Închide

Peste 20 de milioane de lei pentru transformarea Castelului Banffy într-un Centru Cultural

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 28, 2017 0 970

Consiliul Județean Cluj a obținut finanțarea europeană pentru restaurarea unuia dintre puținele obiective pe care le mai deține în patrimoniu: Castelul Banffy din satul Răscruci, comuna Bonțida. Cădirea monument istoric cuprinde și un parc spațios, iar proiectul administrației județene prevede ca tot acest ansamblu, de 1.878 de mp, să fie transformat într-un Centru Cultural. Reamintim că timp de mai mulți ani, Castelul a adăpostit o școală pentru copii cu nevoi speciale, care a fost mutată în Cluj Napoca. Proiectul Coniliului Județean de restaurare și punere în valoare a Castelului a fost aprobat spre finanțare prin Programul Operațional Regional (Fondul European de Dezvoltare Regională), valoarea totală a proiectului fiind de 20.140.414,48 lei, cu TVA. Consiliul Județean Cluj va suporta doar 2% din totalul acestei investiții.

Castelul Banffy  era locuit, pe vremuri, de baronul Adam Banffy, considerat un mare iubitor de artă.  Clădirea actuală, realizată în stil eclectic, datează din 1809,  fiind ridicată pe locul unei vechi reședințe de vară a familei Banffy.

„Semnarea contractului pentru acestă investiție este o veste foarte importantă. Reabilitarea acestui Castel și deschiderea lui pentru vizitare vor contribui la creșterea atractivității turistice a comunei Bonțida și a localităților limitrofe, cu consecințe benefice în ceea ce privește dezvoltarea economică a întregii zone. Mai mult decât atât, timp de cinci ani de la finalizarea proiectului Castelul va putea fi vizitat gratuit, fapt care va atrage, cu siguranță, un aflux considerabil de turiști”, a transmis președintele administrației județene, Alin Tișe.

Consiliul Județean Cluj, în calitate de proprietar al clădirii, a decis schimbarea funcțiunii Castelului în Centru cultural reprezentativ pentru județul Cluj, care să găzduiască diverse evenimente culturale.  Instituția a anunțat că gestionarea Castelului va determina crearea, într-o primă etapă, a șase locuri de muncă, urmând ca, în funcție de gradul de utilizare și de vizitare a obiectivului, numărul de angajați să crească.

Proiectul implică o serie de lucrări specifice de restaurare-reamenajare, la standarde ridicate de calitate, al căror rol este acela de a reconstrui, din materiale asemănătoare ca formă și compoziție, toate elementele de construcții și decorative. Lucrările de restaurare vizează atât zidurile interioare și exterioare, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități cât și componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica și finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile, precum și celelalte elemente artistice care s-au păstrat sau care vor fi reconstituite în baza fotografiilor de arhivă.

Lucrările la parcul Castelului vizează amenajarea lacului din incintă – soluția propusă de echipa de arhitecți fiind cea de decolmatare și curățare a suprafeței amenajabile, respectiv de redimensionare a acestuia până la o suprafață de 2755 mp. De asemenea, în cadrul amenajării acestui parc au fost prevăzute construirea unui ponton din lemn, restaurarea porumbarului din mijlocul lacului și a fântânii arteziene, edificarea unui pod peste canal, respectiv a două poduri pentru șanțul de evacuare a apei lacului, amenajarea acceselor auto și pietonale, etc.

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.