Închide

Ponton nou pe Someş. Cum va arăta şi când apare

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mart. 25, 2017 2 2946

O vreme, în zona Sălii Sporturilor, clujenii au stat pe mal de apă ca să urmărească elegante apariţii albe: au venit lebede! Au urmărit cormorani, raţe şi ce s-a mai nimerit să apară. Îşi plimbă, pe unde se poate (cu apă în fundal), copiii, căţeii şi bicicletele. Apa e încă murdară, râul care traversează oraşul e inaccesibil pe mari porţiuni, dar locuitorii Clujului se bucură, pe cât posibil de apropierea de apă. De trei ani, prin proiectul Someş Delivery, care aduce evenimente şi instalaţii pe traseul râului, apropierea dintre oraş şi Someş e ceva mai prietenoasă. Se pregăteşte ediţia de 2017 şi ea vine cu câteva instalaţii noi: de exemplu, va apărea un ponton pe malul sudic al Someșului, în zona Sălii Sporturilor. O terasă, transport cu bărci sau, pur şi simplu, mai multe coşuri de gunoi sunt câteva dintre lucrurile pe care le-ar mai dori locuitorilor, după cum reiese dintr-un studiu realizat tot în conexiuen cu Someş Delivery.

Până să se concretizeze concursul de masterplan anunţat de primărie (care e în pregătire), se pregăteşte deocamdată un ponton nou, la iniţiativa echipei Someş Delivery – o iniţiativă gândită de Fundația Cărturești, Ordinul Arhitecților din România și Asociația miniMASS, ajunsă acum la a treia ediţie. Ideile pentru intervenţie s-au conturat în weekend-ul trecut (17–19 martie), în cadrul unui workshop desfăşurat cu implicarea Asociaţiei Studenţilor Arhitecţi Cluj şi sub îndrumarea Anei Felvinczi, a Adrianei Măgerușan și a lui Marius Moga. Participanţii au fost Dariush Afrasiabi, Luisa Azamfirei, Ștefania Boca, Andrei Costea, Cristina Jurcuț, Spiro Koça, Petrică Maier-Drăgan, Miruna Moldovan, Andrada Pinte, Cătălin Pop, Ivona Svinți, Robert Vasiluț.
În prima zi de teren, vineri, studenții şi îndrumătorii au vizitat tronsonul și au discutat modalitățile de realizare ale pontonului pe Someș. „Având în vedere că acesta ar trebui să îndeplinească multiple funcțiuni (loc de tihnă lângă apă, punct de birdwatching, debarcader), discuțiile despre materiale utilizabile, dimensiunile amplasării, dar și cel mai potrivit loc au durat câteva ore”, au povestit participanţii, care au ţinut şi un „jurnal vizual”.

În urma discuțiilor și vizitei pe sit, au fost propuse patru tipuri de pontoane, iar pe baza acestora s-au stabilit direcțiile și elementele cele mai valoroase ale intervenției.
Ce au propus participanţii? Un ponton din elemente modulare, mobile, prinse între ele sau un element vertical ca punct de observație și o plasă din sfori pentru relaxare, ponton cu deschidere la râu cu un element mobil cu gol in mijloc pentru stat cu picioarele în apă. O altă propunere viza o buclă care creează un parcurs dinspre maluri înspre râu cu zone care au grade diferite de intimitate și o pâlnie care să încadreze anumite zone interesante din peisaj, iar o a patra variantă presupunea construirea unei topografii adaptabile din module legate intre ele.

Vizita pe sit. Foto Andrei Costea

Propuneri. Foto Ana Felvinczi

Cele patru propuneri au conturat alte două propuneri semi-finale, reprezentând variațiuni pe aceeași temă, iar apoi s-a stabilit un concept final. Duminică şi luni au urmat o nouă vizită pe sit, dar şi analiza tronsonului pe baza propunerilor de design.

Foto Marius Moga

Rezultatul? Iată câteva randări cu imaginile pontonului. (prelucrarea imaginilor a fost realizată de Cristina Jurcuț)

„Pentru a începe construirea intervenției, sunt necesare avize și aprobări de la diverse instituții, astfel, plănuim construcția în perioada 5–9 aprilie. Atelierul de construcție va avea loc pe sit, chiar pe malul sudic al Someșului, în zona Sălii Sporturilor, în relație cu o coborâre la apă”, spun reprezentanţii echipei.

Urmează şi alte proiecte şi instalaţii pe tronsonul pe care se desfăşoară în acest an Someş Delivery. De fapt, luna viitoare se lansează şi concursul adresat comunităţii, pentru care clujenii sunt aşteptaţi cu propuneri. „Vom avea și alte intervenții. Intervențiile proprii sunt în lucru și la fel și organizarea concursului de proiecte pentru comunitate – este în desfășurare. De acolo vor mai fi alte intervenții. În aprilie construim această ptimă intervenție și tot în aprilie lansăm concursul de proiecte”, spune pentru Actualdecluj.ro arhitectul Marius Moga.

Într-un alt proiect legat de Someş Delivery, echipa Someş Express (Paula Boarță, Simona Or Munteanu şi Bianca Dimitriu) a realizat o cercetare de teren, prin care îşi propunea să afle ce ar vrea clujenii pentru apropierea de râu. Cercetarea le-a servit studenţilor care au lucrat la ponton şi s-a desfășurat sub forma unui vox-populi, pe tronsonul Podul Garibaldi – Pasarela Albastră, tronson pe care va avea loc Someș Delivery 2017.

„Pornind de la întrebarea „Ce-și doresc utilizatorii tronsonului ca amenajare/construcție?”, am descoperit o serie de nevoi și idei de amenajare oferite de către cetățeni. Idei pe care le-am publicat în ultimele zile și pe baza cărora am decis să testăm posibilitatea amplasării unor pontoane la mal care să încurajeze accesul la apă în cadrul unui workshop adresat studenților arhitecți”, a explicat echipa Someş Express.

Printre nevoile funcționale ale spațiului și ideile de amenajare/construcție s-au numărat ţâșnitori sau fântâni și o continuitate a cheiului betonat, actualmente întrerupt din imediata vecinătate a apei sau dragarea şi decolmatarea Someșului, precum şi reamenajarea fostelor insule și întreținerea celor existente. Unii vor mai multe coșuri de gunoi sau posibilitatea de transport cu bărci. Alţii cer reparația și întreținerea pasarelei albastre și a podului Garibaldi, precum și crearea unei zone de agrement pe apă. O parte dintre cei chestionaţi consideră că ar fi necesare amenajări ce țin de siguranța copiilor privind accesul la apă, amenajarea unui ponton, instalarea unui sistem de iluminat şi aparate de fitness.
O terasă, un restaurant, diverse chioșcuri lipsesc, de asemenea, de pe mal, cred clujenii.

Citeşte AICI rezultatul discuţiilor cu locuiatorii oraşului cu apă.

Până la noile instalaţii, vă invităm să revedeţi cum a arătat Someşul anul trecut, de Someş Delivery

Au adus amenajări noi pe mal de apă – care sunt concluziile de după Someş Delivery

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.