Închide

Piața Clujului medical, atractivă pentru investitori: un grup suedez deschide o clinică în centru de afaceri

EconomieSănătateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iul. 07, 2016 0 2742

Grupul suedez Medicover, unul dintre jucătorii din top 3 de pe piaţa serviciilor medicale private din România, și-a deschis o a doua clinică la Cluj, orașul fiind astfel singurul în afara capitalei unde compania are două centre. Locul ales: incinta unui centru de afaceri, în zona gării, cu target principal – companiile și angajații care lucrează în complexul de afaceri. Investiția vine în contextul în care și alți operatori se extind la Cluj: MedLife a deschis în toamna anului trecut la Cluj-Napoca o clinică cu servicii de ambulator, imagistică și laborator și tot în toamnă a fost inaugurat și spitalul de recuperare medicală Polaris. În plus, în primăvara acestui an a fost anunțat un nou plan de investiții în zona medicinei private: Regina Maria a încheiat un parteneriat cu omul de afaceri Horia Ciorcilă, pentru un spital privat integrat la Cluj-Napoca.

Medicover, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii medicale private din România, a deschis, de aproximativ două săptămâni, a doua clinică multidisciplinară la Cluj-Napoca, în urma unei investiții de 300.000 de euro, au anunțat azi reprezentanții companiei. Clinica este situată în Liberty Technology Park Cluj, pe Strada Gării, complex dezvoltat pe fosta platformă a fabricii de mobilă Libertatea. Noua clinică are zece specialități medicale: medicina muncii, cardiologie, ORL, obstetrică – ginecologie, dermatologie, medicină fizică și de recuperare, precum și o sală pentru kinetoterapie și fizioterapie. „Am fost la Cluj, eram convins că vom construi de la 0 o clinincă aici și apoi am văzut această locație.  Clujul e primul oraș în afara Bucureștiului unde avem două clinici, cred că asta arată cât de importantă e zona pentru noi. Clujul e pentru economia României un oraș foarte important, e un centru pentru business și tehnologie. Deschiderea clinicii de aici răspunde nevoilor în creștere ale clujenilor și companiilor locale pentru servicii medicale de cea mai înaltă calitate”, a declarat Adrian Peake, directorul general al Medicover România.

echipa

Clinica din Liberty Technology Park este cea de-a doua unitate Medicover din Cluj-Napoca, după cea din Zorilor, care este operațională din 2006. Echipa celor două clinici Medicover din Cluj-Napoca are aproximativ 40 de medici, angajați și colaboratori, dintre care unii lucrează și în sistemul public. Echipa va continua să se extindă, susțin reprezentanții companiei. „În ceea ce privește recrutarea medicilor, piața clujeană e ofertantă, are o universitate recunoscută și medici foarte buni”, spun reprezentanții Medicover.

DSC_2490

DSC_2489

Amplasat într-un spațiu din cadrul complexului de birouri și servicii Liberty Technology Park, noul centru medical îi are în vedere pe angajații companiilor. Menționăm că la jumătatea anului, firmele deja instalate în spațile centrului amenajat pe fosta platformă a fabricii Libertatea aveau, laolaltă, aproximativ 800 de angajați, urmând ca alții să se instaleze în lunile următoare. Operatorii clinicii au oferte pentru companii: programe dedicate pentru sănătatea angajaților, cu accent pe monitorizarea stării de sănătate, creșterea performanței, monitorizarea nivelului de stres sau ergokinetoterapie. Clinica oferă acces la două săli de conferință pentru susținerea de cursuri și ateliere, pe teme alese împreună cu companiile, în funcție de necesitățile și profilul angajaților: nutriție, reducerea nivelului de stres sau acordarea primului ajutor.

Sursa foto: Medicover

Sursa foto: Medicover

Despre criza de medici, turism medical și sistemul care a „înghițit” dezinfectanți diluați.

