Închide

Peste 200 de persoane cu dizabilități au primit consiliere vocațională din bani europeni

ActualitateDezvoltareSocial by Actual de Cluj - iun. 24, 2015 0 480

În cadrul proiectului „Dizabilitatea – o șansă, nu un handicap!”, peste 200 de persoane au beneficiat de consiliere vocațională pentru a-și putea găsi un loc de muncă. Directorul adjunct al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului, Nicoleta Molnar a subliniat că în cadrul acestui proiect s-au făcut inclusiv campanii de informare pentru angajatori, în încercarea de a le schimba acestora mentalitatea și prejudecățile cu privire la angajarea persoanelor care au anumite dizabilități. S-a oferit consiliere vocațională și inclusiv consiliere psihologică și psihiatrică. Dintre persoanele înscrise în proiect, 15 au reușit să obțină un loc de muncă.

Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, în parteneriat cu Consiliul Județean și Fundația Estuar, au ajuns la final cu implementarea proiectului „Dizabilitatea – o șansă, nu un handicap!”, finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. În valoare totală de 1.308.860 de lei, proiectul a avut ca obiectiv sporirea potențialului de dezvoltare profesională a grupurilor vulnerabile. Astfel, 220 de persoane cu dizabilități au fost înscrise în proiect, dintre care 213 au beneficiat de consiliere vocațională. Consilierea profesională s-a desfășurat în cadrul a 478 de întâlniri. 156 de persoane au primit, de asemenea, și consiliere psihologică, în cadrul a 930 de ședințe. Au mai fost organizate și 350 de ședințe de consiliere psihiatrică. În afara ședințelor de consiliere,  104  persoane au participat la activitățile de terapie ocupațională, unde s-au utilizat tehnica quilling și tehnica decoupage, modelaj, croitorie, realizare de felicitări, decorațiuni. Important de precizat e faptul că 110 persoane cu dizabilități au beneficiat de asistență în căutarea unui loc de muncă, iar 15 persoane au fost deja angajate. Reprezentanta Direcției de Asistență Socială, Nicoleta Molnar, a precizat că au fost organizate zece companii de informare și promovare pentru 122 de angajatori, în cadrul cărora s-a discutat despre schimbarea atitudinii sociale față de problematica persoanelor cu dizabilități. Persoanele cu dizabilități și angajatorii au stat la aceeași masă în cadrul a trei dezbateri, organizate pe durata proiectului, unde s-au prezentat beneficiile obținute de angajatori și modele de bune practici în integrarea pe piața muncii a acestei categorii de persoane.

În cadrul proiectului, activitatea de formare profesională înseamnă calificare în meseria de lucrător în comerț pentru 23 de persoane. Alte 28 de persoane s-au calificat în meseria de confecționer de textile, iar alte 46 de persoane s-au inițiat în competențe informatice, primind diplome recunoscute la nivel național și european, crescându-și, totodată, șansele de integrare pe piața muncii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu