Închide

Post #Colectiv. Facebook și „penalii” din urbanismul clujean. Ce fac autoritățile după o postare cu 1800 de Share-uri

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - nov. 11, 2015 1 1984

Cum s-au mobilizat autoritățile locale într-un caz flagrant a unor blocuri neterminate la termen, vândute la prețuri derizorii cu antecontracte, locuite de oameni care se încălzesc cu lemne și a unui tânăr constructor care nu respectă legea? Rapid. În lumina tragediei #Colectiv și după 739 de comentarii privind situația din teren și 1804 de oameni care au propagat mesajul privind constructorul care „dă țepe”, plouă cu amenzi, controale și plângeri penale.

A fost nevoie de o postare pe Facebook pentru ca autoritățile locale și clujenii să se mobilizeze împotriva unui constructor care a vândut apartamente cu sume până la 31.000 de euro, în blocuri neterminate, fără acte, în care oamenii locuiesc în condiții insalubre care le pune viața în pericol.

Postarea Andreei Miron, de luni, 9 noiembrie, cu 1804 de share-uri, care a avut în centru un bloc din Cluj-Napoca cu opt etaje încă neterminat de pe strada Miko Imre despre care a scris că e locuit de „ oameni care au cumpărat apartamente acolo şi se încălzesc cu sobă şi lemne pentru că nu au căldură şi nu vor avea niciodată” a pus clujenii din on-line și cei din off-line (cu atribuții de control) în mișcare.

La o zi de la postare, primăria a mers în control, după ce în septembrie a mai avut o tentativă soldată cu dispunerea opririi lucrărilor și amendă de 10.000 pentru contructor, fără rezultat. Și după ce a mai formulat o plângere penală împotriva aceluiași constructor pentru un alt imobil construit pe strada Fabricii nr. 65-67 pentru că acesta nu respecta autorizația de construire. Astăzi, primăria a anunțat că a sesizat deja ISU care va merge în control pentru că blocul unde locuiesc deja peste 30 de familii prezintă un pericol real, mai ales că oamenii și-au imporovizat instalații de încălzire cu lemne. „Doamne ferește ce se poate întâmpla. Săracii oameni nu-s conștienți”, a fost motivarea acțiunii ample de control. Mai ales prin prisma tragediei #Colectiv din București.

Până și Biroul Mass media al primărie a răspuns si a contactat-o pe Andreea Miron pe Facebook informând-o asupra plângerii penale, după cum aceasta a scris ulterior tot pe Facebook.

Postarea de pe Facebook a mobilizat și cumpărători ai apartamentelor din blocurile de pe Miko Imre și Fabricii 65-67 care spun că vor face moarte de om. A mobilizat și asistență juridică gratis pentru ca oamenii sa meargă în instanță și să ceară banii pe antecontracte înapoi. I-a mobilizat și pe cei care au făcut deja acest lucru s-au adresat instanței, dar încă n-au recuperat nimic.

Beneficiarul proiectului de pe Miko Imre (2 blocuri de 8 etaje autorizate), Ianson Traian Floarea are deja la activ o plângere penală formulată de Serviciul Control Urbanism pentru un alt proiect de pe Fabricii nr. 65-67, pe care îl dezvoltă împreună cu o societatea care deținere terenul. Pe Fabricii 65-67, primăria a emis în 2009 o autorizație de construire pentru un imobil de birouri și spații comerciale cu subsol, parter, trei etaje și al patrulea retras, beneficiar Sturz Construct. Și l-a doi ani, una de continuare a lucrărilor autorizate. În iulie 2015, inspectorii primăriei au mers în control și li s-a obstrucționat accesul pe șantier. Așa că au aplicat o sancțiune de 3000 de lei constructorului. Ulterior aplicării sancțiunii, au reușit în luna septembrie să reia acțiunea de control și să verifice documentele, în oglidă cu construcția de la fața locului. „Am constatat atunci că nu se respectă proiectul vizat pentru neschimbare. În primul rând nu se respecta destinația imobilului, nici compartimentările interioare. Nu erau birouri ci locuințe”, a spus șeful Direcției Poliția locală a primăriei, Minodora Fritea. În urma ultimului control la imobilul de pe Fabricii, s-a aplicat o amendă de 10.000 de lei și s-a formulat o plângere penală la poliție împotriva lui Ianson Traian Floarea.