În ciuda declarațiilor oficiale privind „piața ofertantă” de la Cluj, realitatea arată că actuala criză de medici din sistemul românesc nu ocolește nici Clujul. Unii se mai și întorc, spune șeful Medicover. Nu mulți, dar există cazuri. De asemenea, se întâmplă ca în clinici din România să fie tratați pacienți străini, mai susțin reprezentanții grupului, asta cu toate că suntem obișnuiți să aflăm că lucrurile se întâmplă în celălalt sens: se „fuge” de sistemul românesc. „Există turism medical aici, sunt pacienți străini în România, mai ales în București. Nu sunt sute, dar sunt câțiva. Eu însumi sunt și pacient aici, e normal să vrem să ne asigurăm că păstrăm aici talentele. Începem să vedem și medici care că se întorc, medici ce au fost în Germania, în Franța. Vor posibilități să se dezvolte, să învețe, să aibă acces la tehnologii și resurse, așa că trebuie să ne asigurăm că sistemul e destul de bun pentru ei”, spune șeful Medicover, care dă și două exemple de medici care lucrează în cadrul grupului – un ginecolog și radiolog, veniți din Germania și Franța. Și fiindcă vorbim de sistemul românesc, nu putem uita subiectul dezvăluirilor din cazul Hexi Pharma, cu anchetele Gazetei Sporturilor privind dezinfectanții diluați. „Nu am luat produse de la ei, dar puteam să o facem”, spune directorul Medicover. Ce efecte au aceste dezvăluiri? „Se aduce un focus pe acest subiect și asta crește standardele, ceea ce e bine”, răspunde Peake, venit dintr-o țară cu un sistem mult mai strict controlat de reguli, după cum menționează el însuși. Cum arată situația de aici în comparație cu alte sisteme? „Mai e treabă de făcut”, e răspunsul diplomat al directorului Medicover.

DSC_2488

18 din 100 de clinici Medicover sunt în România

Grupul Medicover e prezent în 14 țări europene (România, Polonia, Suedia, Turcia, Ungaria, Germania, Marea Britanie, Ucraina, Belarus, Bulgaria, Serbia, Georgia, Republica Moldova, Rusia), cu peste 100 de clinici Medicover, 80 de laboratoare, 400 puncte de recoltare, peste 6,5 milioane de pacienți anual și peste 13.000 de angajați. Ȋn România, Medicover este prezent de peste 20 ani pe piața serviciilor medicale private și dispune de o rețea de 18 clinici proprii în București și în țară (Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Ploiești, Brașov, Galați) și un spital generalist – Spitalul Medicover.

Extinderi și jucători noi pe piața serviciilor medicale private din Cluj

MedLife a deschis în toamna anului trecut la Cluj-Napoca o clinică cu servicii de ambulator, imagistică și laborator, într-un spațiu de pe Calea Moților. Noua unitate este rezultatul unei investiții de 800.000 de euro si oferă consultații și investigații pentru 24 de specialități medicale, printre care: cardiologie, chirurgie generală și estetică, dermatologie și estetică medicală, ecografie, gastroenterologie, imagistică medicală, oftalmologie, ORL, ortopedie, pediatrie, urologie. Echipa medicală este formată din peste 60 de medici și personal de suport. „Clujul este unul dintre cele mai importante centre de business în activitatea MedLife, în prezent, compania deservind aici un număr de peste 500 de pacienți zilnic”, spuneau în urmă cu câteva luni reprezentanții MedLife

În toamna anului trecut a fost inaugurat și spitalul Polaris – un proiect privat (al familiei Socea), cu o investiție de peste 10 milioane de euro, pe o proprietate achiziționată în satul Suceag. Este vorba despre un spital de recuperare medicală cu 180 de paturi pentru spitalizare continuă și 14 paturi pentru spitalizare de zi. Spitalul Polaris a fost structurat pe cinci nivele, acoperind următoarele secții: îngrijiri paliative, recuperare neurologică, recuperare cardiovasculară, reabilitare medicală și psihiatrie.

Investitori locali pentru cel mai mare spital de recuperare din regiune

Rețeaua de sănătate Regina Maria inițiază un proiect de dezvoltare a unui spital privat integrat la Cluj-Napoca, alături de omul de afaceri clujean Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania. Anunţul a fost făcut în martie, iar investiția totală ar ajunge la 15 milioane de euro. Spitalul, construit de la zero, urmează să fie finalizat în prima jumătate a anului viitor și reprezintă cea mai mare investiție a Rețelei de sănătate din afara Bucureștiului, au mai transmis reprezentanţii reţelei medicale.

Reţeaua Regina Maria şi Horia Ciorcilă fac spital privat la Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.