlist este istoria unei familii mixte care începe în comunismul românesc și se adaptează treptat la noile forme sociale. Playlist este o istorie recentă. O istorie care ne-a schimbat și care continuă să ne schimbe cu sau fără voința noastră. O istorie pe care nu ai cum să o controlezi, ci care mai degrabă te controlează ea pe tine. O istorie subjugată manipulării de orice fel”, explică regizorul.

Din distribuție fac parte o profesoară de muzică ajunsă după Revoluție sound designer, un inginer în comunism transformat în ziarist de tranziție, fiica celor doi, un recepționer sovietic, un colonel de securitate fost tehnician zootehnist transformat după 1989 în om de afaceri și, în fine, un reporter și prezentator TV.

Dramaturgul și teatrologul Cristian Buricea-Mlinarcic, autorul piesei ce va fi pusă în scenă sâmbătă, s-a născut într-o familie cu rădăcini slave, bunicul său fiind ofițer în armata țaristă, combatant în Războiul de Independență din 1877. Tentat de o carieră militară, însă, după cum declara într-un interviu, neavând șansa să se nască „într-o familie de țărani sau muncitori”, și astfel neavând „acces în acest domeniu”, a fost nevoit să se orienteze înspre literatură și în special înspre teatru: „Am înlocuit cariera militară cu un alt tip de militantism. E și asta o formă de a lupta”. Piesa Playlist a fost scrisă în 2008 și vorbește în special despre degradarea relațiilor de familie. Buricea-Mlinarcic a fost și profesor: a îndrumat numeroase generații de studenți la Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. În anul când a decedat, în 2009, la 58 de ani, era conferenţiar universitar la Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu