Închide

Previziuni în IT. „România va pierde din business-ul de outsourcing în favoarea Bulgariei şi a ţărilor din Balcani, dar va câştiga la numărul de business-uri bazate pe inovare”

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 03, 2017 0 1498

A fost, cel mai probabil,  domeniul-„vedetă” al economiei Clujului în 2016: s-a vorbit mult despre expansiunea companiilor din IT, despre nevoia de specialişti în IT, despre salariile din IT, despre produsele din IT, despre outsourcing şi „lohn”-ul IT, despre „body selling” şi „vânzarea de capete” din IT, despre start-up-uri din IT, despre „bula” IT, despre concurenţa cu pieţe mai ieftine şi nevoia de inovare în IT. S-au consolidat companii existente, au intrat altele noi, unele au fost cumpărate, altele au dispărut, activitatea se împarte între clustere şi festivaluri şi, chiar dacă „Orăşelul Inovării” întârzie să se contureze, piaţa locală e una încă extrem de dinamică. Ce urmează? Îi provocăm zilele acestea pe jucătorii din piaţă să ne împărtăşească previziunile, aşteptările şi planurile pentru anul în care tocmai am intrat.

„În 2017 se va acutiza nevoia de specialişti, deci, implicit, ofertele de muncă pentru specialiştii IT vor fi tot mai atractive, în detrimentul profitabilităţii companiilor IT”, începe Ioan-Alexandru Dragan, membru al Consiliului Director al Cluj IT Cluster. La ce altceva să ne aşteptăm? Va continua „mişcarea” companiilor clujene, mai precis extinderea lor cu sedii în alte oraşe ale ţării, fenomen deja vizibil din anii precedenţi. „Se vor activa industriile IT în oraşele mai mici, datorită atractivităţii costului mic al forţei de muncă. Multe companii clujene îşi vor deschide sedii”, menţionează Drăgan. Printre exemplele de oraşe atractive pentru companiile din IT, în vecini: Oradea, Baia Mare, Alba Iulia sau Satu Mare. Dar migraţia se produce în ambele sensuri. Pe de o parte, e într-adevăr de aşteptat ca unele companii să îşi deschidă sedii în alte oraşe ale ţării, dar, pe de altă parte, Clujul va fi noua gazdă pentru alţi specialişti. „Vom vedea accentuarea migrării către Cluj-Napoca a unui număr semnificativ de specialişti din alte centre din ţară, ca Bucureşti, Braşov sau chiar din ţări ale Uniunii Europene, datorită calităţii vieţii din oraş – trend deja început de câţiva ani”, menţionează Drăgan.

 

Sursa foto: Cluj Innovation City

Sursa foto: Cluj Innovation City

Desigur, un alt element care merită punctat ţine de cealaltă mare temă a pieţei locale (alături de costurile cu forţa de muncă): outsourcing-ul, care a susţinut în mare parte activitatea de pe plan local de până acum, dar care pierde teren, în faţa concurenţei cu pieţele mai ieftine. „Tot mai multe companii sunt forţate să caute servicii cu valoare adăugată mai mare – să se reinventeze prin inovare. Outsourcerii mari lucrează la strategii de exit tot mai intens. România va pierde încet din business-ul de outsourcing în favoarea Bulgariei şi a ţărilor din Balcani, dar va câştiga la numărul de business-uri noi bazate pe inovare”, crede Drăgan.

Un efect negativ care urmează să îşi facă acut simţită prezenţa în piaţă: în contextul unei cereri ridicate de specialişti şi a unei oferte limitate, „vom avea sigur o scădere a calităţii specialiştiilor”, anticipează reprezentantul clusterului. În aceste condiţii, demersurile care implică formare profesională devin tot mai necesare. „Şcolile vocaţionale şi de perfecţionare de IT  – ca Academy Plus, Şcoala Informală – for fi vedetele anului şi multe alte proiecte similare sunt aşteptate să pornească în 2017”, spune Drăgan.

Şi dacă tot vorbim de „vedete”, nu putem evita sectorul „juniorilor” pieţei. „Vor apărea primele fonduri locale ce investesc în start-up-uri. Tot mai multe startup-uri locale vor fi recunoscute (finanţate) internaţional. Va creşte numărul de angajaţi IT care vor renunţa la joburi pentru a lucra ca freelanceri pentru alte companii sau pentru a se alătura unui startup”, arată Drăgan.
Ce mai face clusterul Cluj IT
Fiindcă nu am auzit de ceva vreme despre planurile Cluj IT Cluster, i-am întrebat pe reprezentanţii asocierii ce obiective şi-au propus pentru următoarele 12 luni.
Potrivit reprezentantului Consiliului Director, Cluj IT Cluster are „cel puţin următoarele proiecte / campanii în vizor pentru 2017:
– continuarea promovării inovării ca model de business mult mai sustenabil pentru companiile de outsourcing – una dintre modalităţi fiind conferinţa anuală Cluj Innovation Days
– campanii de implementare a produselor membrilor în domeniul oraşelor inteligente în noi locaţii, campanie începuta în 2016 cu Oradea.
– susţinerea Primăriei Cluj în implementarea strategiei de oraş inteligent prin participarea în structura consultativă pe IT
– participarea, împreună cu universităţile la noi apeluri de proiecte inovative din fonduri EU direct la Comisie sau prin structurile românesti pe domenii precum: oraţe inteligente, genomică, sănăte, e-guvernare, securitate
– facilitarea proiectelor colaborative între membri pentru a livra servicii în piaţa româneasca sau pieţe externe
– continuarea generării, pentru membri, de proiecte în Africa, unde îşi pot livra tehnologiile proprii
– activarea ca unic punct de contact pentru furnizori IT locali în faţa organizaţiilor ce caută servicii IT de înaltă calitate.
– crearea unor programe de practică a studenţilor la companiile de IT locale”
Mega-proiectul „orăşelului inovării” – Cluj Innovation City – nu apare în listă. Abordarea clusterului, în actualul context politic: „vom promova proiecte mai mici sub această umbrelă”, spune Drăgan.
Va urma…
În aşteptarea altor previziuni pentru 2017, vă invităm să recitiţi:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.