Cu blocurile de pe Miko Imre, situația se prezintă la fel. În septembrie anul acesta, după ce presa deja relatase încă din 2014 cazul oamenilor (17 familii) care locuiau deja în blocul neterminat de pe Miko Imre, fără curent electric și condiții specifice locuitului, inspectorii primăriei au mers în control pe Miko Imre. Cu prilejul controlului li s-a obstrucționat accesul pe șantier, așa că au cerut sistarea lucrărilor și au aplicat o amendă de 10.000 lei. Ieri, la o zi după postarea de pe Facebook a Andreiei Miron prin care sesiza situația fără precedent din Clujul urbanistic și imobiliar în care oamenii se încălzesc cu lemne, într-o bloc aflat în șantier, poliția locală a mers din nou în control. Și au constatat că, de la acțiunea precedentă, constructorul a mai lucrat la bloc, așa că au inițiat o nouă plângere penală pe numele acestuia.

Ce a făcut poliția până acum?

Comisarul șef de la poliția municipală, Marcel Bonțidean, a declarat pentru Actualdecluj.ro că a verificat situația privind plângerea penală formulată de primărie pe Legea 50 în ceea ce-l privește pe Floarea Ianson Traian. „Am verificat, nu e inregistreaza la noi. Din câte am discutat cu ei, au trimis plangerea la parchet și este posbil ca aceasta să fie fost direcționată la Serviciul de investigare fraude al ISJ, care nu este în competența mea”, a spus Bonțidea. ISJ Cluj nu a răspuns deocamdată cu privire la situația acestei plângeri.

ISU chemat în control

Tot ieri, poliția locală a primăriei a sesizat Inspectoratul pentru Situații de Urgență să facă verificări la acest bloc, mai ales că sistemele de încălzire cu lemne improvizate de oameni comportă un risc foarte mare la incendii. Astăzi va avea loc o altă acțiune amplă de control, a confirmat șeful poliției local a primăriei, Minodora Fritea.

„Lumea este destul de inflamată, avem foarte multe cereri de controale privind siguranța la incendii. Nu pot să vă confirm acum dacă vom merge și la blocurile de pe Miko Imre”, a spune Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

Constructor „dubios” despre care presa a scris din 2011

Numele lui Ianson Traian Floarea a apărut și în 2011, după ce presa puplica informații privind solictarea acestuia, pe vremea când avea 25 de ani, prin care cerea primăriei să îi aprobe încă 2 etaje pentru blocurile de pe Miko Imre, cerere respinsă de comisia de urbanism condusă atunci de Apostu. Atunci presa a scris că constructorul este nimeni altul decât fiul unei foste șefe de la Casa de Pensii, Mariana Floarea Ianson, trimisă în judecată și condamnată ulterior pentru luare de mită (în calitate de preşedinte al comisiei de pensionare pe caz de boală, a pretins şi primit suma de 1.300 de euro de la şapte denunţători pentru a îndeplini acte ce reprezentau îndatoriri de serviciu). Apoi în 2014, când presa locală relata deja cazul oamenilor care locuiau în blocurile de pe Miko Imre, chiar dacă n-aveu curent sau utilități.

În octombrie anul acesta, presa scria din nou că Iansol Floarea Traian își băgase deja firmele pe care dezolta proiectul de pe Miko Impre în insolvență. Și semnala că în Cluj-Napoca continuă să se vândă apartamente la un preț foarte mic, cu banii jos, sub denumirea de I&T Residence, TF Residence, Black Swan Residence sau Royal W Residence, atât în blocurile neterminate de pe Miko Imre cât și în cel de pe Fabricii. În blocuri nefinalizate la termen, unde oamenii locuiesc în condiții mizere. Pe internet încă apar astfel de anunțuri cu apartamente ieftine.

apartamente

apartamente 2

La numărul de telefon afișat, nu răspunde nimeni.

sursa foto: Andreea Miron (Facebook)

Update:

Primăria a dat amenzi. Poliția a intrat pe fir

Potrivit controalelor efectuate de primăriei, prin Serviciul Control Urbanism din cadrul poliției locale, atât dezvoltatorul imobiliar Florea Ianson Traian a primit autorizații de la primărie pentru a construi imobile de birouri, iar în realiatate el a făcut locuințe pe care le-a și vândut oamenilor.

