Închide

„Plimbarea” de duminică. Revendicarea din stradă, de la Cluj: „Justiţie, nu corupţie!”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - nov. 12, 2017 0 869

 

E puțin trecut de ora 18.00, ora anunțată pentru protestul de duminică, și lumea a început sa se adune în Piața Unirii. Temele anunţate pentru această seară: legile Justitiei si recentele modificări ale Codului Fiscal. Deocamdată,  au apărut primele grupuri de protestatari. Unii poarta câte un drapel, alții au venit cu copiii. S-au adus şi vuvuzele. Locul tradițional de manifestare e ceva mai aglomerat, fiindcă au apărut şi primele decoruri de iarnă, în pregătirea Târgului de Crăciun.  Așa că cei veniți în centru la protest stau sub viitoarea cortină de luminiţe de sărbători.  „Nu protestam? Păcaaat!”, zice un micuț aflat în trecere prin Piața Unirii, cu părinții.

 

Se strigă „Justitie/ Nu corupție!”, au apărut și mesajele scrise: „Toderas, slugă la puşcăriasi” (cu referire la Tudorel Toader, ministrul Justiţiei), „Nu muncim ca ei să fure” și două bannere extinse cu mesajele-simbol. „Uniți salvam toată Romania” și „Vă vedem”.

„După atâtea mitinguri, chiar o sa îi ia pe hoti?”, își întreabă un băiețel tatăl.

 

În jurul orei 19.00, Piața aproape s-a umplut. Oamenii încep să își strige revendicările și nemulțumirile.

„Justiția trebuie să rămână independentă”, spune una dintre organizatoare. „Cerem respingerea în bloc a proiectului de modificare a legilor Justitiei şi retragerea măsurilor iresponsabile în privinţa codului fiscal”, completează ea, după câteva poticniri şi probleme tehnice. „Abrogaree!”, strigă cineva, amintind, de fapt, de alt protest:cel anti -OUG 13. „Nu e chiar abrogare. Respingerea în parlament a proiectului de modificare a legilor justiţiei”, îl corectează, cu răbdare, una dintre organizatoare. „Vrem măsuri fiscale coerente, vrem oameni capabili în funcţii publice, vrem depolitizare. Nu e normal să fie manageri verişori de şefi de filială şi de partid”, spune reprezentanta grupării Umbrela Anticorupţie Cluj. „Să nu mai fim coruptibili, să nu mai dăm mită!”, spune o protestatară despre ceea ce ar putea face fiecare dintre cei prezenţi. Și devine atât de vehementă, vocal, la portavoce, încât o micuță îi spune mamei, de alături: „Asta e în stare să bată pe cineva”. Nu a urmat, desigur,  nicio bătaie.  Oamenii pot, în schimb, să ia portavocea și sunt încurajaţi să își spună,  fiecare,  păsul. „România e o ţară profund coruptă”, constată un domn, în fata mulțimii.  „La noi se aplică legea tăcerii”, completează. „Să nu tăcem, să ne facem vocea auzită! Nu doar la protest, ci de fiecare data când vedem o nedreptate”, adaugă o protestatară. Oamenii oneşti din sistem care denunţă abuzuri trebuie protejaţi. „Să fim solidari cu cei care fac un pas în faţă. Am făcut un protest vara trecută pentru un medic, care avusese curaj și apoi avea cariera amenințată. Am fost 20 de oameni și 30 de jurnaliști.  Cazul a reintrat în atenția publica și am aflat apoi că cei care îl amenințau au făcut un pas în spate. Nu subestimați puterea unui grup mic”, spune una dintre initiatoarele protestului din această seară.

Câteva dintre nemulţumirile celor care au ieşit în faţă:

Mulțimea a pornit, în marș,  pe Bulevardul Eroilor. S-a făcut si o scurtă oprire în faţa sediului PSD, cu mesaje împotriva partidului de guvernare.  La aceeași adresă se află, totuşi, și sediul PNL. Printre cei prezenţi în stradă se află, din nou, câţiva reprezentanţi USR.

Bulevardul Eroilor, duminică seara:

Mulţimea s-a oprit și în faţa prefecturii, cu mesaje împotriva Guvernului.

A urmat traseul pe Bulevardul 21 Decembrie şi, apoi, pe strada Memorandumului. „Şcoli adevărate, Spitale curate!”, se aude din mulţime. S-a scandat şi mesajul cu „Anticipate!”

 


În Piaţa Lucian Blaga:

 


Câteva imagini:

Alături de candelele aprinse la doi ani de la tragedia de la #Colectiv.

Mulţumea pe Bd Eroilor

 

Trafic şi protest

Centrul vechi

 

Iniţiatorii protestului din această seară– grupările Declic, Umbrela Anticorupţie Cluj şi Corupţia Ucide – anunţaseră ca motive pentru ieşirea în stradă proiectul de modificare a Legilor Justitiei, dar şi recentele modificări ale Codului Fiscal.  Protestatarii spun că vor justiţie independentă, dar şi măsuri fiscale coerente. “Considerăm că aceste modificări sunt de natură să afecteze grav independenţa justiţiei şi echilibrul puterilor în stat şi servesc doar interesele unui grup restrâns de indivizi inculpaţi sau condamnaţi penal ajunşi întâmplător în pozitii publice. O justiţie liberă este coloana unui stat de drept iar noi, românii, alegem categoric să trăim doar într-o astfel de ţară. Pentru actuala clasă politică: NU aveţi nici o şansă să ne distrageţi atenţia! Apărarea independenţei justiţiei este prioritatea nr. 1 a societăţii civile, garanţia noastră că toate abuzurile comise de cei aflaţi acum în funcţii publice şi pe poziţii de putere vor fi traşi la răspundere în viitor pentru furtul din Sănătate, infrastructură, educaţie şi a banilor furaţi pe faţă de la toţi românii prin intermediul legilor fiscale”, au transmis organizatorii protestului de duminică.

PSD îşi urmăreşte programul de guvernare susţinut de „milioane” de români, iar protestatarii care contestă modificările aduse Codului Fiscal nu au toate informaţiile, a spus, duminică, liderul PSD, Liviu Dragnea, citat de Mediafax.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.