Închide

Piața forței de muncă la Cluj: care e salariul mediu și când decid clujenii să își lase locul de muncă

ActualitateEconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 27, 2016 0 1528

Dintre angajații marilor orașe din țară, orădenii sunt cei mai hotărâți să părăsească o companie atunci când găsesc noi oportunități profesionale – 56,38% – față de brașoveni, care au dat acest răspuns în procent de 46,98% sau sibieni-45,22%. Procentul de clujeni care ar face același lucru e de 44%, puțin peste cel contabilizat printre ieșeni-42,67%. Rezultatele reies din studiul realizat la ediția de primăvară a Târgului de Cariere (TdC) pe un eșantion de 1.470 candidați care au participat la eveniment în lunile martie și aprilie în 7 orașe din România și Republica Moldova: Brașov, Oradea, Iași, Chișinău, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș și Chișinău.

Menționăm că în judeţul Cluj la sfârşitul lunii februarie 2016 au fost înregistrați 223.124 de salariați, cu 7382 persoane mai mult decât în luna februarie 2015, potrivit datelor Direcției Județene de Statistică. Au crescut și salariile. Mai precis, câştigul salarial mediu net din luna februarie 2016 a fost cu 15,9% mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2015. Câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna februarie 2016 a fost de 2920 lei şi cel net de 2131 lei, potrivit DJS.

În ceea ce îi privește pe tinerii care își caută loc de muncă, la nivel național aproximativ jumătate dintre cei chestionați la Târgul de Cariere afirmă că au părăsit jobul anterior pentru că au găsit o oportunitate mai bună în altă firmă, în timp ce o treime dintre respondenți susțin că au luat decizia de a pleca din companie pentru că obțineau un salariu prea mic. Motivul care a stat la baza demisiei l-a reprezentat salariul prea mic pentru 44,68% dintre orădeni, 36,24 la sută dintre brașoveni, 32% dintre ieșeni, 28% dintre clujeni și 25,48% dintre sibieni. În ceea ce privește nevoia de apreciere a angajaților la locul de muncă, dintre participanții la studiu cei mai puțin apreciați se simt candidații din Brașov: 30,87% dintre ei afirmă că au părăsit compania la care au lucrat pentru că simțeau că nu le este apreciată munca. Același lucru l-au afirmat 28,67% dintre clujeni, 21,66% dintre sibieni, 21,33% dintre ieșeni și doar 9,57% dintre orădeni.

Despre dorințele clujenilor care caută loc de muncă citiți și aici:

Un meseriaş cu leafă mică, un tânăr din Franţa şi o studentă caută loc de muncă la Cluj. Ce au găsit în târgul de job-uri

Siguranța locului de muncă, importantă pentru clujeni

Cercetarea realizată în rândul candidaților de la Târgul de Cariere mai arată că angajații simt în continuare nevoia de siguranță la locul de muncă. La nivel național, peste 70% dintre respondenți afirmă că siguranța locului de muncă este foarte importantă. Procentele cele mai ridicate, de peste 70%, s-au înregistrat în Oradea, Brașov, Sibiu, Mureș și Cluj, în timp ce procente mai mici au fost în Iași (57%) dar și în rândul candidaților care au participat la Târgul de Cariere în IT din Cluj (65 %).

„Potrivit studiului TdC, angajații sunt dispuși să lucreze ore suplimentare în mai mare măsură dacă simt că acest lucru îi ajută din punct de vedere profesional decât atunci când sunt plătiți pentru orele petrecute în plus la serviciu. Cei mai dispuși să lucreze ore suplimentare pentru a crește din punct de vedere profesional sunt mureșenii (61,11%), sibienii (60,53%), ieșenii (58,82%) și brașovenii (57,02%). Clujenii spun în proporție de 55,48% că stau în plus la serviciu dacă acest lucru îi ajută din punct de vedere profesional, în timp ce orădenii fac această afirmație în procent de 42,11%. Pentru recompensă financiară acceptă să lucreze ore suplimentare 51,88% dintre bihoreni, 40,79% dintre brașoveni, 40,53% dintre clujeni, 38,06% dintre ieșeni, 36,11% dintre mureșeni și 33,77% dintre sibieni”, arată studiul TdC.

Ce fac „răsfățații” pieței

În rândul IT-iștilor, recompensa financiară este un motiv bun pentru a sta peste program în cazul a 11,76% dintre cei intervievați, în timp ce 27,06% acceptă să lucreze în plus dacă acest lucru îi ajută să crească din punct de vedere profesional. Potrivit studiului TdC, 55,29% dintre specialiștii și pasionații în IT spun că așteaptă atât creștere profesională, cât și salarială dacă lucrează peste program, în timp ce 5,88% dintre ei recunosc că lucrează peste program chiar și fără vreun beneficiu. Menționăm că pentru domeniul IT, organizatorii Târgului de Cariere au avut la Cluj un târg special dedicat sectorului.

Conform informațiilor din piață, IT-ul este unul dintre cele mai profitabile domenii ale momentului la Cluj, cu salarii pornind de la 500 de euro și ajungând la 2.500-3000 de euro pe tehnologii noi sau unde se găsesc greu specialiști. La salarii, Clujul e ușor peste Timișoara – cu 7-8%, dar e încă o destinație mai convenabilă față de orașele din țările de Vest. Spre exemplu, în Budapesta informaticienii sunt plătiți cu aproape 30% mai bine decât în Timișoara, potrivit celor din piață. În medie, creșterile sunt de 8-12% pe an. La aceste sume se adaugă însă și bonusuri anuale, echivalând cam cu 1,5 salarii.

Despre IT-iști citește și aici:

Domeniul unde o companie crește cu 100 de angajați pe an. Cât mai ține “minunea”?

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.