Închide

Previziuni în IT. „Vom avea firme noi care vor intra în piață. Multe firme mici vor dispărea”

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 05, 2017 0 1452

A fost, cel mai probabil,  domeniul-“vedetă” al economiei Clujului în 2016: s-a vorbit mult despre expansiunea companiilor din IT, despre nevoia de specialişti în IT, despre salariile din IT, despre produsele din IT, despre outsourcing şi “lohn”-ul IT, despre “body selling” şi “vânzarea de capete” din IT, despre start-up-uri din IT, despre “bula” IT, despre concurenţa cu pieţe mai ieftine şi nevoia de inovare în IT. S-au consolidat companii existente, au intrat altele noi, unele au fost cumpărate, altele au dispărut, activitatea se împarte între clustere şi festivaluri şi, chiar dacă “Orăşelul Inovării” întârzie să se contureze, piaţa locală e una încă extrem de dinamică. Ce urmează? Îi provocăm zilele acestea pe jucătorii din piaţă să ne împărtăşească previziunile, aşteptările şi planurile pentru anul în care tocmai am intrat.

În noul „episod” cu previziuni, Bogdan Herea, CEO şi fondator Pitech+Plus, anticipează creşteri, mai ales pentru companiile deja consolidate.  Pitech+Plus este una dintre companiile care s-au implicat în demersuri de formare profesională, pe o piaţă care se confruntă cu o lipsă acută de profesionişti, lansând Academy+Plus.  Academy+Plus, școala alternativă gratuită de IT, a fost inaugurată în 2014 la Cluj în colaborare cu Școala 42 din Paris. Despre asta puteţi citi şi AICIDe asemenea, Herea testează şi lumea start-up-urilor:

Din Elveţia în România, pentru un start-up în IT. Co-fondator de companie premiată: “A fost una dintre cele mai bune decizii ale vieţii mele”

„Eu prevăd că o să fie creșteri în continuare la nivelul firmelor mari cu peste 100 de angajați. Vom avea firme noi care vor intra în piață, fie cu deschideri de birouri noi ale firmelor din București, fie direct din afară”, spune Herea. Urmează însă şi dispariţii de firme sau consolidări prin tranzacţii. „Vor fi şi achiziții, mai ales de firme mici. Multe firme mici vor dispărea. O să avem mai multe firme cu produse de succes”, completează CEO-ul.

Achiziţii s-au înregistrat şi anul trecut. Un exemplu vine din luna septembrie: ISDC, o companie de servicii IT cu capital olandez și aproximativ 300 de angajați, și britanicii de la Endava anunțau, în urmă cu câteva luni, fuziunea celor două companii, în urma cărora va rezulta o organizație cu un număr total de aproximativ 3.300 de angajați. Noile companii înfiinţate de tinerii programatori sunt şi ele în atenţie:

Start-up clujean în domeniul printării 3D, cumpărat de o platformă olandeză

Din Episodul 1, cu previziuni în IT:

Creşteri în continuare şi mişcări în piaţă prevede şi Ioan Alexandru Drăgan, reprezentant în Cluj IT Cluster, cel care a răspuns deja temei Actualdecluj.ro:

Previziuni în IT. “România va pierde din business-ul de outsourcing în favoarea Bulgariei şi a ţărilor din Balcani, dar va câştiga la numărul de business-uri bazate pe inovare”

“În 2017 se va acutiza nevoia de specialişti, deci, implicit, ofertele de muncă pentru specialiştii IT vor fi tot mai atractive, în detrimentul profitabilităţii companiilor IT”, spunea Ioan-Alexandru Dragan, membru al Consiliului Director al Cluj IT Cluster. “Se vor activa industriile IT în oraşele mai mici, datorită atractivităţii costului mic al forţei de muncă. Multe companii clujene îşi vor deschide sedii”.  “vom avea sigur o scădere a calităţii specialiştiilor”, anticipează reprezentantul clusterului, dar se întăreşte sectorul start-up-urilor. În aceste condiţii, demersurile care implică formare profesională devin tot mai necesare. “Şcolile vocaţionale şi de perfecţionare de IT  – ca Academy Plus, Şcoala Informală – for fi vedetele anului şi multe alte proiecte similare sunt aşteptate să pornească în 2017″, spune Drăgan.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.