Legat de constructia de pe Miko Imre nr. 14 s-a emis AC nr. 2221/2008 pe numele Mureşan Horaţiu Sebastian pentru birouri, regim de înălţime S+D+P+8E, iar în 2013 s-a prelungit prin AC nr. 11 pentru continuare şi finalizare lucrări. Autorizaţia este valabilă, însă nu se respectă. În luna septembrie 2015, poliţia locală a fost să verfice stadiul lucrărilor, dar verificarea a fost obstrucţionată de către constructor şi proprietar, fapt pentru care s-a întocmit un proces verbal de constatare a contravenţiei prin care s-a stabilit sancţiunea de 10.000 de lei şi s-a dispus oprirea lucrărilor. La verificarea din 10 noiembrie 2015, s-a constatat faptul că lucrarea a fost continuată, fapt pentru care poliţia locală a întocmit plângere penală. În cursul zilei de 11 noiembrie 2015, inspectorilor le-a fost prezentată documentaţia de către proprietari şi au constatat faptul că nu se respectă AC. Legat de construcţia de pe strada Fabricii nr. 67 s-a emis AC nr. 38/2009, având ca beneficiar pe SC STURZ CONSTRUCT SRL pentru imobil şi spaţii comerciale, cu regimul de înălţime S+P+3E+E4 retras, iar în anul 2012 aceasta s-a prelungit cu AC nr. 1355 pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor cu modificarea soluţiei constructive prin realizare acoperiş şarpantă. În luna iulie 2015, inspectorii au încercat să verifice stadiul lucrărilor, dar la fel a fost obstrucţionată verificarea, prin urmare au s-a dat amenda de 3000 de lei şi s-a dispus oprirea lucrărilor. La sfârşitul lunii octombrie 2015, poliţiştii locali au verificat din nou zona şi au constatat faptul că lucrările nu au fost oprite, fapt pentru care s-a făcut plângere penală şi s-a dat sancţiune de 10.000 de lei prin procesul verbal de constatare a contravenţiei”, arată datele furnizate de Biroul Mass media al primărie.

De cealaltă parte, oficialii Inspectoratului Județean de Poliție, au confirmat că a fost începută urmărirea penală cu privire la infracţiunea prevăzută de art. 24 raportat la art. 27 din Legea nr. 50 din 1991 pe numele lui Inason, pentru construcția de pe Fabricii. În cazul celei de a doua plângeri penale formulată de primărie pe numele aceluiași constructor, Floarea Ianson Traian pentru nerespectarea autorizației de construire în cazul imobilelor de pe Miko Imre nr. 14 (un bloc construit și vândut oamenilor ca locuințe și încă unul în stadiu de șantier), nu există deocamdată o soluție propusă.

Potrivit Legii nr. 50/1991, constituie infracțiuni executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control și întocmirea ori semnarea proiectelor tehnice, precum şi a proiectelor pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii pentru alte specialităţi decât cele certificate prin diplomă universitară. Acestea infracțiuni se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 1.000.000 lei la 50.000.000 lei.

„Menţionăm că cercetările în legătură cu sesizările penale aflate în competenţa organelor judiciare din cadrul instituţiei noastre, înregistrate la unităţile de parchet, se desfăşoară sub supravegherea procurorului, iar în funcţie de situaţia de fapt stabilită, probele administrate şi încadrarea juridică a faptei, poliţiştii propun soluţia procedurală. La nivelul IPJ Cluj au fost înregistrate 40 de sesizări în temeiul Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii în 2016 și 58 pe parcursul anului trecut. În cazul celor 98 de sesizări a fost începută urmărirea penală, conform prevederilor art. 305, alin 1. din Codul de procedură penală. În 32 dintre acestea, prin dispoziţia procurorului, a fost continuată urmărirea penală, conform art.305, alin 3 Cod procedură penală, persoanele în cauză dobândind calitatea de suspect”, a informat purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj.

 

Un comentariu

  1. Tepele inca continua !!! https://www.imobiliare.ro/vanzare-apartamente/cluj-napoca/zorilor/apartament-de-vanzare-2-camere-XV0A00TE1?lista=4377408
    Astazi 10 Mai 2017 am fost si m am intalnit cu acelasi constructor,flegmatic si usor iritat,pe str.Miko Imre!
    Linistiti puteti merge sa i rupeti picioarele.Cu acelasi mult curaj omul inca incearca sa vinda apartamente si intrebat de acte minte razand!! Conduce un BMW gri metalizat cu geamuri fumurii CJ 46 TEL si numar de telefon 0757.591.930. Nu mai are bodyguarzi si e foarte parlit/disperat omul!

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.