Închide

Planetariu la cinematograful Dacia din Mănăștur, în weekend. „Următorul Gagarin s-ar putea naște la Cluj”

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 12, 2016 0 433

Planetariu mobil în Mănăștur, peste câteva zile, în weekend.

Primul planetariu mobil din România vine la Cluj în 17 și 18 septembrie, timp în care vizitatorii pot învăța despre univers, constelații, asteroizi ori exploratori ai universului –  Galileo Galilei sau robotul Curiosity, în cadrul unei serii de proiecții și prezentări interactive, într-un dom mobil de opt metri și înălțimea de cinci metri. Spectacolele au loc la cinematograful Dacia din Mănăștur (foto), în 17 și 18 septembrie, între orele 9 și 18. „Proiectul este unul unic prin caracterul său educațional și interactiv”, spune inițiatorul Adrian Filipșan. „Noi ne-am dat seama că astronomia e tratată foarte sumar în școli sau, cel puțin, că prezentările care se fac nu sunt ambalate într-un mod interactiv și atractiv pentru copii. E important ca ei să poată pune întrebări, să-și exprime bucuria liberi și să își dea seama de frumusețea universului, mai ales în contextul în care astronomia e o știință în plină expansiune, căreia i se acordă o atenție din ce în ce mai mare și de către publicul larg. Cine știe? Următorul Gagarin s-ar putea naște la Cluj”.

Planetariul Mobil Educațional vine să suplinească lipsa unor astfel de spectacole în multe orașe ale țării. „În România există planetarii în foarte puține orașe și, de cele mai multe ori, prezentările care se fac acolo sunt statice, iar vizitatorii asistă pasiv la un discurs înregistrat în prealabil. La Cluj, totul se va petrece în prezența unui povestitor adevărat, care va aduce bolta cerească mai aproape de vizitatori, prin povești și informații interesante. El va răspunde oricăror curiozități ale copiilor și va interacționa permanent cu aceștia. Spectacolele noastre se desfășoară întotdeauna în această formulă, iar răspunsul publicului este mereu unul pozitiv. Credem că planetariul nostru mobil e cu atât mai binevenit pentru copiii din Cluj, cu cât în oraș nu există o astfel de locație”, mai spune el.

Prezentarea de la Cluj poartă titlul „Exploratori ai Universului: Galileo Galilei și Curiosity” și cuprinde o hartă 1:1 a boltei cerești de deasupra Clujului, însoțită de explicații, informații privitoare la exploratorii spațiului, constelații și planete, dar și o proiecție 3D a unor asteroizi în mișcare, care poate fi urmărită fără ochelari speciali.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare