Închide

Președintele Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, la Cluj: „neuropatia poate fi asociată destul de des cu depresia. Spre exemplu, pacientul încearcă să meargă, dar este instabil și se gândește că lumea poate crede că este amețit”. Ce recomandări are

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - mart. 24, 2015 0 437

Neuropatia diabetică este cea mai comună și frecventă complicație a diabetului zaharat, și afectează peste jumătate dintre persoanele care suferă de această boală cronică. Oriunde vezi diabet, vezi neuropatie diabetică, spune profesorul Andrew Boulton, președintele asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), prezent la Cluj-Napoca, la invitația Societății de Neuropatie Diabetică.

Boulton explică: neuropatia reprezintă distrugerea progresivă a fibrelor nervoase, afectând sistemul nervos autonom si pe cel somatic. „Având în vedere că de multe ori această complicație ireversibilă este nediagnosticată sau diagnosticată când deja e prea târziu, screeningul ar trebui să înceapă cât mai devreme la persoanele cu diabet zaharat”, recomandă el.

Neuropatia diabetică are un impact negativ asupra calității vieții, atât prin simptomele sale, cât si prin deficitele pe care le implică. Pe de o parte, manifestările neuropatiei diabetice pot fi extrem de dureroase — arsură, senzație de electrocutare, alte senzatii deranjate, care provoacă frecvent disfuncții grave fizice și psihice, precum si tulburări de somn.

Pe de altă parte, neuropatia diabetică poate fi nedureroasă, transpusă în pierderea capacității de a simți durerea. „Un chirurg a descris durerea ca fiind cel mai mare dar al lui Dumnezeu pentru omenire — doar atunci când pierzi darul durerii îți dai seama cât este de important. Acest lucru este valabil si în cazul neuropatiei diabetice. Am întâlnit cazuri de persoane care, din cauza neuropatiei diabetice aveau impresia că picioarele lor sunt reci, au încercat să le încălzească, dar au ajuns la noi cu arsuri grave, deoarece nu și-au dat seama că, de fapt, temperatura la care le expuneau era foarte ridicată”, a atras atentia profesorul.

„‘Am găsit obiecte în pantofii pacienților care le-au cauzat ulcerații, pentru că ei nu au simțit că le aveau acolo. Este extrem de important pentru persoanele cu diabet zaharat să aibă grijă de picioarele lor, să le verifice zilnic, să poarte încălțăminte adecvată, să nu meargă desculțe. Persoanele cu neuropatie tind să cumpere încălțăminte mai strâmtă, deoarece au multi centri nervoși pierduți și au nevoie de mai multă presiune pentru a simți încălțămintea. Este recomandată o grijă sporită în alegerea încălțămintei și sunt de evitat modelele cu vârf ascuțit”, mai recomandă el.

Educația persoanelor care suferă de neuropatie diabetică este esențială. „Uneori este dificil de spus unui pacient ce înseamnă neuropatia diabetică, iar noi, medicii, trebuie să le explicăm în termeni simpli, prin analogii. Nu spunem că nervii sunt morți, ci le dăm ca exemplu un bec care se aprinde dacă tragi de un fir, dar dacă firul e stricat, rămâi fără lumină. Așa trebuie înțeleasă legătura dintre piciorul lor și creier, căci dacă firul, adică nervul, nu funcționează, ei nu își pot da seama ce se întâmplă cu piciorul lor”, adaugă Boulton.

Prof. Dr. Andrew Boulton punctează: „Susținerea familiei și a celor apropiați este extrem de importantă pentru persoana care suferă de neuropatie diabetică. S-a arătat că neuropatia poate fi asociată destul de des cu depresia. Spre exemplu, pacientul încearcă să meargă, dar este instabil și se gândește că lumea poate crede că este amețit. Dar el nu este amețit, ci pur și simplu nu mai poate merge corect din cauză că nu mai poate simti. În acest caz, bolnavii au nevoie de înțelegere și empatie pentru a putea face față afecțiunii”.

Profesorul Andrew Boulton a fost prezent la Cluj-Napoca, la invitația Societății de Neuropatie Diabetică, la Seminariile Departamentului de Neuroștiințe al Universității de Medicină și Farmacie ‘Iuliu Hațieganu’ Cluj-Napoca. Evenimentul a reunit lideri de opinie europeni si români din domeniul diabetului zaharat șineurologiei.
Societatea de Neuropatie Diabetică — Neurodiab are drept scop desfășurarea de activități cu caracter medical, științific, de cercetare și pregătire profesională în domeniul medical, pentru dezvoltarea și studiul neuropatiei diabetice în România, și organizează programe educaționale pentru pacienții cu diabet zaharat în vederea prevenirii și informării legate de neuropatia diabetică, în parteneriat cu Federația Asociațiilor Diabeticilor din România (FADR) și Asociația Română de Educație în Diabet (ARED).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu