Închide

Politicienii maghiari se plâng de discriminare

ActualitatePolitica by Cosmina Fernoaga - iun. 21, 2017 1 451

Politicienii maghiari s-au adresat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), nemulțumiți de declarațiile fostului președinte al României, Traian Băsescu, pe tema cerințelor lansate de UDMR în cadrul negocierilor purtate cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

„În loc de Tricolor, PSD şi ALDE arborează Steagul Ţinutului Secuiesc. Dragnea şi Tăriceanu vând şi istoria ţării pentru voturile UDMR la moţiunea de cenzură. În comisiile de la Senat s-a votat ca ziua de 15 martie să fie sărbătoare în România. Ticăloşii se fac că uită, că la 15 martie 1848, Dieta de la Pesta vota, printre altele, alipirea Transilvaniei la Ungaria. A trebuit să se ridice moţii lui Iancu, alţi români şi saşii, la luptă, pentru ca Transilvania să nu fie parte a Ungariei Mari. Zeci de mii de români din Transilvania au fost ucişi de armatele conţilor maghiari, sate întregi au fost rase de pe faţa pământului, sute de mii de români au plecat în pribegie.
Iar PSD şi ALDE vor să facem din 15 martie 1848 zi de sărbătoare recunoscută pe teritoriul României, în schimbul câtorva voturi la moţiune. Măi ticăloşilor din PSD şi ALDE, credeţi că în viaţa voastră veţi mai putea merge la Ţebea ? Dar în Ardeal ? PS – pe maghiarii din România nu-i opreşte nimeni ca pe 15 martie să sărbătorească la Budapesta” – a scris Băsescu pe pagina personală de Facebook.

Politicienii maghiari consideră că acesta este un discurs naționalist, discriminatoriu la adresa comunității maghiare.
“Fostul șef al statului a atacat public dezideratul legitim al comunității maghiare de a consacra ziua de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare. În această după-amiază am sesizat autoritățile competente ale statului pentru a remedia pe cale legală această situație”, a transmis președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint.

Parcsalmi a informat că a UDMR a trimis două sesizări, una la CNCD și alta la Consiliul Național al Audiovizualului, având în vedere că mai multe televiziuni au lansat discursuri și dezbateri jignitoare la adresa maghiarilor. Președintele executiv a subliniat că UDMR nu a cerut nimic inedit şi că propunerile legislative discutate cu liderii PSD nu aduc nici un prejudiciu drepturilor majorității.

„Am putut fi martorii manipulării și a propagandei naționaliste în aceste zile. Este inacceptabil ca un fost șef al statului să ceară maghiarilor din România să sărbătorească ziua de 15 martie la Budapesta. Maghiarii din România au drepturi în această țară, în care s-au născut! Este o declarație schizofrenică dacă stăm să ne gândim că, în timpul mandatului său de președinte, cu ocazia comemorărilor din 15 martie, a adresat mai multe mesaje de sprijin comunității noastre și el însuşi a promulgat legea care declară zilele sărbătoririi comunităților tătarilor și a rromilor din România”, arată Porcsalmi Bálint. El a mai adăugat că Băsescu a cerut de două ori încrederea, voturile maghiarilor la alegerile prezidențiale și că acum jignește profund această comunitate.

Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a declarat la rândul său că afirmațiile fostului șef al statului sunt jignitoare și instigă la ură. Cseke a amintit că președintele Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu, a transmis, în calitate de președinte al României, cu prilejul comemorărilor de 15 martie din 2006, următorul mesaj: „Felicit Republica Ungară, pe maghiarii de pretutindeni cu ocazia Zilei de 15 martie, a cărei semnificaţie este un prilej de reflecţie pentru prezent şi viitor”. În 2009 a susținut urnătoarele: „Înţeleg sentimentul de mândrie care vă cuprinde în această zi şi sunt alături de dumneavoastră în momentele de sărbătoare. Maghiarii au dat dovadă în decursul istoriei că sunt un popor iubitor de libertate. Au dovedit-o şi în anul 1956 când s-au ridicat împotriva dictaturii comuniste. Au dat Europei şi întregii lumi oameni cu performanţe deosebite în viaţa ştiinţifică, culturală sau sportivă. Înţeleg mândria dumneavoastră de a fi maghiar şi cred că acest sentiment de mândrie are motive întemeiate”.
În 2010, Traian Băsescu a transmis în mesajul său de 15 martie membrilor comunității noastre: „Ziua de 15 martie este comemorată ca ziua de sărbătoare a maghiarilor de pretutindeni, așa cum Ziua Națională a României este un moment emoționant pentru fiecare român, indiferent pe ce meridian al globului s-ar afla. Evenimentele evocate reprezintă atât revoluția pașoptistă din Ungaria, parte integrantă a valului revoluționar care a cuprins Europa in anii 1848-1849, cât, chiar mai mult decât atât, și anume aspirațiile maghiarilor, ale românilor și celorlalte națiuni europene, legate de valorile modernizării și emancipării naționale”.

„Așa cum putem vedea din exemplele de mai sus, acum câțiva ani Traian Băsescu era de părere că maghiarii din România au dreptul de a sărbători ziua de 15 martie și a considerat ideile luptei pentru libertate ale maghiarilor formulate în timpul revoluției pașoptiste ca fiind general valabile. Azi, el critică inițiativa noastră de consacrare a acestei zile ca sărbătoare oficială a maghiarilor din România și îi numește ticăloşi pe cei care au sprijinit în comisiile de specialitate din Senat acest proiect de lege. Mai mult, parlamentarii PMP au protestat azi cu tricolor pe braț împotriva dezideratelor legitime ale comunității maghiare din România. UDMR nu a cerut nimic altceva în acest proiect de lege, decât de ceea ce se bucură deja alte minorități naționale din țară, cum sunt tătarii şi rromii. În aceste condiții nu înțelegem manifestările naționaliste ale fostului președinte și ale PMP”, a spus Cseke Attila.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.