Închide

Piață de gros pentru fermierii din valea Arieșului, pe 3,3 milioane de euro

Din județEconomie by Actual de Cluj - mai 27, 2014 0 686

Mai vechiul proiect clujean al pieței de gros se va concretiza lângă Câmpia Turzii, unde primăria din localitate, dar și Consiliul Județean, vor să construiască un centru de colectare a produselor agricole, fructe și legume, care să facă legătura între producători și distribuitorii de pe piață.
Studiul de fezabilitate al noului centru de colectare a fost deja aprobat de Consiliul Județean: acesta va funcționa pe strada George Coșbuc din Câmpia Turzii, unde au loc acum târgurile de bunuri și animale, cu condiția să primească acordul de la Agenția pentru Protecția Mediului.

targdeanimalecampiaturzii

Conform studiul de fezabilitate motivele construirii unui astfel de centru sunt multiple, între acestea este necesitatea punerii la dispoziţia producătorilor agricoli din zona dinspre vărsare a Văii Arieşului a unui punct de colectare și depozitare dotat cu aparatură de control a temperaturii, astfel ca legumele şi fructele perisabile să poată fi depozitate și vândute la preţuri care să le asigure acestora beneficiul necesar desfășurării activității agricole. „Astfel, acest punct de colectare ar putea fi un punct de plecare al distribuitorilor locali în vederea achiziționării și comercializării produselor în zonă”, explică CJ Cluj.

Centrul va avea o hală cu 18 depozite frigorifice și  va fi destinat în special micilor producători din arealul învecinat. Aici se vor depozita legume rădăcinoase (cartofi, morcovi, țelină, ceapă, pătrunjel, sfeclă, etc) și nerădăcinoase (roșii, castraveți, ardei, vinete, etc.) și fructe (mere, pere, struguri, etc. ). Fiecare produs necesită condiții diferite de depozitare: temperatură și umiditate, motiv pentru care în fiecare depozit se va afla un singur fel de produs. Depozitele mici au fost dimensionate în funcție de volumul util al unui camion: 80 – 90 metri cubi. Depozitele mai mari sunt destinate legumelor rădăcinoase și au o capacitate maximă de 800 mc. În imobil va exista un flux al produselor, de la sosirea lor în centru, depozitarea și trimiterea acestora spre vânzare.

Valoarea totală a investiției ar urma să ajungă la 3,37 milioane de euro.

Amintim, un astfel de centru a fost dat în folosință pe bani europeni în 2007, e vorba de centrul Agro Transilvania din Dezmir, care avea ca scop facilitarea legăturii între producători și distribuitori – același lucru pe care și-l propune centrul din Câmpia Turzii. Centrul din Dezmir, însă, a ajuns o piață de legume și fructe, frecventată în special de pensionarii din Cluj-Napoca datorită prețului mai redus al legumelor și fructelor. Utilajele cumpărate cu bani europeni, în acest proiect, nu au fost folosite aproape niciodată.

27_Proiect HCJ – Centru Decolectare Produse Agricole

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare