Închide

Pentru primul parc științific al Clujului se cere un teren de peste 86.300 de mp, de la CFR

ActualitateAdministrațieDezvoltareEconomieTop News by Actual de Cluj - oct. 14, 2015 0 390

Chiar dacă nu au fos încă identificate soluții optime pentru finanțarea parcului științific Tetapolis, proiectul rămâne o prioritate pentru conducerea societății Tetarom. Directorul Viorel Găvrea a explicat că se fac demersuri importante pentru realizarea acestui parc tehnologic, care vine să completeze rețeaua de parcuri industriale administrată de Tetarom. Pentru a întări afirmațiile lui Găvrea, deputatul PSD Cornel Itu a transmis că a și inițiat un proiect de lege ce vizează preluarea unui teren din domeniul public al statului (în prezent aflat în administrarea Ministerului Transporturilor, pe care CFR are un drept de concesiune). Acest teren, în suprafață de peste 86.300 de metri pătrați, e poziționat în vecinătatea parcului industrial Tetarom I, astfel că politicianul face demersuri să fie transferat în proprietatea Consiliului Județea Cluj, în scopul dezvoltării noului parc Tetapolis.  „Terenul solicitat se află în vecinătatea Parcului Industrial Tetarom I din municipiul Cluj-Napoca,  fapt care va oferi numeroase avantaje viitorului obiectiv de investiții: acces facil la infrastructura de transport și la utilitățile din interiorul parcului industrial Tetarom I, apropierea de locațiile universităților clujene, apropierea de centrul orașului, acces rapid la principalele căi de transport (rutier, aerian, feroviar”, a transmis deputatul Itu.

Consiliul Județean Cluj a demarat proiectul Tetapolis încă din 2013

Ideea realizării unui parc științific a fost lansată încă din anul 2013. La acest proiect au aderat Consiliul Județean Cluj (care controlează societatea Tetarom în proproție de peste 90%), dar și universitățile clujene. Proiectul a fost dat uitării o perioadă, din pricina faptului că Tetarom nu a identificat surse de finanțare eligibile, la momentul respectiv. Găbvrea a precizat că pentru acest proiect a fost obținut deja titlul de parc științfic și că se va găsi și o sursă de finanțare, dacă Tetarom va dispune pe teren. Deputatul Cornel Itu a transmis că din partea CFR a fost emis încă din luna mai, anul trecut, un aviz favorabil, în privința acestui transfer de terene. Urmează ca proiectul de lege să fie adoptat de Parlament, astfel încât suprafața de peste 86.300 de metri pătrați să poată fi transferată în patrimoniul Consiliului Județean Cluj.

Ce înseamnă Tetapolis

Proiectul Tetapolis are ca scop să creeze condiții pentru dezvoltarea activităților de Cercetare Dezvoltare Inovare (CDI) prin oferirea unei infrastructuri moderne și prin creșterea colaborării dintre mediul economic și cel universitar. „Creșterea capacității de cercetare și valorificarea potențialului de inovare din cadrul firmelor din regiune vor aduce beneficii la nivel local, regional și național întrucât vor conduce la dezvoltarea sectorului de cercetare și inovare și implicit la creșterea competitivității firmelor din acest domeniu. Beneficiile se vor desprinde atât din dezvoltarea unor noi servicii, cât și din crearea unui număr mare de locuri de muncă în aceste domenii.  De asemenea, Tetapolis va avea efecte economice remarcabile pentru județul Cluj și pentru municipiul Cluj-Napoca, cum ar fi sporirea atractivității zonei pentru investitori în diverse domenii, creșterea veniturilor pe termen lung la bugetul local și  dezvoltare economică accelerată în toată zona prin efect de influență. Nici beneficiile pe care le va aduce în plan social nu sunt mai puțin importante: crearea de noi locuri de muncă, crearea unei bune perspective pentru stabilirea forței de muncă tinere calificate în zonă, dezvoltarea transportului în comun local și interurban”, a transmis deputatul Cornel Itu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare